22 Nisan 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Bana icra müdürlüğünden bir tebligat gelmiş. Ancak bu tebligatı muhtara bırakmışlar...

Paylaş

SORU: Bana icra müdürlüğünden bir tebligat gelmiş. Ancak bu tebligatı muhtara bırakmışlar. Böyle bir durumda tebligat yasal olarak yapılmış sayılır mı? Benim buna karşı ne gibi hukuki haklarım vardır?

CEVAP: Bu yazılı yapılan tebligatlar bir dava veya hukuki bir işleme ilişkin işlemleri o davayla ilgili kişilere bildirmek için, mahkemelerce Kanuna uygun biçimde yapılan bir belgelendirmedir.
Muhtara tebligat yapılması durumu, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun “Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina” başlıklı 21. maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memuruna imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.”
Burada iki husus açıklanmaktadır. Bir, “adreste bulunmama” ve “tebellüğden imtina etme.”
Muhatap adreste bulunmaz ise, tebliğ memuru, muhatap veya adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmazsa, tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu veya meclisi üyeleri, zabıta amir ve memurlarından tahkik ederek beyanını tebliğ tutanağına yazıp altını imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak kendisinin imzalaması gerekir.
Muhatabın tebliğ adresinde ikamet etmekle birlikte, kısa veya uzun süreli ve geçici olarak adreste bulunmadığının, tevziat saatlerinden sonra geleceğinin beyan ve bunun tevsik edilmesi halinde ancak; maddede sayılanlardan, örneğin muhtara imza karşılığı tebliğ edilip, 2 numaralı fişin kapıya yapıştırılması ve komşunun durumdan haberdar edilmesi işlemlerine geçilebilecektir.
21. maddeye göre yapılan tebligatlarda tebliğ tarihi, maddenin son cümlesinde açıkça belirtildiği üzere, iki numaralı fişin yani ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihtir. Tebliğ tarihinin bu şekilde belirlenmesi ve geçerli sayılabilmesi, tebliğ memurunun yukarıda açıklanan araştırmayı mutlaka yapmasına ve belgelemesine bağlıdır.
Eğer tebligatta bu hususlar tam olarak yerine getirilmemiş ise tebligat usulsüzdür.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Sağlıkta tahribata dikkat çektiler

SONRAKİ HABER

5 KİŞİDEN BİRİ ÖLÜYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...