23 Nisan 2009 00:00

1 Mayıs tatili Meclis’ten geçti

1 MAYIS’ın, “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla resmi tatil ilan edilmesine ilişkin yasa tasarısı Meclis’te görüşülerek kabul edildi.

Paylaş

1 MAYIS’ın, “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla resmi tatil ilan edilmesine ilişkin yasa tasarısı Meclis’te görüşülerek kabul edildi.
Tasarının Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmesini, Türk-İş, DİSK, KESK, Hak-İş genel başkanları, bağlı sendikaların yöneticilerinden oluşan kalabalık bir heyet izledi.
Tasarıya ilişkin ilk konuşmayı yapan DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, 1 Mayıs’ın öneminin, dünyada 121, Türkiye’de 100 yıldır kutlanması olduğunu söyledi. 1977 1 Mayısı’nda yaşanan “büyük meydan cinayeti”ne de vurgu yapan Birdal, krizin sonuçlarına karşı emekçilerin mücadele ve dayanışma içinde olmalarının da önemli olduğunu dile getirdi.
KATİLLER AÇIĞA ÇIKARILSIN
İstanbul Valisi Muammer Güler’in “orantılı güç”e ilişkin açıklamasına atıfta bulunan Birdal, “Biz bunu biliyoruz. Geçen yıldan da tanığız” dedi. 1 Mayıs’ın sadece tatil edilmesinin yetmeyeceğinin altını çizen Birdal, bunun için öncelikle 1 Mayıs 1977 ve sonrasındaki 1 Mayıslarda öldürülenlerin ailelerinden özür dilenmesini istedi. “77 katliamının faillerinin bulunması gerekiyor ki, bu da kontgerilladır” diyen Birdal, 1 Mayıs’ın Taksim’de ve bütün alanlarda kutlanmasına yönelik engellerin de kaldırılmasını istedi.
BEDEL ÖDENDİ
CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek de 1 Mayıs’nı işçi ve emekçilerin söke söke aldığı, karşılığında bedel ödediği bir gün olduğunu söyledi. “Taksim’de olmaz” açıklamalarına da tepki gösteren Özyürek, “niye herkesin istediği yerde kutlayamadığını” anlamadığını söyledi. Özyürek, geçen yıl yaşananların, DİSK binasına saldırıların bir daha olmamasını dilerken, bütün sendikaların, emek örgütlerinin Taksim’de kutlanmasını istediklerini söyledi.
MHP’liler de yaptıkları konuşmalarla tasarıya destek verdi.
KAFKAS KIZDIRDI
AKP adına konuşan Agah Kafkas, “Genel bir konsensüsün birileri tarafından alan fetişizmine kurban edilmemesi” sözleri CHP ve DTP’liler tarafından tepkiyle karşılandı. Kafkas’ın özellikle DİSK’in adını vererek Taksim’e ilişkin ısrarı eleştirmesi üzerine DTP Grup Başkanvekil Selahattin Demirtaş “DİSK suçlayacağınıza yolunu açın” diye karşılık verdi. Kafkas üç işçi konfederasyonunu birlikte hareket etmeleri çağrısı yaparken “Gelin lale ile problemi olanlarla aramıza mesafe koyalım” diye konuştu.
Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in konuşmasının ardından üç maddelik tasarı kabul edilerek, yasalaştı. (ANKARA)

TAKSİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ
BEYOĞLU’nda bulunan kitle örgütlerinin oluşturduğu Beyoğlu Platformu 1 Mayıs’a ilişkin ortak açıklama yaptı. Hükümetin Taksim Meydanı konusundaki tutumuna değinilen açıklamada “Bu yıl da, 1 Mayıs’tan geriye bir gece evvelden başlayan önlemler ve sonrasındaki kaos nedeniyle, esnafın açamadığı dükkanlar, işine gidemeyen, ulaşımı aksayan vatandaşlar ve hastanede bile gaz yiyen hastaların kalacağı endişesi içerisindeyiz” dendi. Krizin vurduğu esnafın 1 Mayıs nedeniyle satış yapamamam endişesi taşıdığına dikkat çekilen açıklamada, “1 Mayıs İşçi Bayramı’nın bir bayram havasında kutlanması ve Beyoğlu’ndaki işletmelerin konfetilerle destek vermesi arzu ve isteğimizdir. Ne yazıktır ki geçmiş senelerde 1 Mayıs’ın bir hafta öncesi ve bir hafta sonrası yaşananlar sadece bir günlük oluşan kayıp değil ortalama 15 günlük ciro kaybı ve beraberinde yaşanılan stres ve korku bizleri derinden yaralamaktadır” dendi. Açıklamada tarafların karşılıklı girişimiyle sorunun çözülmesi istendi. İSTANBUL
ÖNCEKİ HABER

Çalıştığımız yerde kutlamalıyız

SONRAKİ HABER

İŞÇİLER TALEPLERİYLE 1 MAYIS’A HAZIRLANIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...