19 Nisan 2009 00:00

ABD, Küba politikalarını değiştiriyor

Trinidan Tobago’nun başkenti Port of Spain’de 34 ülkenin katılımıyla yapılan Amerika Devletleri Zirvesi’nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 50 yıldır ambargo uygulanan Küba’yla masaya oturabileceğini açıkladı.

Paylaş

Trinidan Tobago’nun başkenti Port of Spain’de 34 ülkenin katılımıyla yapılan Amerika Devletleri Zirvesi’nde konuşan ABD Başkanı Barack Obama, yaklaşık 50 yıldır ambargo uygulanan Küba’yla masaya oturabileceğini açıkladı. Obama, Küba’yla 47 yıllık küslüğe son vermeyi istediğini açıklayıp “Geçmişi bir kenara atalım. Biz ABD olarak Küba’yla yeni bir başlangıç istiyoruz. Biliyorum on yılların verdiği güvensizliği yenmek çok uzun bir yolculuk gerektirecek, ama yeni bir gün için kritik adımlar atabiliriz” dedi. Küba’nın komünist rejiminden dolayı katılmadığı zirvede, Obama’nın konuşması, Küba lideri Raul Castro’nun geçtiğimiz günlerde insan haklarından siyasi mahkumlara, basın özgürlüğüne kadar her şeyi eşit şartlar altında ABD ile görüşmeye hazır olduklarını söylemesinin ardından geldi.
CHAVEZ’LE OBAMA
İLK KEZ YAN YANA
Zirveden önce ABD’nin Küba’ya yaklaşımını oldukça sert eleştiren ve Küba’nın ABD’den daha demokratik olduğunu söyleyen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Obama’yla ilk kez zirvede bir araya geldi. Ayaküstü gerçekleşen görüşmede Chavez, “Sizinle dost olmak istiyorum” dedi.
CLINTON’DAN İTİRAF
Önceki gün Dominik Cumhuriyeti’ni ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD’nin Küba’ya karşı şimdiye kadar izlediği politikanın yanlış olduğunu itiraf etti. Clinton, “Havana ile ilişkilerde ilerlemek için daha verimli imkanlar aramaya devam ediyoruz. Çünkü başkan, ben ve ABD yönetimi, şimdiye kadar yürütülen Küba politikasının yanlış olduğunu düşünüyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Nefretin sonuçlarıyla ilgilenmek isteyenlere!

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...