21 Nisan 2009 00:00

Nâzım hep toplumun şairi oldu

14. İzmir Kitap Fuarının ikinci gününde Evrensel Basım Yayın’ın düzenlediği, “Nâzım Hikmet ve Toplumcu Şiirimiz” söyleşisi Ataol Behramoğlu’nun katılımıyla 1 No’lu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Paylaş

14. İzmir Kitap Fuarının ikinci gününde Evrensel Basım Yayın’ın düzenlediği, “Nâzım Hikmet ve Toplumcu Şiirimiz” söyleşisi Ataol Behramoğlu’nun katılımıyla 1 No’lu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Etkinliğe ilginin yoğun olması nedeniyle salona sığmayan katılımcılar, söyleşiyi ayakta ve kapının önünde dinlemek zorunda kaldı.
Ataol Behramoğlu, Nâzım Hikmet’in ilk şiirlerinin yalın, çıplak ve toplumcu gerçekçi yapısının, “Benerci Kendini Neden Öldürdü” ve “Taranta Babu’ya Mektuplar”da faşizm gibi gerici akımlara tepkiyle evrensel bir görünüm kazanmasına vurgu yaptı. Behramoğlu bu toplumcu gelişimin “Şeyh Bedrettin Destanı”nda doruğa ulaştığını vurguladı.
“Nâzım Hikmet, hapis-hane yıllarında yazdığı, ‘Karıma Mektuplar’ gibi şiirlerinde bireyci bir lirizme yönelse de toplumun şairi olduğunu hiç unutmamıştır” diyen Behramoğlu, Nâzım’ın çok çeşitli biçimlerde duygularını aktarmaya çalıştığını ama biçimciliğe hiç düşmediğini belirtti. “İçeriği zengin tutarken buna egoizm katmamıştır” sözleriyle Hikmet’in toplumcu şiire yepyeni bir ufuk açtığını belirtti.
Söyleşinin son bölümünde sorulan, “Eğitim sistemindeki tüm bireyciliğe, tüm gericiliğe rağmen sizin bu kadar kitabınız satılıyor, bu bir ikilem değil mi?” sorusuna Behramoğlu, “Buna kapılıp gidenler olduğu gibi iyiye ve doğruya ilgi hep olmuştur” şeklinde yanıt verdi. “Organizasyonu yapan TÜYAP’ın, size olan ilgiyi bildiği halde büyük salon boşken küçük salonu ayırması katılacak olanları cezalandırmak olarak değerlendirilebilir mi?” sorusunu ise, “Bunun cevabını siz veriyorsunuz zaten” diyerek yanıtladı Behramoğlu. Öğrencilerini fuara getirmekte zorlanan bir öğretmen de, araç sıkıntısına dikkat çekti. Söyleşinin ardından Ataol Behramoğlu, Evrensel Basım Yayın’dan çıkan son kitabı, “Nâzım Hikmet –Tabu ve Efsane” isimli kitabını imzaladı.
(İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

SONRAKİ HABER

Müziğin çok yönlü etimolojisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...