20 Nisan 2009 00:00

1 Mayıs’ın ortak kutlanması için çalışmalar sürdürülüyor

İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs çalışmaları tüm illerde hız kazandı. İşsizlik, yoksulluk ve emekçilerin haklarına ilişkin gündeme gelen yeni saldırılar nedeniyle geçmiş yıllara göre illerde yapılacak kutlamalara daha fazla önem veriliyor. İşçi ve emekçilerin mitinglere kitlesel katılması için kutlamaların ortaklaştırılması talep ediliyor.

Paylaş

İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs çalışmaları tüm illerde hız kazandı. İşsizlik, yoksulluk ve emekçilerin haklarına ilişkin gündeme gelen yeni saldırılar nedeniyle geçmiş yıllara göre illerde yapılacak kutlamalara daha fazla önem veriliyor. İşçi ve emekçilerin mitinglere kitlesel katılması için kutlamaların ortaklaştırılması talep ediliyor.
Bu illerin başında Kocaeli var. Krizden en fazla etkilenen illerden olan Kocaeli’de 1 Mayıs’ın Kocaeli’de kutlanması için KESK Şubeler Platformu’nin ardından Türk-İş’ten de bir çağrı geldi.
Türk-İş Marmara Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, 1 Mayıs’ın Taksim tartışmaları arasına sıkıştırılmasını doğru bulmadığını söyledi. “Bizler bazı saplantıları bir tarafa bırakıp, coşkulu bir 1 Mayıs için bir araya gelmeliyiz. Taksim dayatmasından vazgeçilmeli” diyen Uyar, sendikaları birbirleriyle tartışmayı bir kenara bırakarak işsizlik, açlık gibi asıl sorunlara dönmeye çağırdı. Uyar, 1 Mayıs’ın ülke genelinde yerellerde kutlanması gerektiğini söyledi.
ORTAK TUTUM
ALMAYA HAZIRIZ
Petrol-İş Kocaeli Şube Başkanı Ali Ufuk Yaşar da 1 Mayıs’ın Kocaeli’de kutlanması gerektiğini bildirdi. Bu yılki 1 Mayıs kutlamasının çok önemli olduğunu söyleyen Yaşar, şöyle devam etti: “1 Mayısların coşkusu sıkıntılara tepkiyi gösterir. Bu gün baktığımızda bundan daha sıkıntılı bir süreç yok. Dolayısıyla kriz ve emekçilere yönelik saldırılar, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikler, esnek çalışma maddelerinin hayata geçirilmesi, artan işsizlik karşısında bu yıl kutlanacak 1 Mayıs, bu tepkinin dışa vurumu olacak. 1 Mayıs, tüm bunlardan en çok etkilenen bölgelerden biri olan Kocaeli’de kutlanmalıdır.”
Yaşar, bu konuda kendileri gibi düşünen sendikalarla ortak tutum almaya hazır olduklarını söyleyerek, Türk-İş Genel Merkezi’nin kararına uyacaklarını da sözlerine ekledi.
İSKENDERUN’DA
BİRLİK ÇALIŞMALARI
İskenderun’da da 1 Mayıs çalışmaları sürüyor. İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu 1 Mayıs için başvuruda bulunurken, sendikalar bu başvurunun geri çekilerek, platform içinde yer almayan kurumların da katılmasının sağlanmasını, ortak ve güçlü bir miting yapılmasını istiyor.
DİSK’e bağlı Emekli-Sen İskenderun Şubesi de bunun sağlanması için iki haftadır çalışma yürütüyor. Emekli-Sen yöneticileri bu amaçla İskenderun’da bulunan tüm sendikaları meslek ve kitle örgütlerini ziyaret etti. Bu ziyaretlerin sonunda Çelik-İş, Belediye-İş, Türk Metal, Tüm Bel-Sen, Eğitim Sen, Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş ile görüşmeler yapıldı.
TOPLANTI YAPILDI
Emekli-Sen’den yapılan açıklamaya göre bu görüşmeler sırasında kimi sendikalar çekincelerini ortaya koydu. Görüşmeler sonunda İSDEMİR nedeniyle bölgede en fazla üyeye sahip olan Çelik-İş’in Şube Başkanı Cengiz Gül, sahipliğini yapacağını belirterek tüm sendikalara çağrı yaptı.
Toplantıda konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı, 1 Mayıs için komite oluşturduklarını ve izin aldıklarını açıkladı. Gerekçe olarak da “Biz Emek ve Demokrasi Platformu olarak geçmişte kutlamıştık, bu kutlamanın önderliği de bize düşer” düşüncesini ileri sürdü. Toplantıya katılanların başvurunun geri çekilmesi ve ortaklaşması için ısrarlarına rağmen Eğitim Sen Şube Başkanı kararlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
ORTAK KUTLAMA
ISRARI
Toplantıya başkanlık eden Çelik-İş Şube Başkanı Cengiz Gül ise toplantıdan sonuç alınamayacağını, 1 Mayıs’ın kutlanmasında ayrıcalığın yaratılmasına da ortak olmayacağını söyleyerek şöyle devam etti: “Eğer ortak kutlansaydı bütün gücümüzle bu mücadeleye katkı sunacaktık. Ayrıca İskenderun’da ilk kez bütün sendikaların katıldığı bir kutlama olacaktı, maalesef bu işin önüne engel çıkarılmıştır” dedi.
Toplantıya katılan diğer sendika ve kitle örgütleri temsilcileri de Gül’ün düşüncelerini paylaştıklarını dile getirerek ortak kutlama için ısrar ettiler.
Emekli Sen yaptığı açıklamada ortak kutlamanın önemine dikkat çekilerek, Eğitim Sen’e kararını gözden geçirme çağrısı yapıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İşçi, örgütlülüğüne sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

Operasyona tepkiler devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa