23 Nisan 2009 00:00

Çocuklara evlilik değil, evcilik

Milletvekilleri Meclis Çankaya Kapısı’nda çocukların küçük yaşta evlendirilmelerine karşı çıktı. Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV), “Evlilik Değil, Evcilik” kampanyasına Meclis’ten destek veren milletvekilleri, 23 Nisan öncesi çocuk evliliklerine karşı tepki gösterdiler.

Paylaş

Milletvekilleri Meclis Çankaya Kapısı’nda çocukların küçük yaşta evlendirilmelerine karşı çıktı.
Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV), “Evlilik Değil, Evcilik” kampanyasına Meclis’ten destek veren milletvekilleri, 23 Nisan öncesi çocuk evliliklerine karşı tepki gösterdiler. DTP’li tüm milletvekilleri ile bazı CHP’li milletvekilleri, akademisyenler, aydın ve sanatçılar ile belediye başkanlarının da destek verdiği kampanyaya Meclis’ten ses veren milletvekilleri, desteklerini Meclis Çankaya Kapısı’nda mizansenli eylemle gösterdiler.
EVLİLİĞE MÜDAHALE
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın çağrısı ile DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile SODEV Ankara Temsilcisi Haydar Doğan’ın da katıldığı, Meclis Çankaya Kapısı’ndaki etkinlikte, vekillerin, imam küçük gelin ve damata nikahı kıyacakken, çocukları kurtardıkları bir mizansen sergilendi.
Açıklama yapan Arıtman, Türkiye’de oyun çağında çocukların evlendirilmelerine dikkat çekerek, “Çocuklara bayram hediye eden bir ülkeyiz ama ne yazık ki, onlara bayram yaptıramıyoruz” dedi.
‘DUR’ DİYELİM
Arıtman, erken yaşta evlendirmelerin erkek çocuklarda da görülmekle birlikte, kadınların erkeklerden çok daha erken yaşta evlendirildiğini kaydetti. Bu sorunların farkında olan milletvekilleri, akademisyenler, belediye başkanları, aydın ve sanatçılar olarak artık bu gidişe “dur” demek için yola çıktıklarını belirten Arıtman, “Herkesi bu mücadeleye ortak olmaya” çağırdı.
Meclis’in bu konuyu acilen gündemine alıp bir komisyon kurulmasını ve devletin çocuk evlilikleriyle ilgili araştırma yapmasını isteyen Arıtman, “23 Nisan’da çocuk gelinlerimizi ve damatlarımızı da düşünmek, onlara da seçmedikleri geleceklerinde hala şanslarının olduğunu anlatmak zorundayız. Bu meseleye acilen milletvekilleri olarak el atıyoruz ve ‘bırakalım çocuk kalsınlar!’ diyoruz” diye konuştu.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çocuklara eşit ve barış dolu bir dünya için

SONRAKİ HABER

ÇOK MENDİL SATIP MUTLU OLACAKLAR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...