23 Nisan 2009 00:00

Ya sadakaya razı ol ya da dava açarız!

LC Waikiki Patronu Meha Giyim işçilerine gönderdiği mektupta, mağaza önlerinde yapılan eylemlere son verilmemesi halinde dava açacağı tehdidinde bulundu.

Paylaş

LC Waikiki Patronu Meha Giyim işçilerine gönderdiği mektupta, mağaza önlerinde yapılan eylemlere son verilmemesi halinde dava açacağı tehdidinde bulundu. İşçiler ise Meha Giyim’e iş yaptıran LC Waikiki’nin de sorumlu olduğunu belirterek eylemleri sürdürme kararı aldı.
Geçtiğimiz günlerde direnişçi işçilerin evlerine Taha Giyim, LC Waikiki ve Southblue adına mektup gönderildi. Kargo yoluyla ulaşan mektupta markalarının Meha Giyim ile hiçbir ortaklıklarının söz konusu olmadığı belirtildi.
Eylem yapan işçilerin fotoğrafları tespit edilerek tazminat ve ceza davaları açılacağı tehdidinin yer aldığı mektupta, işçileri eylemlerden vazgeçmeleri halinde her yıl sosyal yardımlara ayırdıkları yardımlardan Meha Giyim işçilerinin yararlanabilecekleri yazıyor.
ART NİYET
Mektupta işçilerin LC Waikiki önünde yaptıkları eylemler hakkında şu cümlelere yer veriliyor. “…mağazalarımızın önünde veya içinde, markamızın ve şirketimizin itibarını zedeleyecek veya yıpratacak nitelikte eylemler yapılmasının arkasında art niyetli planların olabileceğinden kuşkulanmaktayız.” Eylemlerin arkasında kimlerin olduğunu ve amaçlarının ne olduğunun ortaya çıkarılması için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Direnişteki Meha Giyim işçileri ise mektubu üç bölüme ayırdıklarını ifade ediyorlar.
AĞLAMA, TEHDİT VE TEKLİF
Birinci bölümü ağlama, ikinci bölümü tehdit ve üçüncü bölümü ise teklif olarak adlandıran işçiler gönderilen bu mektubu direnişlerini kırmak ve işçileri birbirine düşürmeye yönelik olduğunu yorumluyor. Direnişteki her işçiye değil de elli işçiye gönderilmesinin sebebi ise bilinmiyor. İşçilerden Mehmet Çetin mektubu ilk okuduğunda sinirlenmiş. Haklı bir mücadele verdiklerini belirten Mehmet Çetin “Biz sadaka veya yardım değil, hakkımız olanı istiyoruz. Bunun da yardım kuruluşları aracılığı ile yapılmasını katiyen kabul etmiyoruz” dedi. Çetin, kendilerine böylesi bir mektubun yollanmasının işçilerin kafasını karıştırmak olduğunu belirtiyor.
SADAKA İSTEMİYORUZ
LC Waikiki’nin bu yardımından işçilerin faydalanması için işçilerin yardıma her yönden muhtaç olduklarını resmi makamlarca ispatlamaları isteniyor. Bu duruma işçilerin hepsi tepkili. İşçilerden Şahin Aslan konuyla ilgili şunları söyledi: “Biz haksız bir iş yapmıyoruz. Sadaka istemiyoruz. İhtiyaç sahibi insanlara yine yardım edilsin; ancak bizim burada kazanılmış haklarımız var. Sigorta primlerimiz, tazminatlarımız, fazla mesai ücretlerimiz, maaşlarımız var. Bunları almak için mücadelemize devam edeceğiz.” Tuğba Gündoğdu da Meha Giyim’de ablası ile beraber çalışan bir başka işçi. Onlara da mektup gönderilmiş. Tuğba Gündoğdu bu yardımlarla hak ettiklerinin çok az bir kısmının kendilerine reva görüldüğü görüşünde.
Mektubun gitmediği bir başka İşçi Ali Bayrak ise “Bana mektup gelmedi, gelseydi kabul etmeyecektim. Biz sadaka istemiyoruz, hak ettiğimiz bir emeğimiz var onu istiyoruz.” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Çağlar Mirik
ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ’ta anlaşma sağlandı

SONRAKİ HABER

MEHA İŞÇİSİ MÜCADELEYİ BIRAKMIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa