24 Nisan 2009 00:00

Güngören tutuklusu adalet istiyor

17 kişinin öldürüldüğü, onlarca kişinin yaralandığı Güngören katliamı sonrasında tutuklanan Ziya Kıraç, adalet istiyor.

Paylaş

17 kişinin öldürüldüğü, onlarca kişinin yaralandığı Güngören katliamı sonrasında tutuklanan Ziya Kıraç, adalet istiyor. İtirafçı ifadelerine dayandırılarak “örgüt” gerekçesiyle tutuklanan Kıraç hakkında da katliamın diğer tutukluları gibi somut delil bulunmuyor.
7 buçuk yıl ila 39 yıl hapsi istenen Kıraç, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde tutuluyor. Gazetemize faks yoluyla gönderdiği “Tüm kamuoyunun vicdanına sesleniyorum” başlıklı mektupta, olay günü Heybeliada’da olduğunu belirten Kıraç, olayın ardından hayatının alt üst olduğuna dikkat çekti.
‘MOBESE KAYITLARINA BAKILSIN’
27 Temmuz 2008’de gerçekleşen katliamdan 3 gün sonra Bahçelievler’deki evinden gözaltına alınan Kıraç, mektubunda olay günü yaptıklarını şöyle anlattı: “Arkadaşlarımla beraber Heybeliada’ya gezmeye gitmiştim. Gittiğim yerdeki Mobese kayıtlarına bakılarak ve benimle beraber gezmeye gelen arkadaşlarımın ifadesine başvurularak bu gerçek açığa çıkabilir. Adadaki gezintiden sonra evime gelip Hollanda’da okuyan kız arkadaşımla internet üzerinde sohbet ederken bu olayı kız arkadaşımın bana söylemesiyle öğrendim. Daha önce bu olaydan haberdar bile değildim.”
‘HAYATIM KABUSA DÖNÜŞTܒ
Kıraç, mektubunda iddianamenin, yetkililerin açıklamalarının tam tersi olduğuna dikkat çekiyor. Haklarında yapılan objektiflikten uzak haberlere de tepki gösteriyor ve Metris Cezaevi’nde yaşadıklarının basın yoluyla hazırlandığını dile getiriyor: “Objektiflikten yoksun bir şekilde tüm ülke ve dünyaya ‘cani bir terörist’ olarak ilan ve teşhir edildi(k)m, bu teşhir nedeniyle tutuklu olarak hapishane kabulünde Metris’te kaba dayakla linç edildik. Gerek aileme karşı gelişen baskı ve tehditler, gerekse de hapishane görevlilerinin bana karşı tutum ve davranışlarından dolayı tüm hayatım kabusa dönüştü.”
‘10 AYDIR MAHKEMEYE ÇIKMIYORUM’
“İçişleri Bakanı ve emniyet yetkilileri, olayın faili olarak hiçbir kanıta dayandırılmayarak basın, yayın aracılığıyla suçlu ilan etmeleri, gerçeklerin gizli kalmasına neden oldu. Olayın gerçek yüzünü ört bas etmiş ve büyük basının yüzünü farklı yerlere çevirerek basına gerçekleri söylemeyip işin kolayına kaçmışlardır” diyen Kıraç, daha gözaltındayken olayla ilgisi olmadığının tespit edildiğini vurguladı. Olayın mağduru olmasına rağmen 10 aydır mahkeme karşısına çıkarılmadığına dikkat çeken Kıraç, 11 Mayıs’ta görülecek ilk duruşmayı tüm basın kuruluşlarının izlenmesini, gerçeğin ortaya çıkmasını istedi. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Şirin Cemgil, Sinan’ın yanına defnediliyor

SONRAKİ HABER

ODTÜ Özgürlük Günleri bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...