20 Nisan 2009 00:00

Köy Enstitüleri ülkeyi aydınlatıyordu

MERSİN’de, Köy Enstitüleri’nin 69’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Eğitim-Sen’in gerçekleştirdiği panelde de, Köy Enstitüleri dönemi ile bugünkü dönemin eğitim kalitesi ve bir hak olarak eğitim-öğretime ulaşmada eşitlik koşulları karşılaştırıldı.

Paylaş

MERSİN’de, Köy Enstitüleri’nin 69’uncu kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikler devam ediyor. Eğitim-Sen’in gerçekleştirdiği panelde de, Köy Enstitüleri dönemi ile bugünkü dönemin eğitim kalitesi ve bir hak olarak eğitim-öğretime ulaşmada eşitlik koşulları karşılaştırıldı.
Eğitim-Sen Mersin Şubesi’nde düzenlenen etkinliğe çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Köy Enstitüleri’nin kısa tarihçesini anlatan Eğitim-Sen Şube Eğitim Sekreteri Mithat Delioğlu, Köy Enstitüleri’nin eleştirel düşünmeye uygun öğrenciler yetişmesinde çok ciddi katkısı olduğunu söyledi.
Bugünkü eğitim-öğretim sistemini eleştirmek kadar, eğitimcilerin de kendilerini sorgulamaları ve eleştirmeleri gerektiğini belirten Delioğlu, “Gençlerimize soru sormayı ve düşünmeyi öğretmeliyiz” dedi.
Mersin Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Politikaları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Binali Tunç ise Köy Enstitüleri’nin eğitimini “olumlu, insani ve eşitlikçi” olarak tanımladı. Tunç, günümüz eğitim sisteminin ise bu kavramlardan uzak olduğunu söyledi. Tüm haklar gibi eğitimin de paralı hale geldiğini ifade eden Tunç, “Haklar parayla ulaşılabilir hale getirilirse hak olmaktan çıkar dedi” dedi.
ÇAYCUMA’DA
KUTLANDI
Çaycuma’da da, Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunları ve Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği yemekli bir program düzenlendi. Özkul Hotel’de düzenlenen gecede Oğuz Makal’ın hazırladığı “Onların Hikayesi” adlı belgeselin gösterimi de yapıldı. Kutlamaya Zonguldak, Devrek, Gökçebey, Çaycuma ve Saltukova’dan Köy Enstitüsü mezunları, emekli öğretmenler, Eğitim Sen üyeleri ve çok sayıda konuk katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol; “Eğitim Sen laik, demokratik, bilimsel, çağdaş eğitimden yana mücadelesinde Köy Enstitüleri’nin aydınlanmacı anlayışından güç almakta, onu sahiplenmektedir.” dedi. Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunu Ali Nuri Güntekin de Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü mezunları olarak 17 yıldır hiç aksatmadan bir araya geldiklerini belirtti. Gölköy Köy Enstitüsü Mezunu Muharrem Kılıç “Eğer Köy Enstitüleri kapatılmasaydı ülkemiz bu hale gelmezdi” diye konuştu.
Emekli İlköğretim Müfettişi Necati Göktaş da, 2010’da Kastamonu’da üniversite bünyesinde sempozyum yapılacağını açıkladı. (MERSİN-ÇAYCUMA)
ÖNCEKİ HABER

OVACIK’TA KADINLAR SORUNLARI İÇİN BİRARAYA GELİYOR

SONRAKİ HABER

‘Arkeometri, arkeolojinin yardımcısıdır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...