22 Nisan 2009 00:00

Üretici ucuz tohum ve fiyat mağduru

GAZİANTEP’te buğday tarlaları tohumluk seçiminin yanlış yapılması nedeniyle çiçek tarlalarını andırıyor.

Paylaş

GAZİANTEP’te buğday tarlaları tohumluk seçiminin yanlış yapılması nedeniyle çiçek tarlalarını andırıyor. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk Demir, buğday ekili alanların çiçek tarlalarını andırmasının kalitesiz tohumluk kullanımının bir sonucu olduğunu söyledi. Kaliteli ve sertifikalı tohumluk kullanılması halinde buğday ekili alanların çiçek ve diğer bitki türleri için elverişli yaşam ortamı olmaktan çıkacağını kaydeden Ahmet Faruk Demir, “Buğday tarlasının çiçek tarlasını andırması çok güzel de görünse arzu edilen bir durum değildir, çiftçinin tohumluk tercihini gelişigüzel yaptığının göstergesidir” dedi.
Hububat ekimi yapılan alanın genişliği ve üretim miktarı bakımından Türkiye’nin ilk 10 ülke içerisinde yer aldığını vurgulayan Ahmet Faruk Demir, “Türkiye, hububat üretiminde dünyada söz sahibi ülkeler arasında bulunduğu gerçeği yanında hububat üreticiliğine ilişkin hâlâ önemli sorunlar yaşıyor. Bu sorunlardan bir tanesi de buğday tarlasının çiçek tarlasını andırmasının nedeni olan kalitesiz tohumluk kullanımı” diye konuştu.
KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR
Kırklareli’nin Lüleburgaz İlçesi Ziraat Odası Başkanı Mehmet Seven, “Buğday fiyatının düşük olması, yeni mahsul için çiftçiyi kara kara düşündürüyor” dedi. Seven, çiftçinin geçen yıl buğdayın kilogramını 48-50 kuruştan sattığını, bu yıl ise buğdayını 43 kuruştan zor satabildiğini söyledi. Buğdayın satış fiyatının geçen yılki fiyatın altında olduğunu belirten Seven, şunları kaydetti: “Buğday fiyatının düşük olması, yeni mahsul için çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Gidişat yeni mahsul buğdayın geçen yılki fiyatın altında olacağını gösteriyor. Buğdayı ekerken gübrenin tonunu vadeli olarak 1350 TL’den aldık. Ekimden 2 ay sonra ise gübrenin tonu yarı yarıya düşerek 650 TL oldu. Çiftçinin kullandığı gübre ile istenildiği gibi oynanıyor. Çiftçimiz her geçen gün fakirleşiyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

POAŞ ihale yasağına itiraz etti

SONRAKİ HABER

Patrona var çiftçiye yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...