18 Nisan 2009 00:00

AKP’li vekil davayı kaybetti

22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerinde AKP Rize 1. sıra milletvekili seçilen Rize milletvekili Bayram Ali bayramoğlu, gazeteci Gençağa Karafazlı aleyhine açtığı 30 bin liralık tazminat davasını kaybetti.

Paylaş

22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerinde AKP Rize 1. sıra milletvekili seçilen Rize milletvekili Bayram Ali bayramoğlu, gazeteci Gençağa Karafazlı aleyhine açtığı 30 bin liralık tazminat davasını kaybetti.
Muhalif haberciliğiyle tanınan Gazeteci Gençağa Karafazlı’nın, 2007 genel seçimleri öncesi Rize’den AKP 1. sıra milletvekili adayı olan ve Rize milletvekili olarak TBMM’ye seçilen Bayram Ali Bayramoğlu hakkında, kaçak çöp çay olayı ile ilgili yaptığı haberler sonrası, Milletvekili Bayramoğlu, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Rize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Karafazlı aleyhine açmış olduğu 30 bin liralık tazminat davasını kaybetti.
ÇÖP İHRAÇ ETMEYE KALKTI
İhraç kaydıyla yurtdışına göndereceği çayların çöp çay olduğu ihbarı sonrası kırmızı hatta çaylarına el konulan Bayram ali Bayramoğlu hakkında, bahse konu çayların çay vasfını yitirmiş çöp çay olduğu iddiasıyla Çerkezköy cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma açılmış, olay mahkemelik olmuştu. Çerkezköy adliyesi’nde görülen dava, Bayramoğlu’nun lehine sonuçlandı. Bu duruma cumhuriyet savcılığı itiraz etti, bu kez dava Yargıtay’a götürüldü. Dava halen burada devam ediyor.
‘SABIKALI BAYRAMOĞLU YALAN SÖYLÜYOR’
2007 yılı milletvekili genel seçimleri öncesi AKP Rize milletvekili adayı olan bayram ali bayramoğlu’nun Kaçak çöp çay davasını, gazeteci Gençağa Karafazlı gündeme taşıyarak haber yaptı.
Karafazlı, yaptığı haberlerde Milletvekili Bayramoğlu’nun kamuoyunu yanılttığını, olayla ilgili davanın halen devam etmesine rağmen Bayramoğlu’nun “beraat ettim”şeklinde yerel mahkeme kararlarını dağıttığını ve yalan söylediğini, Bayramoğlu’nun çay üreticisine olan yaş çay bedellerini ödemediğini ve dil, din ve ırk ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle Ankara DGM tarafından hapse mahkum edildiğini belirterek, bu nedenle “sabıkalı Bayramoğlu” şeklinde haberler yapmıştı.
‘KARAFAZLI, KİŞİLİK HAKLARIMA SALDIRDI’
AKP Rize milletvekili Bayram ali Bayramoğlu, gazeteci Gençağa Karafazlı’ya açtığı 30 bin TL tazminat davasında şu iddialara yer vermişti:
TBMM üyesi olduğunu, adaylık süreci içerisinde davalının hakaret içeren sözlerle, yalan beyanlarla kişilik haklarına saldırdığını; “İşte Bayramoğlu’nun beraat yalanı”, “İşte sabıkalı AKP adayı Bayramoğlu” gibi haber başlıklarını www.karadenizgundem.com adlı internet sitesinde ve bazı gazetelerde 17.07.2007 tarihinde yayınladığını; “AKP borozanı gazeteciler aracılığı ile haber yayınlatarak Rize halkını yanılttığı açıkça ortadadır, Bayramoğlu beraat ettim yalanı ile sadece Rize halkını değil Türkiye halkını da kandırmıştır” şeklinde suçlayıcı ifadelerde bulunduğunu, iş ve siyaset çevrelerinde takdir görmüş bir siyasetçi ve iş adamı olduğunu, MÜSİAD başkanlığı, İTO meclis üyeliği gibi önemli görevlerde bulunduğunu, bu tür haberlerle kamuoyunda küçük düşürüldüğünü ve kişilik haklarına saldırıldığını öne sürerek, karafazlı aleyhine 30 bin TL tazminat davası açmıştı.
Rize 2. asliye hukuk mahkemesi’nde görülen dava dosyası, 14.07.2008 tarihinde bilirkişiye gönderiliyor. Prof. Dr. Arif Kocaman’ın hazırladığı rapor sonrası mahkeme davanın reddine karar veriyor.
HABERLER GÜNCEL VE KAMU YARARI VARDIR
Rize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi bilirkişi raporuna dayanarak aldığı kararda, “Prof. Dr. Arif Kocaman’a ait bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre çeşitli tarihlerde davalı tarafından davacıya yönelik dava konusu yapılan haber ve yazıların yayınlanmış olduğu dosya içinde mevcut Çerkezköy asliye ceza Mahkemesi’nin 23.03.2006 tarih ve 2005-138 esas 2006-146 nolu kararda davacı Bayram Ali Bayramoğlu’nun 4926 sayılı yasa’ya muhalefetten yargılanıp beraat ettiği, kararda davacının bilgileri arasında sabıkalı kaydının yer aldığı, sabıkaya ilişkin yapılan haberlerin bu karardan kaynaklandığı, ayrıca çayla ilgili yapılan haberlerin TÜBİTAK ve Çaykur tahlil sonuçlarına dayandığı, buna göre yapılan haberlerin güncel olduğu, davacının dava dilekçesinde belirtilen özellikleri de dikkate alındığında, haberlerde kamu yararının bulunduğu ve davacının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı, ancak sert eleştiri olarak değerlendirilebileceği, davacıya yönelik eylemlerin bu nedenle hukuka aykırılığından bahsedilemeyeceği vicdani sonuç ve kanaatine varılmış olup, davanın reddine karar vermek gerekmiş ve hüküm gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere davanın reddine karar verilmiştir” denildi.
MAHKEMENİN ALDIĞI KARAR HABERLERİMİZİ DOĞRULAMIŞTIR
Mahkemenin açıkladığı gerekçeli karar sonrası bir açıklama yapan gazeteci Gençağa Karafazlı, mahkemenin almış olduğu kararın yaptığı haberleri doğruladığını belirterek, şunları söyledi:
“AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu ile ilgili yayınladığım haberler sonrası, Bayramoğlu bazı TV ve gazetelere yaptığı özel açıklamalarla bana karşı tehditlerde bulunmuştu. Milletvekili seçildikten sonra da benimle görülecek hesabının olduğunu birçok kez dile getirmişti. Bütün bu baskı ve tehditlere rağmen Bayramoğlu’nun yaptığı usulsüz işleri objektif bir şekilde kamuoyuna duyurdum. Bu kararın, Bayramoğlu’nun özgür basını susturmak, haber alma hakkını engellemek istemesine karşı anlamlı bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.
(MEDYA SERVİSİ)
Musa Yazıcı
ÖNCEKİ HABER

Sivasspor, Konya virajında

SONRAKİ HABER

Kaplumbağa Terbiyecisi’nin gizemi çözüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...