23 Nisan 2009 00:00

DTP’nin Atalay hakkındaki gensorusu reddedildi

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedilirken, Genel Kurul’da zaman zaman gerginlikler yaşandı

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP), İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesi AKP ve MHP’li vekillerin oyları ile reddedilirken, Genel Kurul’da zaman zaman gerginlikler yaşandı
DTP’nin, “Seçimlerin ardından bölgede halkın demokratik tepkilerine polisin sert müdahalesi ve 9 kişinin ölümünden sorumlu tuttukları İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkındaki gensorusu önceki gün Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Grubu adına konuşan DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, partilerine yönelik operasyonları kınadı. Kurtulan, Başbakan Erdoğan’ın grupta, “Önüne gelen önerge veriyor” sözlerine de sert tepki gösterdi. Kurtulan, “Bu sözünüzü kınıyorum, DTP önüne gelen değildir” dedi.
‘ORANTISIZ GÜǒ
UYARISI
Toplumsal gösterilerin kolluk güçlerinin ‘orantısız güç kullanımı’na sahne olduğunu kaydeden Kurtulan, “‘işkenceye sıfır tolerans’ sözüyle hükümet adeta ironi yapmış, yurttaşlarımız sokak ortasında, evlerinde, iş yerlerinde, araçlarında işkenceye ve kötü muameleye maruz bırakılmıştır” dedi.
1 Mayıs 2008 müdahalesi, Baran Tursun örneğinde olduğu gibi insanların enselerinden vurulması örneklerini veren Kurtulan, bütün bunlardan Bakan’ın hiçbir rahatsızlık duymadığını söyledi. 2008 Şubat ayından bu yana gösteri ve yürüyüşlerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 9 kişinin yaşamını yitirdiğine ve bu ölümlerin hepsinin Kürt sorunuyla ilgili olduğuna vurgu yapan Kurtulan, “İçişleri Bakanı’nın bu ölümlere ilişkin bir açıklama yapma gereği bile duymaması bir İçişleri Bakanı misyonunu yeterince üstlenmediğinin anlaşılması için yeterli neden değil midir?” diye sordu.
MHP’nin de AKP’ye destek verdiği önerge görüşmelerinde savunma yapan Bakan Beşir Atalay, ölümler konusunda bugüne kadar ne yaptıklarına ise açıklık getirmedi.
Atalay, “aşırı güç kullandığı” için eleştirilen güvenlik güçlerine sahip çıkarak, “Toplantı ve gösteriler sırasında topluluğu provoke eden, emniyet güçlerine karşı saldırıya geçirten kötü niyetli kişiler olduğunu” ileri sürdü. DTP’lilerin itirazları üzerine, “Emniyet güçleri içerisinde de bu olaylar sırasında çok sayıda yaralanan, şehit düşen emniyet görevlilerimiz var, biraz da onlardan bahsedelim” diyen Atalay’a tepki gösteren DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, “Siz böyle konuştukça asıl gerilim o zaman çıkıyor” diye bağırdı.
Atalay’ın, “Ankara Avrupa’nın en güvenli başkenti” sözleri DTP’lilerin tepkilerini artırdı. DTP’li Hasip Kaplan ve Bengi Yıldız ayağa kalkarak “Bunun hesabını vereceksiniz, başbakan da bakan de hesap verecek” diye bağırdılar. Zaman zaman gergin anların yaşandığı görüşme sonrasında yapılan oylamada önergenin gündeme alınması reddedildi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

BAŞBAKANLIK’TA AYNI GÜN İKİ EYLEMq

SONRAKİ HABER

Anayasa Mahkemesi’nden de akreditasyon ambargosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...