17 Nisan 2009 00:00

Kölelik yasası son aşamada

Sağlık Bakanlığı Tam Gün Yasası’nda son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Paylaş

Sağlık Bakanlığı, hekimlerin “Tam Gün Kölelik” olarak adlandırdıkları “Tam Gün Yasası”nda son aşamaya gelindiğini bildirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamuoyunda “Tam Gün Yasası” olarak bilinen, kamudaki hekimlerin muayenehane açmasını yasaklayan yasada, haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesini, ek ödemelerle nöbet ücretlerinin artırılmasını öngördüğünü açıkladı. Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nden sonra sağlık sistemini tamamen paralı hale getiren AKP Hükümeti, muayeneciliği kaldırarak özel sektörün önüne geçeceğini ileri sürüyor. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde tam gün çalışan hekimlerin oranının yüzde 80’e yaklaştığını ifade eden Akdağ, ancak yüzde 20’lik dilimde yer alan, özellikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının da aralarında bulunduğu bazı hekimlerin hâlâ muayenehanesinin bulunduğunu söyledi. Üniversite hastanelerinde ise “özel muayene”, “özel ameliyat” ya da “özel işlem” adı altında yürüyen bir sistem olduğunu hatırlatan Akdağ, “Bu yasal bir sistem. Ama siz hâlâ vatandaş olarak üniversite hastanesine gittiğinizde bir öğretim üyesiyle karşılaşmak için genellikle ilave, ciddi bir para ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bu hukuki ama bana göre etik değil” dedi. Tasarının yasalaşması durumunda bunların tamamen ortadan kalkacağını ifade eden Akdağ, doktorların kamu ya da özelde çalışmak arasında bir tercih yapmak zorunda kalacaklarını belirtti.
Tasarının haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate düşürülmesini, mesai dışında çalışmak kaydıyla ek ödemelerle nöbet ücretlerinin artırılmasını öngördüğünü belirten Akdağ, tasarı üzerinde YÖK ile mutabakat sağlandığını, Üniversitelerarası Kurul’dan karar çıktığını ifade ederek, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu), Maliye ve Sağlık Bakanlıkları, Hazine Müsteşarlığı ve YÖK temsilcilerinin son kez bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunduktan sonra tasarının TBMM’ye gönderileceğini bildirdi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Sen değil biz olduk

SONRAKİ HABER

Boğaziçi’nde ekolojik karnaval

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa