24 Nisan 2009 00:00

1 Mayıs tatil oldu alan yasakları sürüyor

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tatil oldu.

Paylaş

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, “Emek ve Dayanışma Günü” adıyla tatil oldu. 1 Mayıs tatiline ilişkin tasarının Meclis’teki görüşmelerine Taksim kutlaması damgasını vururken, AKP’nin yasak ısrarı sürdü. Ayrıca Newroz’un tatil olmasına ilişkin önerge de reddedildi.
1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” ilan edilmesine ilişkin yasa, “1 Mayıs 2009’da kamu kurum ve kuruluşlarında yapılması kararlaştırılan iş ve işlemlerin yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınacağı”na ilişkin geçici maddenin eklenmesinin ardından Meclis Genel Kurulu’ndan geçti.
Yasa, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
NEWROZ ÖNERGESİNE RET
Tasarı görüşülürken, Newroz’un da tatil ilan edilmesine ilişkin CHP, MHP ve DTP önerge verdi. Katibin “nevruz” diye okuduğu önergeyle, tasarıya bir madde eklenerek, 21 Mart Newroz bayramının da tatil edilmesi istendi.
Ancak AKP’lilerin oyları ile önerge reddedilirken, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “75 Kürt milletvekili ret verdi. Bunu Diyarbakır’da nasıl anlatacaksınız” diye sordu.
Taksim yasağına da değinen Kaplan, 1 Mayıs tatilinin AKP’nin bir lütfu gibi gösterilmek istendiğini, bunun ayıp olduğunu söyledi. “Darbecilerin gasp ettiği bir hakkı nasıl lütuf gibi sunarsınız” diye soran Kaplan, “1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasını, boyalı, pala bıyıklı bir emniyet müdürünün insafına bırakmayalım” diyerek, herkesi Taksim Meydanı’na çağırdı.
TAKSİM YASAĞI ELEŞTİRİLDİ
AKP’nin sendikacı kökenli milletvekili Ağah Kafkas ise yıllardır sürdürdüğü “lale” söylemine devam ederek, işçi konfederasyonlarına “lale ile sorunu olanlarla aranıza mesafe koyun” dedi.
AKP Manisa Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi ise Taksim’in yasak olmadığını savunarak, her yıl karanfil bırakıldığını söyledi. DİSK’i kasteden Tanrıverdi, “Birilerinin, 1 Mayıs’ı aldık sıra Taksim’de” yaklaşımında olduğunu savundu.
CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan, “Bırakın Taksim’e 1 Mayıs için izin vermeyi, Taksim Meydanı’na 1 Mayıs isminin verilmesi ve oraya 1977’de ölenler için anıt dikilmesi gerekiyor” diye konuştu.
CHP Grup Başkan vekili Kemal Anadol da Taksim yasağı sürdüğü için bunun ayıplı, yarım yasa olduğunu söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Bayram Meral de Taksim yasağına dikkat çekerek, “Meclis iyi bir şey yapıyor, baklava yapıyor. Bu tavanın kulpunu AKP tutarak işçiye götürüyor. Niye götürürken baklavanın üzerine tuz, acı biber ekiyorsunuz” diye sordu.
Görüşmeler boyunca Bakanlar Kurulu sıraları boş kaldı. Hiçbir bakanın izlemediği görüşmeye hükümet adına mecburen katılan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, “ayıplı yasa” değerlendirmesini eleştirdi.
Bakan Faruk Çelik, 1 Mayıs’a daha süre olduğunu ve Taksim için sosyal taraflarla görüştüklerini savundu.
Görüşmeleri, başlangıçta Türk-İş, DİSK, Hak-İş ve KESK genel başkan ve yöneticileri, bağlı sendikaların yöneticileri de özellikle genel başkanlar birbirinden uzak durarak izlerken, sonuna kadar kalan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri oldu. (Ankara/EVRENSEL)

TATİL SEVİNCİNE GÖLGE DÜŞTÜ

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlamak üzere başvuruda bulunan Türk-İş’in talebini reddettiklerini açıkladı. Sendikalardan Taksim Meydanı ısrarından vazgeçmelerini isteyen Güler, “İlla zorla geleceğiz derlerse bu kanuni olmaz” dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ise Valiliği’nin reddetmesine tepki gösterdi. Taksim Meydanı kutlamalarına izin verilmemesinin 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Bayramı olarak tatil edilmesi sevincine gölge düşürdüğünü ifade eden Kumlu, Türk-İş’in İstanbul’daki kutlamaları Kadıköy Meydanı’nda yapacağını duyurdu. Kumlu, Kadıköy’de yapılacak kutlama öncesinde aralarında Türk-İş ve bağlı sendikaların yöneticilerinin de bulunduğu kalabalık bir grupla Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu’nda karanfillerle 1 Mayıs şehitlerini anacaklarını belirtti. Kumlu, Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen mitinge işçi ve memur konfederasyonlarını, emek ve meslek örgütlerini ve yurt dışından gelen konukları davet edeceklerini açıkladı.
Mazlumder Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının engellenmemesi gerektiğini ifade etti. Polisin geçen yıl Taksim’de uyguladığı şiddeti eleştiren Gergerlioğlu, “1 Mayıs bir inatlaşma konusu haline getirilmeden Taksim’de kutlanabilir ve güvenlik tedbirleri ile gösterinin barış içinde yapılması sağlanabilir” dedi. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’nde zincirli protesto

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...