19 Nisan 2009 00:00

GÖZLEM

Tarihsel süreç içinde sınıf mücadelesinin gelişim süreci, kimi zaman grevlerle, kimi zaman büyük kitle eylemleriyle, kimi zaman da hakların yasal güvenceye alınması talebi üzerinden geçekleştirildi. Üretici güçlerin gelişimi oranında işçi sınıfının mücadele alanları arttı, gelişti ve giderek zenginleşti.

Paylaş

Tarihsel süreç içinde sınıf mücadelesinin gelişim süreci, kimi zaman grevlerle, kimi zaman büyük kitle eylemleriyle, kimi zaman da hakların yasal güvenceye alınması talebi üzerinden geçekleştirildi. Üretici güçlerin gelişimi oranında işçi sınıfının mücadele alanları arttı, gelişti ve giderek zenginleşti. Yıllarca süren mücadeleler üzerinden elde edilen kazanımlar, hak ve özgürlüklerin yasa haline getirilerek güvence altına alınması sağlandı.
Dünyanın her yerinde, şu ya da bu gerekçeyle demokratik, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik saldırılar, yeni hak gaspları, sermaye hükümetlerinin öncelikli gündemleri arasında. Sermaye güçleri ve onların çıkarlarının koruyucusu olan hükümetler, işçi sınıfının uzun süren mücadelesi ile kazandığı haklarını yeni saldırılarla geri almak, var olanları da ortadan kaldırmak için krizi nasıl kendileri için fırsata çevirebileceklerini tartışıyorlar.
Hakların yasa haline gelmesinin tek başına yeterli olmadığı, bir hakkın kazanılması kadar o hakkın korunması ve geliştirilmesinin de önemli olduğu, işçi sınıfının yaşadığı deneyimlerle görüldü. Nitekim geçmişte sınıf mücadelesinin yükseldiği dönemlerde; işçi sınıfının hak ve özgürlükleri, kazanımları yasa haline gelip genişlerken, sınıf mücadelesinin gerilemeye başladığı dönemlerde, bu haklar teker teker geri alındı. Sermaye ve hükümetleri, her fırsatını bulduğunda emekçileri daha çok yıkıma uğratacak, mevcut haklarını bile kullanmalarını engelleyecek düzenlemeler yaptı, yetmedi fiili saldırıları hayata geçirdi, geçiriyor.
Bugünlerde gündemde sendikal yasalarda yapılması düşünülen değişiklikler var. Türkiye’de sendikalarla ilgili yasalar, genelde tepeden inmeci, baskıcı otoriter devlet zihniyetinin bir ürünü olarak, sendikaların iç işleyişlerine kadar müdahale eden bir içerikte oluşturuldu. Dolayısıyla bu yasalar, sendikal örgütlülüğü mümkün olduğunca engelleyici, sendikaları devlet güdümlü, bürokratik, işçileri ve sendikal hareketi denetim altına alma mantığı üzerinden inşa edildi. Hatta bugünkü uygulamaya bakıldığında, mevcut yasaların bile yeterince uygulandığını söylemek mümkün değil.
Sınıflar arasındaki güç mücadelesinin etkisiyle biçimlenen ve uygulanan yasaların içeriği, tek başına emek hareketinin sınırlarını çizmek için yeterli değil. Çünkü sendikalar, mücadelelerini ilk ortaya çıktıkları günden bu yana yasalara dayanarak, yasaların izin verdiği sınırlar çerçevesinde değil, fiili durum üzerinden, kitleler içinde mücadele ederek kazandıkları meşruiyet üzerinden sürdürdüler. Bugüne kadar sendikalarla ilgili olarak çıkarılan tüm yasalar, sendikaların işçi sınıfı içinde sağladığı etkiyi ve gücü sınırlandırmak için çıkarıldı. 1824 yılında İngiltere’de, 1884 yılında Fransa’da çıkarılan ve sendikalaşmayı serbest bırakan yasalar hangi amaca hizmet etmişse, 1983 yılında yürürlüğe giren 2821 ve 2822 sayılı yasalar da aynı amacı gerçekleştirmek için hazırlandı.
Sınıf hareketinin sermaye karşısında nispeten güçsüz olduğu, örgütsüz ve dağınık bulunduğu günümüz koşullarında, hükümetten sendikalaşma, grev ve toplu pazarlık alanında “özgürlükçü” bir düzenleme beklemek tam bir hayal. AKP döneminde yapılan ve bugünden sonra yapılması planlanan yasal değişikliklerin içeriği, bu görüşümüzü doğrular nitelikte.
Bugün sermayenin içinde bulunduğu kriz koşullarında, mevcut sınırlı hakların bile kullanılmadığı bir ortamda işçi sınıfının hak ve özgürlüklerini genişletmesi mümkün değil. Tek başına yasalar üzerinden işçi sınıfı lehine düzenlemelerin yapılabilmesi yeterli olmadığı gibi, eğer olacaksa bunun da işçi sınıfının birleşik ve örgütlü mücadelesi ile mümkün olabileceğini görmek ve bu temel gerçeğe uygun hareket etmek gerekiyor.
ERKAN AYDOĞANOĞLU
ÖNCEKİ HABER

Şubelerden TİS için oturma eylemi

SONRAKİ HABER

1 Mayıs Ankara’da mitingle kutlanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa