20 Nisan 2009 00:00

KKTC’de iktidar kaybetti

Kuzey Kıbrıs’ta seçimleri, AKP Hükümeti’nin aksi yöndeki diplomatik baskılarına rağmen muhalefet kazandı. Seçimleri kazanan merkez sağın temsilcisi UBP’nin, müzakere süreci ve Türkiye Hükümeti ile uyum konusunda ciddi bir direnç göstermesi beklenmiyor.

Paylaş

KUZEY Kıbrıs’ta, Cumhuriyet Meclisi’nin 50 yeni üyesini belirlemek için, dün sandığa gidildi. Açıklanan ilk sonuçlara göre, AKP Hükümeti’nin açık destek verdiği Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) iktidarını kaybederken, eski başbakan Derviş Eroğlu’nun lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi (UBP) birinci parti oldu.
Kayıtlı 161 bin 373 seçmenin bulunduğu seçimde, milletvekili olmak için 7 partiden 345, bağımsız olarak da 8 aday yarıştı.
CTP GİRNE’DE BİLE KAYBETTİ
Oy kullanma işleminin tamamlanmasının ardından ilk sandıklar, bir önceki seçimde CTP’nin birinci parti çıktığı Girne ilçesinde açıldı. Açılan ilk dört sandıkta UBP oyların yüzde 43’ünü alırken, CTP yüzde 29’da kaldı. UBP’nin tek başına hükümet kurmaya yetecek milletvekilini çıkaraması halinde koalisyon için kilit parti olarak görülen Serdar Denktaş’ın lideri olduğu DP ise yüzde 5,53 oranında oy aldı.
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Girne 19 Mayıs Türk Maarif Koleji’nde 70 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Sonuçların demokrasi için hayırlı olması dileğinde bulunan Talat, “dünyanın birçok ülkesinde seçim ve şiddet birlikte anılırken bizde seçim süreci en demokratik bir şekilde devam etmektedir. Bu da bizim için oldukça sevindiricidir” diye konuştu.
CTP Genel Başkanı Başbakan Ferdi Sabit Soyer oyunu Gazimağusada kullandı. Başbakan oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Kıbrıs Türkünün bir demokrasi sınavı verdiğini söyledi.
1’inci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ise, oyunu Lefkoşa’da Şehit Tuncer İlkokulu’ndaki 116 numaralı sandıkta kullandı..
Eşi Aydın Denktaş ile oy vermeye gelen Rauf Denktaş, oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, büyük bir demokrasi sınavının biraz seviye düşüklüğü olsa bile kavgasız kalabasız verildiğini söyledi. Denktaş’ın bu sözleri, seçimler öncesinde kendisiyle ilgili olarak Ergenekon kapsamında ortaya atılan iddiaları akıllara getirdi.
UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu da Gazimağusa Polatpaşa İlkokulu’nda 63 numaralı sandıkta oyunu kullandı.
YABANCI BASIN DA İZLEDİ
Kuzey Kıbrıs Enformasyon Dairesi, son seçimlerde olduğu gibi yine Lefkoşa Saray Otel’de basın merkezi kurdu. Yabancı medya mensupları, oluşturulan bu merkezden, sonuçlarını bağlı bulundukları haber merkezlerine ilettiler.
(Lefkoşa/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en akıl dışı projesi

SONRAKİ HABER

DTP önünde oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...