23 Nisan 2009 00:00

Çocuk cinayetlerinin sessiz tanığı

Çocuklara adanmış olduğu iddia edilen, dünyada sadece Türkiye’de kutlanılmasıyla övünülen bir bayram 23 Nisan ve resmi ritüeller arasında sıkışıp kalmış çocuklarımız.

Paylaş

Çocuklara adanmış olduğu iddia edilen, dünyada sadece Türkiye’de kutlanılmasıyla övünülen bir bayram 23 Nisan ve resmi ritüeller arasında sıkışıp kalmış çocuklarımız. Bir çoğu sabahın erken saatlerinde, yağmur, çamur ya da sıcak demeden sıraya konulup, saatlerce birkaç gösterinin sergilenmesi ve protokol adı altında oturan birkaç insanı selamlamak için bekler. Üstüne bir de azar işitebilirler, protokolü selamlarken adımlarının yeterince sert olmadığı
veya yanlış adım attıkları için. Her Türk asker doğar ya, asker gibi yürümelidirler onun için. İçlerinden seçilen birkaç kişi de TBMM’de bir koltuğa ve sadece bir günlüğüne bazı konularla ilgili fikirlerini Meclis’te beyan etme hakkına sahip olur. Tarih 23 Nisan da olsa konuştukları pek önemsenmez ve medyaya eğlenceli, magazinel bir şekilde düşer haberleri.
23 Nisan günü medya, törenlerden canlı yayınlarla başlar yayına. Sonra da yurtdışından getirilen, ülkelerinde çocuk bayramı olmayan misafir çocuklarla devam ederler yayına. Alanlara zorla yığılmış öğrenci kitlelerinin bıkkınlığı, neşe ve coşku olarak akseder televizyon ekranlarına. 23 Nisan’da çocuk haklarının koruyuculuğunu üstlenen, çocukların öneminden ve değerinden bahseden medya kuruluşları ne tesadüftür ki son 3 ayda Adana’da tutuklanan ve haklarında insafsızca karar verilen Kürt çocuklarımızdan, 12 yaşında öldürülen Uğur Kaymaz’dan, Newroz kutlamalarında polis tarafından hırpalanan çocuklarımızdan hiç bahsetmez. Ya Filistinli çocuklar? Kanlı topraklarında küçücük elleriyle avuçladıkları taşlarla hâlâ öfke kusmaktadırlar İsrail tanklarına. Irak’ta çocuklar savaşla burun buruna büyümekte, Amerikan askerlerinin şiddet ve tacizine maruz kalmaktadırlar. Çocukları düşünen, onlara bayram armağan eden tek ülke olan Türkiye, Irak’taki, Filistin’deki çocuklar için ne yapmaktadır? Ne çabuk da unuttu Türk halkı Filistin’deki, Irak’taki Müslüman kardeşlerini. Tayyip kriz bizi teğet geçti derken, binlerce insan işten atıldı ve çocuklarıyla birlikte yokluğa, açlığa mahkum edildi. Tersanelerde ölen işçilerin çocukları yok muydu?
Yanı başında olan çocuk cinayetlerine sessiz kalan Türkiye bayramını kutlaya dursun, hep birlikte çocuk olabileceğimiz günler yakın.
Ceren Şimşek
(Marmara Üniversitesi PDR Bölümü 2.sınıf öğrencisi)
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a doğru

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ı Edirne’de kutlayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...