24 Nisan 2009 00:00

Kamu hastanelerinde kreşler kapatılıyor

Sağlıkta Dönüşümün gerçek yüzü git gide ortaya çıkıyor. Sağlık Tebliği’nde yapılan değişiklikler yeni yeni uygulanmaya başlanıyor, sağlık emekçileri mağdur ediliyor.

Paylaş

Sağlıkta Dönüşümün gerçek yüzü git gide ortaya çıkıyor. Sağlık Tebliği’nde yapılan değişiklikler yeni yeni uygulanmaya başlanıyor, sağlık emekçileri mağdur ediliyor. Kadınlara en az üç çocuk tavsiyesinde bulunan AKP iktidarı kadını iş hayatından soyutlayarak eve kapatmanın arayışında. Başlatılan son uygulama ile devlet hastanelerindeki kreşler özeleştirilecek. Uygulamanın ilk mağdurları Maltepe Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki emekçiler oldu. 30 çocuğun eğitim aldığı kreş 1 Mayıs itibariyle kapatılıyor.
Çocuklar gün boyu oyunlar oynayıp, şarkılar söyledikleri arkadaşlarından ayrılmak istemezken veliler ise gönül rahatlığıyla çalışamayacaklarını, uygulamanın kadın haklarına yönelik bir saldırı olduğunu söylüyor.
‘BİZ NEREDE OYUN OYNAYACAĞIZ?’
Okul öncesi eğitim çocukların gelişimi için oldukça önemli. Uzmanlar çocukların paylaşmayı, en çok bu zamanlarda öğrendiğini söyleseler de hükümet uygulamalarıyla bunun da önüne geçiyor.
Kreşte çocuklar gün boyu oyunlar oynayarak bekliyorlar annelerinin işten çıkışını. En çok evcilik oynamayı sevdiğini söyleyen Bilge Toprak arkadaşlarından ayrılmak istemiyor. Elif Özdağ ise “Evde olsam sıkılırım. Burada oyun oynuyorum, dışarı çıkıyorum. Annem de babam da çalışıyor” diyor. Özel kreşe verecek paralarının olmadığını, sağlık emekçilerinin mağdur edildiğini anlatan Güler Yıldız ise, kreşin kapanmaması için ellerinden geleni yapacağını söyledi. Çocuğu yanı başında olduğu zaman gönül rahatlığı ile çalıştığını anlatan Rahmi Dalgılıç, durumu kızına açıklayamadığını, sorduğu soruları yanıtlarken güçlük çektiğini anlattı.
‘BİR DAHA GÖREMEYECEK MİYİM?’
“Benim kızım 3 yıldır kreşe geliyor. Her gün soruyor. Arkadaşlarımdan ayrılacak mıyım; Eylül, Efe hepsini sayıyor. Ben onları bir daha görebilecek miyim diye. Bunlara cevap vermekte çok zor” diyen Dalgılıç, çocukların psikolojisinin alt üst olduğunu söylüyor. 5 yıldır maaşlarına zam yapılmadığını belirten Dalgılıç, kreş kapatılırsa personelin kreşi olan bir yere tayinini isteyeceğini bununda hastane yönetiminin işine geleceğini anlattı. Hastanenin özel firmadan eleman getirerek kendilerinin aldığı ücretin yarısına çalıştırabileceğini dile getiren Dalgılıç, kreşin kapatılmasını istemiyor. (İstanbul/EVRENSEL)

UYGULAMA KADIN HAKLARINA SALDIRDIR
Erhan İnsel SES İş Yeri Temsilcisi: Kreşin kapanacağı bize 10 gün evvel söylendi. Gerekçe olarak ise Maliye bakanlığının 27.3.2009 tarihli yasasında kreşler kamusal alandan çıkartılıp sosyal tesis konumuna getiriliyor. Bu sosyal tesis konumuna getirilen kreşlerde tamamen özel. Tüm gelirlerin velilerin karşıladığı bir kurum haline getirilmek isteniyor. Kreşimizde 30 çocuğumuz var. Bu 30 çocuğun anne ve babası çalışıyor. Kreş kapatılırsa bu 30 çocuk ortada kalacak. Kreşlerin kapatılmasını kadın haklarına bir saldırı olarak ta düşünüyoruz biz SES sendikası olarak. Kadın oturup çocuğuna evinde bakacak, çalışma hakkı yok. 1 Mayıs’da kreşi kapatacaklar. Bize 500 milyon gibi çok komik maliyetler çıkartılıyor. İdareciler elinin taşın altına koyup bu işin arkasında durmuyorlar. İl Sağlık Müdürlüğü’nde yaptığımız görüşmede İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, her hastaneye kreş açmak istediklerini söyledi. Uygulama ise tam tersi. İnsülin kullanan şeker hastası çocuğumuz var. Biz kreşimizi kapattırmayacağız.
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

BAKAN ÇELİK’İN MÜDÜRLERİ!

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...