18 Nisan 2009 00:00

Chavez: ABD saygısızlık yapmasın!

ABD’nin Küba ile ilişkileri geliştirmek için “Küba’da gerçek bir demokratikleşme gerçekleşmesi” şartı öne sürmesi, Latin liderler tarafından tepkiyle karşılandı.

Paylaş

ABD’nin Küba ile ilişkileri geliştirmek için “Küba’da gerçek bir demokratikleşme gerçekleşmesi” şartı öne sürmesi, Latin liderler tarafından tepkiyle karşılandı.
ABD Başkanı Barack Obama’nın da katılacağı 5. Amerikan Zirvesi öncesinde ortak bir tutum belirlemek isteyen “ABD karşıtı” liderler, Venezuela’da bir araya geldiler. Hazırlık zirvesinde konuşan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Havana yönetiminin, ABD hükümetine hem özel olarak, hem de kamuoyu önünde “eşit şartlarda” olduğu sürece, insan hakları, siyasi mahkumlar ve basın özgürlüğü gibi konular dahil her şeyi konuşmaya açık olduğunu söyledi.
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Küba rejiminin demokratikleşmesini istediğini hatırlatarak, “Bu, Küba’ya olduğu kadar Latin Amerika’ya da indirilmiş bir tokat. Clinton, Küba ambargosunun kalkması için demokratikleşmenin, siyasi mahkumların salıverilmesinin şart olduğunu söyledi. Bu sakızı daha ne kadar çiğneyecekler?” dedi.
Bunun saygısızlıktan başka bir şey olmadığını söyleyen Chavez, “Biz Latin Amerikalılar, bir şey olmamış gibi davranmaya daha ne kadar devam edeceğiz? Bu şamar aslında hepimize” dedi.
ANTİ-CHAVEZ KAMPANYASI
Öte yandan, ABD’deki “Freedom Watch” adlı bir grup, terörist eylemlerde bulunduğu ve insan haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Chavez hakkında dava açtı. Freedom Watch, Venezuelalı Gazeteci Ricardo Guanipa’nın adına Miami kentindeki federal mahkemeye dava dilekçesini sundu. Dilekçede, Washington hükümetinin Küba için yayın yaptığı bir kuruluş olan Radyo Marti için Venezuela’da çalışan Guanipa’nın, Karakas hükümeti hakkındaki rüşvet iddialarını araştırmaya başlamasının ardından ölüm tehditleri aldığı öne sürüldü.
Haberi Venezuela’daki toplantıda kahkahalar atarak okuyan Chavez, “ABD’de Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ve dostları hakkında dava açıldı. Miami’deki dava, Hugo Chavez’e karşı terörizm, işkence, insan hakları ihlali ve insanlığa karşı suçlar sebebiyle açıldı” dedi. Chavez, suçlamalara yanıt vermedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Korkak BBC’ye nasıl güvenebilirsiniz?

SONRAKİ HABER

Suda boğmak suç değil!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...