18 Nisan 2009 00:00

Sindirme operasyonu genişliyor

DTP’ye yönelik olarak yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 120’yi geçti.

Paylaş

DTP’ye yönelik olarak yapılan operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 120’yi geçti.
15 Nisan’da yapılan operasyonda gözaltına alınan 53 kişi için bir gün daha ek gözaltı süresi istendi. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na çıkarılması beklenen 53 kişi hakkında, polisin bir gün ek gözaltı talebi savcılık tarafından kabul edildi. Gazetemiz yayına hazırlandığı sırada 53 kişiden 26’sı adliyeye sevk edildi.
Gözaltına alınanlar savcılığa çıkarılacağı için DTP milletvekilleri ve DTP’li belediye başkanları da Diyarbakır Adliyesi önünde vatandaşlarla birlikte beklediler. DTP’lilerin avukatı ve insan hakları savunucusu Reyhan Yalçındağ, gözaltındaki DTP’lilerin çoğunun ifadesinin alındığını ve bir kısmının savcılığa sevk edileceğinin söylendiğini, ancak bunun yapılmadığını kaydetti. Yalçındağ, yetkililerin bu konuda sürekli karar değiştirdiğini ifade etti. DTP’liler Büyükşehir Belediyesi önünde beklemeye başladılar. Kitle, gözaltına alınanlar savcılığa çıkarılana kadar süresiz oturma eylemi başlattı. DTP milletvekilleri ve belediye başkanlarından oluşan bir heyet ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’yla görüşerek bilgi edinmeye çalıştı. Görüşmenin ardından bir açıklamada bulunan DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, yetkililerin devamlı karar değiştirdiğini ve net bir bilgi vermediğini söyleyerek, “Gözaltına alınan arkadaşlarımız mahkemeye çıkarılana kadar buradaki eylemimize, bekleyişimize devam edeceğiz” dedi.
BARIŞA ŞANS VERİLSİN
DTP Eş Başkanı Emine Ayna ise operasyonun barış talebinin kendisine yönelik olduğunu söyledi. Ayna, “Seçim sonuçlarını hazmedemiyorlar. Ama daha önemlisi var. İki yıldır geliştirdiğimiz politikalarla Kürt sorununun çözümü noktasında önemli hamleler yaptık. Bu politikalar halkta büyük kabul gördü. Operasyon asıl olarak barış talebinin kendisine yönelik yapılmıştır” dedi. .Diyarbakır Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Muharrem Erbey, Kürt sorununun çözümü noktasında devletin hukuku askıya aldığını belirterek, operasyonu kınadı ve barışa şans verilmesini istedi.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Demokratik Halk İnisiyatifi’nin çağrısı üzerine esnaflar da kepenk kapatarak operasyonları protesto ettiler. Kepenklerin kapıtılması üzerini kimi yerlerde polisin esnafa kepenkleri açması yönünde uyarıda bulunduğu bildirildi. Emek ve Öğretmenler caddelerinde lastik yakan ve çöp konteynerleriyle caddeleri trafiğe kapatan çocuklarla, olaya müdahele etmek isteyen polis arasında kısa süreli bir çatışma yaşandığı bildirildi. (HABER MERKEZİ)

‘DTP’YE DOKUNMA ÇAĞRISI
Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal’ın, DTP’ye sahip çıkılması için yaptığı çağrıya yanıt veren aydınlar, “DTP’ye Dokunma, Gözaltılar Serbest Bırakılsın!” başlıklı metni imzalayarak kamuoyuna duyurdu. Metinde şu ifadelere yer verildi: “Parlamentoda grubu bulunan bir partiye karşı yapılan bu antidemokratik saldırı yerel seçimlerde Kürt halkının bir kez daha ortaya koyduğu demokratik iradesine yönelik tahammülsüzlük ve saygısızlıktır. 22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde olduğu gibi bu seçimin sonunda da Kürtlersiz demokrasi, Kürtlersiz barış olamayacağını anlamamakta ısrarlı davranılmaktadır. DTP’ye yönelik baskınların durdurulması ve DTP’li yöneticilerin biran önce salıverilmesi istiyoruz. “ Metin de imzası bulunanlardan bazıları şöyle: Necati Abay, Haluk Ağabeyoğlu, İlkay Akkaya, Necmiye Alpay, Müjgan Arpat, Erdoğan Aydın, Kemal Aytaç, Atilla Aytemur, Ayşe Batumlu, Bahri Belen, Mihri Belli, Sevim Belli, Ayhan Bilgen, Celalettin Can, Arif Ali Cangı, Bilge Contepe, Yusuf Çetin, Şehmuz Diken, Temel Demirer, Yücel Demirer, Ayşegül Devecioğlu, Tarık Ziya Ekinci, Vecdi Erbay, Bilgesu Erenus, Büşra Ersanlı, Cezmi Ersöz, Şebnem Korur-Fincancı, Tarık Günersel, İnci Hekimoğlu, Selami İnce, Eren Keskin, Ferhat Kentel, Filiz Koçali, Hayri Kozanoğlu, Ertuğrul Kürkçü, Kuvvet Lordoğlu, Mustafa Mayda, Murathan Mungan, Yüksel Mutlu, Baskın Oran, Sırrı Süreyya Önder, Seyfi Öngider, Sibel Özbudun, Fatih Polat, Sungur Savran, Mahir Sayın, Cafer Solgun, Cem Somel, Semra Somersan, Hürriyet Şener, Ahmet Şık, Hakan Tahmaz, Zeynep Tanbay, Nimet Tanrıkulu, Alper Taş, Mebuse Tekay, Ece Temelkuran, Vedat Türkali, Bülent Uluer, Ufuk Uras, Cem Uzun, Türkan Uzun, Nazan Üstündağ, Metin Yeğin, Tahsin Yeşildere, Ayla Yıldırım, Gülseren Yoleri, Şanar Yurdatapan, Ragıp Zarakolu. (İstanbul/EVRENSEL)

HER YERDE EYLEM VAR
DTP’ye yönelik operasyonlar birçok yerde yapılan açıklamalarla protesto edildi. Yapılan açıklamalarda, operasyonun durdurulması, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi. DTP Van il binası önünde bir araya gelen DÖKH aktivistleri, Sanat Sokağı’nda oturma eylemi yaptılar. DTP Batman İl Örgütü, Sanat Sokağı’nda yaptığı oturma eylemi ile operasyonu protesto etti. Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, baskınların verdikleri mücadeleyi engellemeyeceğini belirtti. DTP Kocaeli İl Örgütü’nde de basın açıklaması yapıldı. DTP Hatay Dörtyol İlçe Örgütü de konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Ağrı’nın Patnos ile Doğubeyazıt ilçelerinde DTP’liler eylem yaptılar. DTP, Sosyalist Parti ve EMEP Antalya il örgütleri, DTP’ye yönelik operasyonu protesto etmek amacıyla DTP il binası önünde oturma eylemi yaptılar. DTP Aydın İl Örgütü, merkez ve 9 ilçede oturma eylemleri yaparak partilerine yönelik düzenlenen operasyonları protesto etti. DTP Adıyaman İl Örgütü yöneticileri ve üyeleri, parti binası önünde oturma eylemi yaptılar. DTP Şırnak, Muş’un Varto ilçesinde de basın açıklaması yapıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Rektörlerin 4’ü tutuklandı

SONRAKİ HABER

SİLOPİ’NİN KUYULARI -5- ‘Ülkenin temel direklerini bombaladılar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...