19 Nisan 2009 00:00

Ruh sağlığı bozulmamıştır!

Adli Tıp’ın verdiği raporlar tartışılmaya devam ediyor. Babaları tarafından istismar edilen iki çocuk için de Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Dairesi tarafından ‘Ruh ve beden sağlıkları bozulmamıştır’ yönünde rapor verildiği ortaya çıktı. B.ǒnin muayenesi sonrasında ise orta şiddette depresyon tanısı konuldu.

Paylaş

Adli Tıp Kurumu’nda skandalların ardı arkası kesilmiyor. Vakit Yazarı Hüseyin Üzmez’e açılan cinsel istismar davasında, verilen raporla gündeme oturan kurumda yaşananlar istifalara kadar vardı. Ancak yaşananlar bununla da kalmadı. Geçtiğimiz hafta içinde B.Ç. ile ilgili raporun aynı olacağı iddiasıyla istifa eden çocuk psikiyatristi Doç. Dr. Ayten Erdoğan’ın 7 sayfalık istifa mektubunda, ikinci bir skandal daha yaşandı. 6. İhtisas Dairesi’nin, Bursa’da babalarının istismar ettiği 2 küçük kıza da “Ruh sağlığı bozulmamıştır” raporu verdiği ortaya çıktı.
ÜÇ YIL SÜREN İŞKENCE
Bursa’da 10 Aralık 2007’de savcılığa yapılan suç duyurusuyla ortaya çıkan bu olayla ilgili, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumu’na gönderilen dosyada, M.H.T. adlı babanın, iki kızına yaptıkları ayrıntılarıyla anlatıldı. Dosyada, iki kız kardeşle ilgili şu ifadeler yer alıyor: Eşinden boşanan ve velayetleri annede olan iki öz kızını yanına alarak köye götüren baba M.H.T, bir gece eve alkollü geldi. 1998 doğumlu Ö. ile 1992 doğumlu ֒ye cinsel tacizde bulunan vicdansız baba, iğrençliklerini 3 yıl boyunca sürdürdü. Çocukları, isteklerini yerine getirmeyince de dövdü. İnegöl Devlet Hastanesi’nde 10 Aralık 2007 tarihinde çocukların muayenesini yapan psikiyatrist, mahkemeye gönderdiği raporda, “eylemin ileriki yıllarda ciddi psikiyatrik rahatsızlıklara zemin oluşturabilecek nitelikte olduğu” ifadesini kullandı.
Dosya daha sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu’na gönderildi. Kurulun 2008’de verdiği raporda ise tıpkı Hüseyin Üzmez’in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.ǒde olduğu gibi “Ruh ve beden sağlığı bozulmamıştır” ifadesi yer aldı. Kurulda şimdiye kadar görevlendirilen ilk çocuk psikiyatristi olan Doç. Dr. Erdoğan, istifa mektubunda eski kurul üyelerinin verdiği bu raporu eleştirerek şöyle dedi: “Tek çocuk psikiyatristi ve 40 kadar konu dışında branş hekiminin karar verdiği genel kuruldan, mağdurenin ruh sağlığının bozulmadığı şeklinde rapor çıkartılacağı izlenimindeyim. Özellikle bütün Türkiye’de tartışılan bu vakada ve aynı genel kurulda, baba tarafından cinsel istismara maruz kalan iki kız çocuğu gibi birçok vakada, konunun uzmanı olmayan hekimler tarafından verilen ‘ruh sağlığı bozulmamış’ raporlarının, adaletin yanılmasına sebep olduğu görülmektedir.”
3 AYDA 3 BİN DOSYA
Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’nda 2009’un ilk 3.5 ayında yaklaşık 3 bin dosya geldi. Üzmez olayından sonra görev değişikliği yapılan kurul, üç aylık görev süresi içerisinde bugüne kadar yaklaşık 500 dosyaya bakarken, Türkiye’nin her yerinden 6. İhtisas Kurulu’na adeta taciz dosyası yağıyor.
Geçtiğimiz hafta itibariyle 6’ncı İhtisas Kurumu’na müracaat eden hastalara, 2010 yılının Haziran ayına randevular verilmeye başlandı. Psikiyatri atamasının gecikmesi ve dosya yoğunluğundan dolayı randevuların 2011 yılına sarkabileceği belirtildi.
O ŞİMDİ ASKER!
İstanbul Adli Tıp Kurumu, İzmir’de görülen bir cinayet davasında olay yeri görüntülerinin çözümlenmesini isteyen mahkemeye, “İlgili bölüme bakan personel askere gitti” yanıtını gönderdi.
Bornova ilçesi Çamdibi semtindeki camide bir kişiyi ensesinden vurarak öldürdüğü iddia edilen tutuklu 5 sanığın yargılandığı dava, Adli Tıp’lık oldu. Davanın görüldüğü İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, olay yeri yakınındaki işyerlerinin güvenlik kamerası görüntülerinde yer alan kişilerin sanıklar olup olmadığının araştırılmasını İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan istedi.
İstanbul Adli Tıp Kurumu, “İlgili bölüme bakan personel askere gitmiştir” diyerek müzekkereyi inceleme yapmadan iade etti. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, görüntü CD’lerini, bunun üzerine Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü Ses-Görüntü-Data İnceleme Şube Müdürlüğü’ne gönderdi. (HABER MERKEZİ)

ÜZMEZ DAVASINDA B.ǒYE İLK TANI
Öte yandan, Hüseyin Üzmez’in cinsel istismarına maruz kaldığı öne sürülen 14 yaşındaki B.ǒye, İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastanesi Anabilim Dalı’nda yapılan muayenede, orta şiddette depresyon nöbeti teşhisi koyuldu.
Çocuk psikiyatrı olmadığı için Adli Tıp’tan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk edilen B.ǒnin muayenesi altı saate yakın sürdü. B.ǒnin orta şiddette depresyon nöbetleri geçirdiğini saptayan psikiyatristler, aktivite ve dikkat bozukluğu teşhisi de koydular. Hazırlanacak rapor, davanın görüldüğü Bursa 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.
ÖNCEKİ HABER

Kriz sağlığı da bozuyor

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa