22 Nisan 2009 00:00

1 Mayıs ortak kutlanacak

İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, İzmir’de Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından ortak kutlanacak.

Paylaş

İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, İzmir’de Türk-İş, DİSK, KESK ve TMMOB tarafından ortak kutlanacak. Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilmesi düşünülen miting için önümüzdeki günlerde başvuru yapılacak. Konu ile ilgili olarak dün Türk-İş’te, DİSK, KESK ve TMMOB temsilcilerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, 1 Mayıs’a ekonomik krizin yüz binlerce emekçiyi işsiz bıraktığı ve geçim şartlarının ağırlaştığı koşullarda girildiğini belirtti. İzmir’de yapılacak olan 1 Mayıs kutlamasına tüm emek ve meslek örgütlerini davet ettiklerini dile getiren Kundakçı, “İşçilerle, yoksullarla, işsizlerle, kadınlarla, gençlerle, dışlanmışlarla, mağdurlarla ve emeğini, alın terini harcayan bütün emekçilerle dayanışmak için krize karşı taleplerimizi haykırmak için sizleri 1 Mayıs’a, büyük buluşmaya davet ediyoruz” dedi.
1 MAYIS TATİLİ LÜTUF DEĞİLDİR
1 Mayıs’ın tatil ilan edilmek istenmesinin emekçiler için önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Kundakçı, “Fakat kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olduğunu düşünmemelidir. Atılan adım, 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadele ve ödediği bedeller sonucunda geriye iadesidir” dedi.
Taksim’in 1 Mayıs alanı olması gerektiğini ifade eden Kundakçı, “Bu anlamda Taksim’de olmak ‘inatlaşma’ değil demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazlarındandır. Çünkü Taksim Meydanı, 36 insanımızın katledildiği, 1 Mayıs’la özdeşleşmiş bir meydandır” dedi.
DİSK ÖRGÜTLEYİCİ OLACAK
DİSK Bölge Temsilcisi Azad Fazla da toplantıda yaptığı konuşmada, birinci önceliklerinin Taksim Alanı olduğunu belirterek, “Bunun inatlaşma ile ilgisi yok. Taksim, işçi sınıfının kendi kayıplarına sahip çıkma alanıdır” dedi. Fazla, DİSK olarak İzmir’den İstanbul’a gideceklerin tespitini yapmaya başladıklarını ifade ederek, “Burada kalan üyelerimiz 1 Mayıs’ta örgütleyici olacaklar” dedi.
KESK İzmir Şubeler Platformu Sözcüsü Ergun Demir de, İstanbul için Taksim Alanı’nın 1 Mayıs alanı olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin her yerinde 1 Mayıs tüm alanlarda, birlik mücadele ve dayanışma günü olarak kutlanacak. İzmir’de de işsizliğe, yoksulluğa ve yolsuzluğa karşı alanda olacağız” dedi.
TMMOB İKK Sözcüsü Ferdan Çiftçi de, tüm illerde emekten yana olan kesimler ve meslek örgütleri olarak tüm halkla birlikte alanlarda olacaklarını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

SENDİKALARIN TALEPLERİ

* İşten çıkarılmalar durdurulmalı, çalışma saatleri düşürülmelidir.
* Ücretler artırılmalı, temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalıdır.
* Geliri 800 liranın altında olan emekçilere aradaki farkı kapatacak ek ödeme yapılmalıdır.
* İşsiz kalanlar en az bir yıl ve en az 800 lira işsizlik ödeneği almalıdır.
* İşsizlik Fonu’nda biriken paralar amacı dışında kullanılmamalıdır.

Önce işyerinde sonra alanda

Ayşen Güven - Ali Kavak

DİSK’e bağlı sendikaların İzmir şubeleri, Taksim’e gideceklerin listesini çıkardıktan sonra tüm güçleriyle İzmir’de yapılacak kutlamaya katılacaklar. “Bizim için Taksim önemli ama tüm illerde alanlara çıkılmalı” diyen sendikacılar ve işçiler, alana işyerlerinde yapılacak kutlamaların ardından çıkacaklar.
Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Cafer Konca, 1 Mayıs’ın işçi, işsiz, memur, köylü... tüm emekçilerin birlikteliği için evrensel bir gün olduğuna dikkat çekti. Konca, “Yüzde 21’lere varan işsiz kitlesiyle, genci, öğrencisi, köylüsüyle biz de Taksim’de olmak istiyoruz. Elbette sadece Taksim’de değil. Türkiye’nin tüm alanlarında 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz” dedi.
Konca, “İzmir’den Taksim’e gücümüzün ne kadarını taşıyabiliriz bilmiyorum. Ancak her yıl olduğu gibi sabahtan iş yerlerimizde taleplerimizi dile getireceğiz ve oradan belirlenen alan neresiyse kitlesel bir biçimde katılacağız” dedi.
İŞYERİNDEN ALANA
Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Çınar ise yerel seçimler geçer geçmez örgütlü oldukları belediyelerde sendikalara ve örgütlenmelerine yönelik baskıların arttığını anlattı.
Buca’da işçilerin yerlerinin değiştirildiğini, Çiğli’de işten atmaların olduğunu, Karşıyaka’da da sorunlar yaşandığını anlatan Çınar, 1 Mayıs günü ilk kutlamaları işyerlerinde yapacaklarını söyledi Çınar, şöyle devam etti: “Ardından otobüslere binip sendikanın önüne geleceğiz. Bizim İstanbul’a katılımımız pek olamayacak. Çünkü biz yerellerde örgütlüyüz. Temsilcilerimizi Taksim’e götürürsek burada kalan üyelerimizi işyerlerinde bir sorun olsa kim sahiplenecek. İşte bundan dolayı biz genelde İzmir ağırlıklı katılımı örgütlemeyi hedefliyoruz. Alan başvurumuz olmayacak ancak İzmir’de 1 Mayıs alanı neresiyse bizler orada olacağız” diye konuştu.
AYRIŞTIRANLARA İNAT!...
İş başında görüştüğümüz Konak Belediyesi MERBEL AŞ İşçisi Orhan Demir öncelikli taleplerinin taşeron sisteminin kaldırılması olduğunu söyledi. Demir, “Patronların bu krizi bahane ederek işçileri sigara izmariti gibi sokağa atmasının durdurulmasını istiyorum. Türkiye’nin hiçbir yerinde işçiler sömürülmesin artık, haklarımıza sahip çıkalım” diye konuştu. Demir, 1 Mayıs’ ta Taksim’de olunması konusunda ise, “Elbette bütün alanlar bizimdir, bizim için eylem alanıdır. Ama geçmişinden dolayı Taksim bizim için ayrı öneme sahip” dedi. Büyükşehir Belediyesi İdari İşler Baş Temsilcisi Cafer Alt ise, ekonomik krizin işsizliği çığ gibi büyüttüğü bu koşullarda 1 Mayıs’ın daha fazla önem kazandığını ifade etti. İşsizlikle hükümetin çıkardığı antidemokratik yasalarla mücadele etmenin yolunun işçi sınıfını bir an önce birleştirmeden geçtiğine dikkat çeken Alt, “Hiçbir ayrım olmaksızın 1 Mayıs’ ta bütün gücümüzle alanlarda olacağız” dedi. DİSK’in kararının işçileri Taksim’e odakladığını belirten Alt, “Oysaki diğer illerde de diğer sınıf arkadaşlarımızla birlikte alanlara çıkmamız gerektiğine inanıyoruz ve bütün ayrıştıranlara inat bunu başaracağız” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gebze’deki çalışma örnek olmalı

SONRAKİ HABER

POAŞ ihale yasağına itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...