23 Nisan 2009 00:00

İşsizlik ve krize karşı 1 Mayıs’tayız

Ekonomik kriz her geçen ay derinleşiyor. İşsizlik oranı, ocakta yüzde 15.5’e çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Paylaş

Ekonomik kriz her geçen ay derinleşiyor. İşsizlik oranı, ocakta yüzde 15.5’e çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Türkiye genelinde işsiz sayısı 3.6 milyonun üzerine çıktı. 1.5 milyon aile, akraba, komşu ve benzeri yakınların yardımıyla yaşamını sürdürüyor.
Bir yandan ekonomik kriz böylesine bir tablo ortaya çıkarırken bir yandan da Başbakan Tayyip Erdoğan hâl⠓iddia ediyorum ki ekonomik kriz teğet geçecek” diye konuşuyor. Biz de başbakanın bu sözleri üzerine ekonomik kriz teğet geçmiş mi öğrenmek için mikrofonumuzu Pendik’in Esenyalı Mahallesi’ndeki emekçilere mikrofonlarımızı uzattık.
Yaşadıkları tüm sorunlara çözüm arayan mahalleliler hükümetten umutsuz olduklarını yaklaşan 1 Mayıs’la beraber alanlara kendi talepleriyle çıkmakta karalı olduklarını başka bir çözüm bulamadıklarını dile getirdiler. 1 Mayıs’ı işçilerin emekçilerin birlikte mücadele etmesi için bir olanak olarak gören mahallelilerin aynı fikirde oldukları tek konu işsizliğin derhal çözülmesi.
AÇILAN PAKETLER
PATRONLARA YARIYOR
9 aydır işsiz olduğunu söyleyen, Kenan Ünal hem elektrikçi hem de torna işçisi olduğunu ama her iki iş kolunda da iş bulamadığını; ara ara çıkan hamallık işi yaparak geçindiğini söyledi. Ünal krizin önceden olacağını hükümetin bildiğini ama hiçbir önlem almadığını belirterek Türkiye’de giderek işçilerin sorunlarının artığını ve buna karşı artık bir şeylerin yapılması gerektiğini dile getirdi.
Mermer işinde çalışan Nusret Polat krizden en çok etkilenen sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu artık haftada bir veya iki gün çalıştığını söylüyor. Polat hükümetin açmış olduğu paketlerin zenginlere yaradığını halkın temel ihtiyaçlarına indirim yapılması gerektiğini vurgulayarak, 30 bin TL’lik arabayı 5 bin TL yapsalar da alamayacağını kendisinin işe ihtiyacı olduğunu bildirdi.
Hayat şartlarının gün geçtikçe zorlaştığını söyleyen Nurcan Kılıç pazara dahi çıkmakta zorlandıklarını söyleyerek hükümetin sanal gündemler üreterek halkı kandırmaya çalıştığını son seçimlerden sonra AKP’ye artık kesinlikle güvenmediğini ifade etti.
KRİZDE BOŞANMALAR ÇOĞALDI
Kriz yüzünden geçinemediklerini söyleyen Gülizar Çiçek aile içi kavgaların olduğunu, boşanan ailelerin çoğaldığını belirterek derhal krizin çözülmesi gerektiğini söyledi. 1 Mayıs’ın siyasi örgütlerin gösterisine dönmemesi için işçilerin kendi hakları için alanları doldurması gerektiğini vurgulayan Bayram Hatipoğlu tersanede yaşanan işsizliğin ve işçi haklarının geri alınması ve demokrasi için mücadele edeceklerini belirtti.
15 yıldır tersanede çalışan Ercan Çakar ise 35 yaşında olduğunu ve hep krizin bedelini işçilerin ödediğini krizin asıl sorumlusunun patronlar ve hükümet olduğunu dile getirerek, tersane işçilerinin bugün en acil taleplerinin, iş güvenliğin alınması, işten çıkarılmaların yasaklanması ve ücretlerin yükseltilmesi olduğunu anlattı.
ALAN ÖNEMLİ DEĞİL
22 yaşında olduğunu ve beş aydır işsiz olduğunu söyleyen Hüseyin Yılbaşı daha önce kasapta, tersanede ve inşaatta çalışmış. Krizden dolayı maddi ve manevi huzurlarının bozulduğunu söyleyen Yılbaşı, geçim sıkıntısı çeken işçilerin birleşip örgütlenmeleri gerektiğini ifade etti. İş için, sosyal haklar için 1 Mayıs’a katılacağını vurgulayan Yılbaşı alanın önemli olmadığını, önemli olanın bir arada olmak olduğunu da belirtti.
Tanju Yılmaz 23 yaşında. Altı aydır işsiz ve askerden geldiğinden beri iş arıyor. 4 kişilik ailede kimsenin çalışmadığını bu yüzden geçim sıkıntısı çektiklerini bildiren Yılmaz “tanıdığın olmazsa iş yok” diyerek 1 Mayıs’a birçok işsiz arkadaşıyla katılacağını ifade ediyor.
Okulunu dışarıdan bitirmeye çalışan 18 yaşındaki Hıdır Sarıkaya bir markete çalışıyor. Tersane işçilerinin işsiz kalması kendilerini çok etkilediğini belirtti. 1 Mayıs’a muhakkak katılacağını da söyleyen Sarıkaya hükümetin bugüne kadar işçileri düşünen bir politikasını görmediğini sözlerine ekledi.
HÜKÜMETTEN BİZE FAYDA YOK
15 yıldır tekstil işçisi olduğunu söyleyen Hüseyin Taş SSK’sının ve düzgün bir maaşının olmadığını, günü birlik yaşadıklarını söyleyerek, hükümetin açmış olduğu çözüm paketlerinin hiçbir işe yaramadığını da sözlerine ekledi. 1 Mayıs’a katılmak istediğini belirten Taş alanın da çok önemli olmadığını belirtti.
2 senedir tekstil işçiliği yapan Suzan Şahin “hükümetin yapmış olduğu reformlardan hiçbir fayda yok’’ diyerek işsizliğe ve krize karşı 1 Mayıs’a katılacağını belirtti. Şahin “işçilerin alanlara çıkması önemli” diyerek yerin önemli olmadığını vurguladı.
Krizin sadece ekonomik olmadığını ülkenin siyasi bir kriz içinde de olduğunu söyleyen Erdoğan Çakar yılardır bu mahallede oturduğunu 2 yıldır emlakçılıkla uğraştığını ve krizin en çok inşat ve gayri menkuller vurduğunu belirtti. Çakar hükümetin aldığı bütün önlemlerin patronlar lehine aldığını patronların da krizi bahane ederek işçilerin haklarına saldırdıklarını ifade eden Çakar hükümetin bir yandan da Kürtlere her gün bomba yağdırdığını aslında paraların buralara gittiğinin çok acık olduğunu söyledi. Çakar mahallede oluşturdukları 13 kişilik 1 Mayıs komitesiyle 1Mayıs’a hazırlandıklarını savaşa ve emeğin sömürülmemesi için alanlarda olacaklarını söyledi.
İşlerinin krizle birlikte yüzde 80 düştüğünü vurgulayan Hasan Biter yıllardır mahallede esnaflık yaptığını 3–4 aydır kirasını ödeyemediğini söyledi. Biter hükümetin açtığı paketin patronlara yaradığını esnafın ve işçilerin tamamen açlığa itildiğini dile getirerek vergilerin çok yüksek olduğunu, her gün zararla dükkânını kapadığını sözlerine ekledi. Hükümet yanlısı medyanın kriz yok kampanyasının tamamen yalan olduğunu vurgulayan Biter işçilerin emekçilerin ortak mücadele vermeleri gerektiğini söyledi (İstanbul/EVRENSEL)
Meral Elikoğlu / Serkan Tan / Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

OBAMA ADIMI

SONRAKİ HABER

Tehdit mektubuna şikayet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...