19 Nisan 2009 00:00

Köy Enstitüleri’nin 69. yılında ağaç diktiler

Eğitim Sen Malatya Şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunu, 69’uncu yılında düzenlediği etkinlikle kutladı. Cumhuriyet Örnek köyünde yapılan etkinlikte, fidan dikilerek müzik dinletisi verildi.

Paylaş

Eğitim Sen Malatya Şubesi, Köy Enstitülerinin kuruluşunu, 69’uncu yılında düzenlediği etkinlikle kutladı. Cumhuriyet Örnek köyünde yapılan etkinlikte, fidan dikilerek müzik dinletisi verildi.
Eğitim Sen yönetici ve üyelerinin yanı sıra Cumhuriyet Örnek köyü öğrencileri, öğretmenler, köylülerin ve muhtarın da katıldığı etkinlikte söylenen parçalar eşliğinde halaylar çekildi. Öğrencilere pasta ve meyve suyu ikram edildi. Eğitim Sen Malatya Şube Sekreteri Ali Yiğitoğlu, konuşmada köy enstitülerinin önemine dikkat çekti.
Yiğitoğlu, “Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940 yılında 3083 sayılı Yasa’yla, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un fikirsel önderliğinde kurulmuştur. Köy Enstitüleri, 1930’lu yıllarda Türkiye nüfusunun yüzde 80’inin köyde yaşadığı, çağdaş köy kalkınma modeline uygun olarak yapılandırılan ve bugün bile birçok ülkeye örnek olabilecek üretime dönük öğrenimi öngören eğitim kurumları olarak bilinmektedir” şeklinde konuştu. Köy Enstitülerinin sadece öğretmen yetiştirmekle kalmadığını belirten Yiğitoğlu, “Köy Enstitüleri kırsal yörede toplumsal, ekonomik ve kültürel kalkınmayı sağlamak; bu alanda ilgili gerekli elemanları yetiştirmek için kurulan yapılar olmuştur. Bu dönemde köy çocukları eğitildikten sonra köylerine tarımda, işte, sanatta, zanaatta ve sağlık alanlarında öğretmen olarak geri gönderilmişlerdir” dedi. Yiğitoğlu, Köy Enstitülerinin kapatılmasının Türkiye’de aydınlanma sürecini durdurduğunu ifade etti.
EN GÜZEL
ÖRNEK
KURUMLAR
Kayseri’de de Eğitim Sen Kayseri Şubesi, Eğit-Der Kayseri Şubesi ve Atatürkçü Düşünce Derneği Kayseri Şubesi üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koydular ve saygı duruşunda bulundular. Eğitim Sen Şube Başkanı Nurettin Parlak, 17 Nisan 1940’ta bir yasa ile açılan köy enstitülerinin 69’uncu yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.
Türkiye’de 27 Ocak 1954 tarihli yasa ile kapatılan Köy Enstitülerinin UNESCO’nun bütün dünyaya halkın eğitilmesinde en güzel örnek kurumlar olarak açıkladığını ifade eden Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geldiğimiz noktada ulusal eğitimin içinde bulunduğu durum hiç iç açıcı değildir. Daha bugün ülkemizin aydınlık yüzlü eğitimcileri gözaltılarla susturulmaya çalışılmakta, 55 yıldır ülkemizin güneşleri ampul ışıklarıyla gölgelenmek istenmektedir. Eğitimde özelleştirme bütün hızı ile devam etmektedir. Kamusal, nitelikli, laik, bilimsel eğitim olmaktan çıkarılmakta, eğitim sömürü alanına dönüştürülmektedir. Köylü ve dar gelirli halk çocuklarının nitelikli ve fırsat eşitliğine dayanan eğitim alabilmesinin önü tıkanmaktadır. Bu durum, ülkemizin geleceği açısından bizi kaygılandırmaktadır.” (MALATYA-KAYSERİ)
ÖNCEKİ HABER

Otobüslerde sabahladılar

SONRAKİ HABER

Kriz sağlığı da bozuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...