17 Nisan 2009 00:00

Boğaziçi’nde ekolojik karnaval

İklim değişikliğinin son bulması ve sürdürülebilir enerji için öğrencilerin oluşturduğu Boğaziçi Üniversitesi Marul Takımı ekolojik karnaval düzenledi.

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi bir haftadır ev sahipliği yaptığı ‘Ekolojik Karnaval’ nedeniyle renkli görüntülere sahne oluyor. Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü bünyesinde bir buçuk yıldır çalışmalarını sürdürmekte olan ‘Marul’ takımı bu yıl ilk kez sürdürülebilir yaşam konulu karnaval düzenledi. İklim değişiminin durdurulması, küresel gıda demokrasisi oluşturulması, su hakkı, sürdürülebilir yaşam gibi birçok temanın işlendiği karnaval boyunca müzikten, film gösterimine, panellerden söyleşilere kadar birçok etkinlik gerçekleştirildi...
Sürdürülebilir yaşam çerçevesinde gerçekleştirilen etkinliklerde katılımcılar, kampüs bahçesinden topladıkları kullanılmayan malzemeler ve çöplerle çalgılar üretirken, topladıkları faydalı otlarla da yemek pişirip, doğayla uyum içinde yaşamanın pratiklerini yaptı.
PARA GEÇMEZ
Tüketim çılgınlığına dikkat çekmek için oluşturulan Takas Pazarı’nda ise katılımcılar kullanmadıkları eşyaları getirip işlerine yarayanlarla değiştirdi. Bu pazarda da normal hayatta olduğu gibi alış-veriş yapıyorsunuz ama burada para geçmiyor. Tek değişim aracı, başka bir eşya. Bu şekilde hem işe yaramayan eşyalarınız işinize yarayacak bir başka şeyle değerlenmiş oluyor hem de bu şekilde gereksiz tüketimin önüne geçmiş oluyorsunuz.
SÜRDÜRÜLEBİLİR...
Su hakkı ve su hakkı için verilen mücadelelerin anlatıldığı film gösterimlerinin yapıldığı karnaval boyunca, şehirde sürdürülebilir yaşam pratiklerine dair sohbetler edildi. Kurulan atölyelerde, kül suyuyla deterjan üretiminden, ekolojik sabun yapımına kadar birçok uygulama gerçekleştirildi.
Katılımcılar Fast-food kültürüne karşı gerçekleştirdikleri atölyede birlikte çeşitli soslar ve yemekler yaparken, yenilenebilir enerjiye dikkat çekmek için Güneş Kafe’ de güneş enerjisinden elde ettikleri enerjiyi kullanarak sıktıkları portakal sularını insanlara ikram etti. Bugün sona erecek olan Ekolojik Karnaval, son gününü 17 Nisan Dünya Çiftçi Mücadeleleri Günü’ne ayırdı. Bu kapsamda gerçekleştirilen panel ve söyleşilerde toprak için verilen mücadelelere yer verilecek.(İstanbul/EVRENSEL)
Erdal Altun
ÖNCEKİ HABER

Kölelik yasası son aşamada

SONRAKİ HABER

ODTܒde silikozis tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...