17 Nisan 2009 00:00

Çayda taban fiyat beklentisi 1.20

Rize Ziraat Odası, ülkenin içindeki ekonomik şartları göz önünde bulundurarak, 2009 yılında istenebilecek en makul taban fiyatı beklentilerini açıkladıklarını duyurdu.

Paylaş

Gençağa Karafazlı Musa Yazıcı

Rize bölgesindeki bazı kuruluşlar ile ziraat odaları, yaptıkları ortak çalışma sonrası 2009 yılında yaş çayın kilosu için hükümetten 1 TL 20 Kuruş taban fiyat istedi.
Rize Ziraat Odası tarafından bir süredir sürdürülen yaş çay taban fiyatı belirleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 2009 yılı yaş çayın kilogramının 1 TL 20 Kuruş olması gerektiğini açıkladı.
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde tüm sivil toplum kuruluşları tarafından hükümetten 2009 yılı için 1 kilo yaş çay yaprağına 1 TL 20 Kr fiyat istenilmesini kararlaştırdıklarını, belirlenen rakamın düşük olduğunu, ancak ülkenin içindeki ekonomik şartları da göz önünde bulundurarak 2009 yılında istenebilecek en makul rakamın bu olduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 1 milyon insanın geçim kaynağı olan yaş çay taban fiyatını belirlemek için bölgede sektörle ilgileri bulunan tüm sivil toplum örgütleri ile bir araya geldiklerini söyleyen Paliç, “Fiyatı belirlerken ülkemizin bugünkü ekonomik koşullarını göz önüne aldık. Hükümetin mali durumunu da göz önünde bulundurarak, çiftçiler olarak fedakarlık yapıp bu fiyatı belirledik” dedi.
‘HÜKÜMET MAĞDUR ETTİ’
Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç “Geçen yıl hükümet verdiği destekleme priminin yüzde 10 gibi bir kısmını üreticiden geri aldı.
Hükümet üreticiye ödemesi gereken yaklaşık 10 trilyon liramızı kesmiş ve yüz binlerce üreticimiz mağdur edilmiştir. Biz üreticinin temsilcisi olarak alın terimizin gerçek karşılığı olan parayı şimdi bile istemedik, ancak bugüne kadar hükümetin belirlediği taban fiyatları üreticilerimizi her zaman mağdur etmiştir. İstediğimiz fiyat bu kez de verilmese hükümeti üreticilerimize şikayet edeceğiz” dedi.
GEÇEN YIL 1 TL 10
KURUŞ İSTENMİŞTİ
Rize Ziraat Odası’nın 2008 yılında belirlediği 1 TL 10 kuruşa karşın hükümet, yaş çaya kilo başına destekleme primi dahil 85 Kr fiyat vermişti.
2009 yılı yaş çay kampanyasının Mayıs ayının ilk haftasında başlaması beklenen Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da 774 bin dekar alan üzerinde yaklaşık 1 milyon kişi çay tarımı yapıyor. Üretimin yüzde 80’i 10 dönümün altında gerçekleştiriliyor.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, çay tarımı yapan yüz binlerce üreticilere kota koyması, üreticinin mağdur edilmesine yol açıyor. (Rize/EVRENSEL)

ÇAY-SEN: Fiyat 1.36 TL’den az olmamalı
ÇAY Üreticileri Sendikası (ÇAY-SEN) Kurucu Genel Başkanı Recep Memişoğlu, çayın üretim maliyetinin 1.5 TL olduğunu açıkladı.
Ağırlıklı olarak üretimin 5 dönüm arazide gerçekleştirildiğini ve maliyet hesabının da bu somut duruma göre yapılması gerektiğini vurgulayan Memişoğlu, açıklamasında şunlara dikkat çekti: “İşçi ücretleri hesaplanırken asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırları nasıl dikkate alınıyorsa üreticinin de yaşamsal geliri buna uygun davranılarak hesaplanmalıdır. 2009 fiyatları hesabı yapılırken 5 dönüm bir alanda çay tarımı yapan bir ailenin olmazsa olmaz geliri hesaplanabilir. Beş dönüm arazinin yedide biri zorunlu kesime (budama) tabidir. Yani 750 metrekarelik bir alan budanır ve ürün dışıdır. Bir dönüm çaylığın ortalama verimi 800 kilogramdır. Geriye kalan alanda üç sürgünde elde edilebilecek ürün tonajı 8000 kilogramdır (Birinci sürgün 3400 + ikinci sürgün 3000 + üçüncü sürgün verim düştüğünden 2000). Geçen yılın yaş çay fiyatı brüt 85 kuruştur. Bu fiyat 8000 ile çarpılınca karşımıza 6800 TL rakamı çıkar.)
Elde edilen paradan maliyetleri düşüp, geri kalan paranın 12 aya bölünmesi halinde, 440 TL aylık gelir elde edileceğine, bunun asgari ücretin bile altında bir rakam olduğuna işaret eden Memişoğlu, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Devletin hesaplamış olduğu asgari ücret gelirine denk düşen bir gelir hesaplaması yapalım. Yukarıda hesaplanan çay üreticisinin aylık gelirine denk düşen rakamına 100 TL eklersek, bugünkü asgari ücret gelirini yakalamış oluruz. Ki, bu takriben yaş çayın 1 TL olması durumunda ulaşacağımız rakamdır. Genelde sendikaların ortaklaştığı ve kanaat oluştuğu dört kişilik bir ailenin açlık sınırına ulaşabilmek için yaş çayın 2009 yılı içerisinde 1.36 TL olması gerekmektedir.” (RİZE)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRCE

SONRAKİ HABER

AXA Ermenilere tazminat ödemeye başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...