19 Nisan 2009 00:00

Hâlâ ne bekliyorsunuz?

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, 212. randevuda yine bir aradaydı. Kayıp yakınları bu hafta birde konukları vardı. Toplumsal Muhalefet Grubu bu hafta eylemin konutları arasındaydı.

Paylaş

Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları, eylemin 212’inci haftasında savcılara seslendi.
İtiraflar, iddialar ve somut deliller üzerine neden hala harekete geçilmediğini soran kayıp yakınları, Genelkurmay, devlet ve Adli Tıp Kurumu arşivinin açıklanmasını istedi. Kayıp yakınları, bu hafta Toplumsal Muhalefet Grubu’nu ağırladı. Cumartesi Annelerinin mücadelesinden feyz alan Toplumsal Muhalefet Grubu, halkın var olan duyarlılığının açığa çıkması için çalışacak, Ergenekon soruşturmasına müdahil olmak için, kayıpların Ergenekonculara sorulması için mücadele edecek.
‘BUNCA DELİLE,
İTİRAFA RAĞMEN’
Bu hafta, DTP Milletvekilleri Akın Birdal, Sebahat Tuncel, ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu, İl Başkanı Güven Gerçek, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, DTP İl Başkanı Halil Aksoy, şair-yazar Sennur Sezer, yazar Adnan Özyalçıner, gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, yazarımız Ragıp Zarakolu, yazar Necmiye Alpay, sanatçı Zeynep Tanbay, SDP ve EHP yöneticileri, Dink ailesi avukatları ve daha birçok sanatçı kayıp dosyalarının Ergenekon’a dahil edilmesi için oturdu.
Cumartesi Anneleri için yazdığı yazıyı okuyan Birgün gazetesi yazarı Neşe Yaşın’ın ardından, müzisyen İlkay Akkaya, kayıp yakınları adına savcılara seslendi. Genelkurmay’ın 14 yıllık kadrolu tercümanı Yıldırım Beğler’in itiraflarına dikkat çeken Akkaya, Beğler’in failler listesinde saydığı isimleri aktardı: General Hasan Kundakçı, Başbakan Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Meral Akşener, Emniyet Müdürü Mehmet Ağar, Şırnak Komutanı Erdal Sipahi, Albay Levent Göktaş, Türk Kızılayı’nda görevli Mehmet Yarbay.
Hasan Ergul ve tüm kayıpların faillerinin yargılanmasını isteyen Akkaya, “Bunca somut delile rağmen, failler hakkında neden işlem yapılmıyor? Daha ne duruyorsunuz? Olayların faillerinin kamuoyunda itiraflarda bulunmasını istiyoruz” diye konuştu.
‘SÖZ SÖYLEMESİ
GEREKEN HALK’
Aralarında siyasi partiler, emek, meslek, kitle, insan hakları örgütleri ve Alevi kurumlarının bulunduğu çevreler tarafından oluşturulan Toplumsal Muhalefet Grubu adına konuşan İHD MYK üyesi Harun Çakmak, halkın duyarlılığının açığa çıkarılmasını hedeflediklerini söyledi. Ergenekon’un gerçek mağdurlarının susmasının beklenemeyeceğini dile getiren Çakmak, “Konuya dair söz söylemesi gerekenler bir biçimde Ergenekon’a eklemlenenler değil, Türkiye halklarıdır” dedi. Ergenekon’a dahil olmaktan öte tarihsel ve siyasal gerçeklerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirten Çakmak, “Sorumlular sadece Silivri’de yargılanan gözden çıkarılan sınırlı sayıda emekli değildir. Esas olarak sistemin kendisidir. Yargılanması gereken sistem ve onun uygulamalarıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

DOSYA KAPANDI, CESEDİ BULUNDU
Hasan Ergul, 5 Haziran 1993’te 3 yaşındaki oğlu İslam’ı Silopi Devlet Hastanesi’ne götürdü. Köye dönerlerken Silopi çıkışında petrol istasyonunda durdu.
Bir beyaz Renault ile siyah Toros marka araçtan elleri telsizli siviller, uzun bir boğuşmanın ardından Hasan Ergul’u kaçırdı. 3 yaşındaki İslam’ın gözleri önünde kaçırılan Ergul’dan bir daha haber alınamadı. Ailenin tüm başvurularına rağmen savcılık dosyayı işlemden kaldırdı. PKK ve JİTEM itirafçısı Abdülkadir Aygan, Ergul’un kaçırılmasına ilişkin itiraflarda bulundu. Aygan’ın açıklamalarına göre, ‘Koçero’ lakaplı JİTEM elemanı, Ergul’u kaçırmış, önce Silopi, sonra Elazığ timine götürmüştü.
Ergul, burada öldürülmüş ve bir çuvala konularak Hazar Gölü’ne atılmıştı. Elazığ’a bağlı Mollakendi Cevizdere köylüleri, o günlerde bir cesedin Hazar Gölü kıyısından alınarak Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’na gömüldüğünü gördüklerini, Ergul ailesine söyledi. 8 Nisan 2009’da Ergul’un cesedi, Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’nda bulundu.

ÖNDEN ALIP ARKADAN BIRAKTILAR
Eylemde konuşan DTP Milletvekili Akın Birdal, şair-yazar Sennur Sezer, kayıp yakını Hanım Tosun ve İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, artık ‘bilgi kirliliği’ olmayacağını söyledi, halkın birbirine düşürülme çabalarının boşa çıkarılacağını belirtti.
Yapılan konuşmalarda “Ön kapıdan alınıp arka kapıdan bırakılmalarını istemiyoruz” denirken, Ergenekon iddianamesinde bir tane kayıp ve faili meçhul cinayetten bahsedilmediğine dikkat çekildi.
Bir yandan DTP’ye yönelik operasyonun ve 32 yıl önce emekçilerinin kanının döküldüğü Taksim tartışmalarının sürdüğü belirtilirken, diğer yandan da taleplerin polis tarafından kuşatılmış bir alanda dile getirildiği vurgulandı. Eylemde, sorumluların ve egemenlerin binlerce kaybın gerçeğiyle yüzleştirileceğine değinildi.

KENAN BİLGİN ERGENEKON’A DAHİL EDİLSİN
İNSAN Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, kayıpların bulunması için her cumartesi düzenlediği eylemi bu hafta Kenan Bilgin için yaptı. “Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun” denilen eylemde, Bilgin davasının da Ergenekon soruşturmasına dahil edilmesi istendi.
Yüksel Caddesi’nde bir araya gelen insan hakları savunucuları, kayıpların bulunup sorumluların yargılanmasını istediler. İHD Ankara Şube Yöneticisi Derya Uysal, devlet adına insanlık suçu işleyenlerin yargılanmadığı ve cezalandırılmadığı bir ülkede, hukuktan ve adaletten söz edilemeyeceğini belirtti. Kenan Bilgin’in 12 Eylül 1994’te Ankara’da, Ankara Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince gözaltına alındığını dile getiren Uysal, Şube içinde yine gözaltında tutulan 9 kişinin Bilgin’i gördüğüne dair tanıklık yaptığına dikkat çekti.
Uysal, “Tanıklıklara rağmen Bilgin ailesinin ve tüm kurumlara yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı” diye konuştu. Uysal, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe ve Başbakan Tansu Çiller’in Bilgin’in katledilmesinden sorumlu olduğunu söyledi. Uysal, “Bilgin’in Gölbaşı’nda gömüldüğü ihbarının ciddiyetle soruşturulmasını istiyoruz” dedi. (ANKARA)
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

‘Oradan buradan’ kalan izler….

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...