18 Nisan 2009 00:00

YENİGÜN

DTP’ye yönelik operasyon genişletilerek sürüyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 ilde başlattığı operasyon sürüyor. Evler basılıyor, parti genel başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, yöneticileri, DTP üye ve yöneticileri toplanıyor. Dün DTP İstanbul il binası da basıldı. Operasyon, sendikaların yöneticilerine kadar sıçradı.

Paylaş

DTP’ye yönelik operasyon genişletilerek sürüyor. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 ilde başlattığı operasyon sürüyor. Evler basılıyor, parti genel başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, yöneticileri, DTP üye ve yöneticileri toplanıyor. Dün DTP İstanbul il binası da basıldı. Operasyon, sendikaların yöneticilerine kadar sıçradı.
Böylece, PKK’nin her tarafı sarıp sarmaladığını; DTP’nin, sendikaların ve çeşitli kitle örgütlerinin PKK tarafından yönetildiğini ispat edecekler.
Daha önce gözaltına alınan 53 kişinin dün savcılığa çıkarılmaları beklenirken, bu gerçekleşmedi. Bir günlük ek gözaltı süresi alındığı açıklandı. Av. Reyhan Yalçındağ, gözaltındaki DTP’lilerin çoğunun ifadesinin alındığını ve bir kısmının savcılığa sevk edileceğinin söylenmesine rağmen, bunun yapılmadığını söylüyor. Soruşturmayı yürüten yetkililerin sürekli karar değiştirdiği ifade ediliyor.
Gelişmelerin yönü, operasyonun genişleyeceğini, saldırı ve baskıların artacağını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün “Kürt sorununda iyi şeyler olacak” dediği PKK’nin ateşkesi uzattığı günlerin ardından bu tür saldırıların başlatılması, kuşku ve endişeleri hepten artırmış bulunuyor. Tartışma ve yorumlar, yeni bir provokasyon sürecinin başlamakta olduğu yönünde. AKP, kendi tarzıyla yeni bir operasyon başlatmış bulunuyor.
Ancak bunun nereye varacağını kestirmek çok zor. Bu gelişmeleri yeni bir konseptin başlangıcı olarak görmek mümkün. Daha önceki gelişmelere bakarak böyle yorumlar yapılıyor. PKK’nin ateşkes ilan ettiği her dönem yaşananlar, akıllara bunları getiriyor. Daha önce, bombalama, provokasyon, katliam türü, kontrgerilla tarzı eylemler yapılıyordu. Bu defa AKP’ye özgü yeni bir tarz geliştirilmiş bulunuyor.
Bu defa yapılan, “DTP’yi PKK ilan etme operasyonu”dur. TSK dağdan, AKP içeriden vuracak!
PKK’nin 1 Haziran’a kadar ateşkesi sürdürme kararı aldığı böylesi bir zamanda, aklıselimle hareket edilerek yeni adımların atılması gerekirken, AKP her tarafı yangın yerine çevirecek girişimlerin peşine düşmüş bulunuyor.
AKP, elinde benzin bidonu ile dolaşır vaziyete geçti! Bu tehlikeli bir oyun. Bundan Türkiye halkları büyük zarar görür.
TBMM’de grubu bulunan, 100 kadar belediyede halkı temsil eden, Kürt halkı tarafından sürdürdüğü politikalara destek almış bir partiye karşı sürdürülen bu politika, Türkiye’yi yeni bir çatışma ortamına sürüklemekle eş anlamlıdır. Bundan vazgeçilmeli, gözaltındakiler serbest bırakılmalıdır.
Sürdürülen bu operasyon karşısında halkın sessiz kalmayacağı ve sinmeyeceğini görmek gerek.
Hiç kimse bunu beklemesin. Sadece Kürt halkı değil, tüm Türkiye halkları DTP’ye yönelik olarak sürdürülen bu operasyonun seçim sonrası bir hazımsızlık saldırısı olduğu kanaatindedir.
Tüm Türkiye halkı, bu gelişmeden rahatsızlık duymaktadır. Türkiye’nin her tarafında yükselen tepkiler bunu gösteriyor.
AKP, Bölge illerinde uğradığı hezimeti hazmetmek, halkın iradesi karşısında barışçı ve demokratik adımlar atmak, Kürt sorununu aklıselimle ele almak yerine, baskı ve şiddeti artırmanın hesabı içine girmiştir. Kürt halkını yalan, demagoji ve vaatlerle kandırmayı başaramayan AKP Hükümeti, çılgınca işlerle mesafe alabileceği gibi bir yanlışa yönelmiştir.
Bu tehlikeli bir girişimdir. Bundan vazgeçilmelidir. Hiç kimsenin buna hakkı yoktur. Türkiye halkı üzerinde oyun oynamaya kalkılmasın. Türk ve Kürt halkının karşı karşıya getirilmesine yönelik tehlikeli oyunlardan vazgeçilsin.
DTP’lilere dağın yolunu göstermek, Kürt halkını hepten hedefe koyup kitlesel çatışmaların yolunu açmak, hiç kimseye yarar getirmez. Türkiye’ye büyük zarar verir.
Yapılması gereken, barışçı ve demokratik adımlar atarak, savaş ve şiddeti ortadan kaldıracak girişimlerde bulunmaktır.
ENDER İMREK
ÖNCEKİ HABER

Gözaltılar Ankara’da kınandı

SONRAKİ HABER

Kürtçe ajandaya 3 yıl hapis istemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...