25 Nisan 2009 00:00

23 Nisan cinayeti!

Önceki gün Hakkari’de DTP’ye yönelik gerçekleşen operasyon ve tutuklamalara tepki göstermek amacıyla yapılan gösteriye polisin müdahalesi ölüm getirdi.

Paylaş

Önceki gün Hakkari’de DTP’ye yönelik gerçekleşen operasyon ve tutuklamalara tepki göstermek amacıyla yapılan gösteriye polisin müdahalesi ölüm getirdi. Bağlar Mahallesi’nde gerçekleşen tepki eylemine polisin müdahalesiyle başlayan olaylarda, 4’ü ağır olmak üzere 8 kişi yaralandı. 15 kişi de gözaltına alındı.
Polisin müdahalesi sırasında kaçmak isteyen 14 yaşındaki Abdulsemat Erip, Katramas Deresi’ne düştü. Ağır yararlanan Erip, kaldırıldığı Van Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Aynı protesto gösterisinde özel harekat polisi, silahının dipçiği ile 14 yaşındaki S.T’nin başına vurarak S.T’yi ağır yaraladı. Kafasından ağır yararlanan S.T, Van’a sevk edildi.
S.T. YOĞUN BAKIMDA
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan S.T, yoğun bakıma alındı. S.T’nin kafasına silah dipçiği ile vurarak ağır yaralanmasına neden olan özel hareket polisinin valilik tarafından açığa alındığı bildirildi. S.T’nin hastanede tedavisi sürüyor. Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’nde müşahede altında tutulan S.T, beyin kanaması tehlikesi nedeniyle 10 gün boyunca hastanede gözetim altında tutulacak. S.T’nin babası Mehmet T, oğlunun hayati tehlikesinin sürdüğünü söyledi. Doktorların oğlunu 10 gün boyunca gözetim altında tutacaklarını aktaran Mehmet T, olayın peşini bırakmayacaklarını dile getirdi. Olay anını televizyonda izlediğini belirten Mehmet T, yaşananların bir vahşet olduğunu söyledi. Olayla ilgili gerekli bütün yasal yollara başvuracağını da dile getiren baba T, olayı gerçekleştirenlerin cezalandırılmasını istedi.
S.T’nin kafasına dipçikle vuran özel hareket polisi Hakkari Valiliği tarafından açığa alındı ve hakkında idari soruşturma başlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü de olayı araştırması için iki polis başmüfettişi görevlendirerek Hakkari’ye gönderdi.
Hakkari Barosu, kentte yaşanan olaylar ve polisin 15 yaşındaki S.T’ye silah dipçiğiyle vurması olayı ile ilgili suç duyurusunda bulundu.
ERİP’İN ARKADAŞLARI OLAYI ANLATTI
Olaylar sırasında polisin attığı gaz bombasından kaçarken Katramas Deresi’ne düşen ve kaldırıldığı Van Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitiren 14 yaşındaki Abdulsamet Erip’in cenazesi, ailesi tarafından Hakkari’ye götürülerek Karşıyaka Mahallesi’nde sessiz bir şekilde toprağa verildi. Erip’in ailesi, çocuklarının dereye yuvarlanan topu almak için koştuğu sırada dengesini yitirerek suya düştüğünü söylerken, Abdulsamet’in arkadaşları, polisin üzerlerine gaz bombaları attığını ve yaşanan kovalamaca sırasında dengesini yitirerek suya düştüğünü söylediler. Derenin yanında top oynadıklarını belirten 14 yaşındaki C.D. adındaki çocuk, olay anını şöyle anlattı: “Biz olay sırasında top oynuyorduk. Ancak o sırada bir anda silah sesleri gelmeye başladı. Polisler ilerimizde bulunan gruba müdahale ediyordu. Müdahale sonrası bizim bulunduğumuz noktaya da gaz bombaları atıldı. Hepimiz koşmaya başladık. Bir anda herkes bağırarak kaçtı. O sırada Abdulsamet de arkamdan geliyordu. Bir anda dengesini kaybederek suya düştü ve su sürüklemeye başladı. İlk önce gaz bombalarından dolayı kimse yaklaşamadı. Suda biraz sürükledikten sonra olay yerinde bulunan bazı gençler tarafından sudan çıkarıldı. Ardından ambulans gelip aldı.” R.A. isimli 16 yaşındaki çocuk ise polislerin attığı gaz bombalarından dolayı uzun süre nefes dahi alamadıklarını kaydetti. R.A, Abdulsamet’in polisin attığı gaz bombalarından kaçtığı sırada suya düştüğünü söyledi. R.A, “Polis sürekli bulunduğumuz noktaya gaz bombaları atıyordu. Biz de bağırıp kaçıyorduk. Hepimiz Abdulsamet’in suya düştüğünü gördük. Ancak gazdan dolayı kimse yaklaşamadı. Eğer gaz bombaları olmasaydı erken çıkarabilirdik. Ancak aradan 5 dakika zaman geçtikten sonra çıkarabildik” dedi. (HABER MERKEZİ)

HAKKARİ OLAYLARI İÇİN BAŞBAKAN’A SORU ÖNERGESİ
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hakkari’de bir çocuğun ölmesine, bir çocuğun da ağır yaralanmasına yol açan polis şiddetine ilişkin, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle meclise soru önergesi verdi.
Sakık önergesinde, Hakkari’de 14 yaşındaki bir çocuğun 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda bütün çocukların sevinç yaşadığı bir anda, bir özel harekatçı polisin saldırısına maruz kaldığını belirterek şunları kaydetti: “Çocuk, polisin bu müdahalesinde hemen hemen kendi boyu kadar olan silahın darbesiyle karşı karşıya kalıyor. Kafasına almış olduğu ağır darbeler sonucu düştüğü yerden kalkamıyor. Aynı gün Hakkari’de polisin saldırısından kaçarken Katramas Deresi’ne düşen 14 yaşındaki Abdulsamet Erip de yaşamını yitirdi.”
62 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Hakkari Valiliği’nin olay ile ilgili açıklamasına da yer ver Sakık, valinin olay nedeniyle polislerin psikolojilerinin bozulduğunu ve bu nedenle bu tür olayların yaşandığını öne sürdüğünü vurgulayarak, kolluk güçlerinin 2007-2008 yılları arasında toplumsal olaylarda ve ‘dur’ ihtarlarına uymadığı gerekçesiyle açtığı ateş sonucunda, toplam 62 kişinin yaşamını yitirdiğini, 68 kişinin de yaralandığını, gaz bombası ve diğer araçlarla yapılan müdahalelerde ise 271 kişinin yaralandığına dikkat çekti. Sakık, Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:
* Dünyada çocuklara adanmış tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda denetiminizde ve yönetiminizde olan İçişleri Bakanlığı’na bağlı olan polislerin çocuklara yapmış olduğu bu saldırılarda vicdanen de olsa kendinizi sorumlu tutuyor musunuz?
* Kimi zaman ölümlerle sonuçlanan polisin orantısız güç kullanımı ile ilgili herhangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?
* Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görev alan kolluk kuvvetlerinin psikolojik rahatsızlığına ilişkin olarak, herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Psikolojik sorunu olanlar için ne tür tedavi uygulanmaktadır?
* Polislerin bu olayları gerçekleştirmesi, onların psikolojik sorunlarından mı? Yoksa Kürtlere olan tahammülsüzlüklerinden mi kaynaklanmaktadır? (AnkaraDİHA)

KESK: İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETSİN
KESK Genel Başkanı Sami Evren, Hakkari’de yaşananları vahşet olarak niteleyerek, içişleri bakanını istifaya çağırdı. Evren dün yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari’de yaşananların “insanlık adına utanç verici” olduğunu ifade etti. Evren, yaşanan vahşetin çocuk bayramında yaşanmasına da dikkat çekti. Yaşananların münferit bir olay olarak görülemeyeceğinin altını çizen Evren, güvenlik güçlerin çocuklara nefretle vurduğunu söyledi. Evren, sorumluların derhal görevden alınmasını ve yargı önüne çıkarılmasını istedi. Yaşanan olaylarla ilgili Evren, içişleri bakanını istifaya çağırdı. ANKARA

ÖNCEKİ HABER

50/d’ye Özcan geçsin

SONRAKİ HABER

Karşıyaka Öğretmenevi’nde “Yok canım, bu kadar da olmaz ki…” dedirten uygulamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...