21 Nisan 2009 00:00

Engellilere, özel eğitim raporu işkencesi

Engellilerin, devlet desteği ile özel eğitim merkezlerinden yararlanması gittikçe zorlaşıyor.

Paylaş

Engellilerin, devlet desteği ile özel eğitim merkezlerinden yararlanması gittikçe zorlaşıyor. Şimdi de, özel eğitim merkezlerinde eğitim gören engellilerden yeni sağlık raporu isteniyor. Yeni sağlık raporunu almak ise o kadar kolay değil. Rapor için engelli yakını gece saatlerinde hastaneye gidip, sabaha kadar kuyrukta beklemesi gerekiyor. Hastanelerindeki sınırlı sayıdaki psikiyatr ve az sayıda sıra numarası verilmesi nedeniyle, İzmir’de vatandaşlar özel eğitim raporu almak için gece yarısı hastanelere gelerek uzun kuyruklar oluşturuyorlar. Doktor sayısının yetersiz olması ve az sayıda sıra numarası verilmesi, vatandaşların, 25 -30 kişi arasında yer alabilmek için gecenin ayazında battaniyelere sarılarak uykusuz bir şekilde saatlerce kuyrukta beklemesine neden oluyor.
GECE 2’DEN BERİ KUYRUKTA
Behçet Uz Çocuk Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde muayene olmak ve Özel Eğitim Raporu almak için saatlerdir sırada bekleyen Muammer Kara (33), diz kapağından rahatsız olduğu halde sıra numarası alabilmek için gece 02.00’de kuyruğa girmiş. “Benim için işkence oluyor. Bir an önce bu soruna çare bulunsun istiyoruz” diyen Kara, geceyi hastane kapısında geçirmek zorunda kalıyor. Birinci sırayı kapmak için işini erken halledip gitmek için saatler öncesinden gelerek sıraya giren vatandaşlar ise özel eğitim raporu almak için geceyi uykusuz bir şekilde hastane önünde geçiriyor. Özel Eğitimler Kurumları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Saniye Fıçı, 5378 Sayılı Engelliler Yasası çıktıktan sonra 25. maddeye ek olarak 3 madde daha eklendiğini ve özürlülük ölçüsünün buna göre yüzde 20 olarak belirlendiğini söyledi.
OLAN YİNE VATANDAŞA OLDU
Yüzde 20 tanımı çerçevesinde hastanelerden çocukların tıbbi tanımlarının yeniden yapılmasının istendiğini, özel rehabilitasyon merkezlerinde destek eğitim hizmeti almakta olan çocukların ise hastanelere akın ettiğini anlattı. Fıçı, İzmir’de 20 bin çocuk için, Karşıyaka Devlet Hastanesinde 1, Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde 2, Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi hastanelerindeki sınırlı sayıdaki psikiyatrlardan rapor almak isteyen velilerin gece yarısı sıraya girmek zorunda kaldığını söyledi. Bu durumun düzeltilmesi için Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarına resmi yazı gönderdiklerini aktaran Fıçı, “İl Sağlık Müdürlüğü ellerinde psikiyatr olmadığı için yapabilecek fazla bir şeylerinin olmadığını belirtti. Bunun yanında ilaç yazdırılamıyor, psikiyatrlar yoğunluktan dolayı diğer işlerini yapamıyor. İlaç alımı zorlaştı, olan engelli vatandaşa oldu” dedi. Türkiye genelinde özel eğitim imkânından yararlanan 190, İzmir’de ise 20 bin engelli vatandaş bulunuyor. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Bergama’da hukuk arayışı sürüyor

SONRAKİ HABER

Kredi kartı harcamaları artışta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...