18 Nisan 2009 00:00

Krizi bahane eden patrona mahkemeden kötü haber

POLATLI’da faaliyet gösteren ve bin 560 kişinin çalıştığı Ortadoğu Rulman Sanayi adlı şirketin, kriz iddiasıyla Aralık 2008’de işten attığı 175 işçiden, dava açan 59’u işe iade kararı aldı. Mahkemenin haklı bulduğu işçiler şimdi işe dönmeyi bekliyor.

Paylaş

POLATLI’da faaliyet gösteren ve bin 560 kişinin çalıştığı Ortadoğu Rulman Sanayi adlı şirketin, kriz iddiasıyla Aralık 2008’de işten attığı 175 işçiden, dava açan 59’u işe iade kararı aldı. Mahkemenin haklı bulduğu işçiler şimdi işe dönmeyi bekliyor.
1560 İŞÇİ ÇALIŞIYORDU
Ankara’nın Polatlı İlçesi’nde faaliyet gösteren ve 1560 işçinin çalıştığı Ortadoğu Rulman Sanayi (ORS) adlı firma, geçtiğimiz yıl Aralık ayında krizi bahane ederek, kademeli olarak 515 işçinin işten çıkarılması kararı almıştı. İlk etapta, Aralık 2008’de 59 işçinin işine son verilmiş ve işçiler Polatlı İş Mahkemesi’ne başvurmuşlardı. Mahkeme’den ise işçilerin yüzünü güldüren karar çıktı.
ESKİ İŞÇİLER
İŞE İADE EDİLDİ
İlk olarak 18-19- 20 Aralık tarihinde toplam 59 işçinin işine son verildi. İşsiz kalan işçiler ise Polatlı İş Mahkemesi’ne başvurdular. Mahkeme işçilerin yüzünü güldürdü ve 15-20 yıldır aynı fabrikada çalışan, 59 işçinin “işe iadesi” kararını verdi.
TÜRK METAL ÖRGÜTLÜ
Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu rulman üreten ORS’de yönetim, “ekonomik krizin otomotiv sektörünü derinden etkilediğini, ORS’nin de ihracata yönelik çalıştığını, krizle başa çıkamadıklarını ve önceden de krizi öngöremediklerini” ileri sürerek işten çıkarmalara gideceğini açıklamış ve 18-20gütnlerinde toplam 175 işçiyi işten çıkarmıştı.
15 YILLIK İŞÇİLER ÇIKARILDI
İşten atılan 59 işçinin açtığı dava sonucunda mahkemenin atadığı Bilirkişi, raporunda ORS yönetiminin Ekim 2008 tarihinde 119 yeni işçiyi işe aldığına dikkat çekti. Aralık ayında işten çıkarılan 175 işçi arasında işe yeni girenlerin olmadığına da vurgu yapılan raporda, 15 yıllık kıdemli işçilerin işten çıkarıldığı vurgulandı.
İŞLERDE AZALMA OLMADI
Bilirkişi raporunda, işe iadesini isteyen Hüseyin Çakır’ın, 22 yıllık işçi olduğu ve montaj paketleme bölümünde çalıştığı belirtildi. Çakır’ın rapora da yansıyan ifadesine göre, çalıştığı bölümde bu aylarda azalma olmadı. Çakır, Ağustos ayına kadar işyerlerine işçi alındığını ve bunların tamamının üretimde çalıştığını belirtti.
İşten çıkarılan 175 işçi arasından 59 işçi 14 Ocak 2009 tarihinde soluğu Polatlı Adliyesi İş Mahkemesi’nde aldı ve açılan dava, 6 Nisan 2009 tarihinde işçilerin lehine sonuçlandı. Mahkeme, “işverence yapılan fesih işleminin geçersizliğine davacının işe iadesine karar verilmiştir” dedi.
TEMYİZE GÖTÜRECEKLER
ORS Yönetimi, Polatlı İş Mahkemesi’nce görülen dava sonucunda 59 işçinin işe iadesine yönelik çıkan kararı temyize götürme hakkını kullanacağını bildirdi. İşe iade kararı alan işçiler ise temyizden sonuç gelene kadar bekleyişlerine devam edecekler.
(Ankara /EVRENSEL)
Çağrı Sarı
ÖNCEKİ HABER

‘Sendika patron için öcü, işçi için iş güvencesidir’

SONRAKİ HABER

Ravelli işçileri mücadelede kararlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...