25 Nisan 2009 00:00

‘Parçalanmak istenen Kürt halkının kafası’

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Hakkari’de 14 yaşındaki çocuğun polis dipçiği ile kafasının parçalanmak istendiği görüntüleri, “Dipçikle parçalanmak istenen 14 yaşındaki bir çocuğun değil, Kürt halkının kafası” dedi.

Paylaş

DTP Eş Başkanı Ahmet Türk, Hakkari’de 14 yaşındaki çocuğun polis dipçiği ile kafasının parçalanmak istendiği görüntüleri, “Dipçikle parçalanmak istenen 14 yaşındaki bir çocuğun değil, Kürt halkının kafası” dedi. Türk, saldırılar karşısında sessiz kalmayacaklarını yineledi. DTP Eş Başkanı Emine Ayna, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, diğer il ve ilçelerden belediye başkanları, milletvekilleri ve partililerin katılımı ile dün parti merkezi önünde basın toplantısı yapan Ahmet Türk, hükümeti ve devleti uyardı.
DTP binası çevresinde çok sayıda polis ‘önlemi’ dikkat çekerken, Türk, DTP binası önünde “İrademiz tutsak kalmayacak” yazılı ve tutuklu tüm partilerin isimlerinin yer aldığı siyah pankartın önünde konuştu. Türk, DTP’nin seçim zaferinin hazmedilmediğini; hükümeti, yargısı, ordusu, bütün olarak devletin partilerine karşı eşi benzeri görülmemiş bir saldırı konseptini devreye soktuğunu söyledi. Devlet ve hükümet tarafından yürütülen siyasi operasyonun, halkın barış ve çözüm umutlarına darbe olduğunu kaydeden Türk, saldırıların zamanlamasına dikkat çekti. DTP’nin seçimlerden başarıyla çıktığı, PKK’nin 1 Haziran’a kadar çatışmasızlık kararı aldığı, Kürt sorununa dönük bir konferansın yapılacağı, dolayısıyla barış ve çözüm umutlarının doğduğu bir ortamda saldırıların gerçekleştiğini kaydeden Türk, bunun, “İnkar ve imha politikalarının devam edeceğini gösterdiğini” söyledi.
‘ÜLKEYİ KÖR BİR SAVAŞA SÜRÜKLÜYOR’
Hükümetin çok tehlikeli bir biçimde ülkeyi kör bir savaşın içine sürüklediğine dikkat çeken Türk, kaybedenin bir bütün olarak halklar olacağının altını çizdi.
Parlamentodaki eylemleriyle “çözüm yerinin parlamento olduğunu göstermek” istediklerini, 23 Nisan törenlerine de 23 Nisan’ı değil AKP Hükümeti’nin politikalarını protesto etmek için katılmadıklarını belirten Türk, AKP Hükümeti döneminde yapılan yasa değişiklikleriyle taş attıkları iddiasıyla çocukların onlarca yıl hapis cezası aldıklarını hatırlattı. Hükümet politikaları nedeniyle çocukların cezaevlerinde bulunması çelişkisine vurgu yapan Türk, “Bu AKP’nin utancıdır” dedi.
‘SAVAŞ MEYDANLARINDA BİLE OLMAZ’
Türk, 14 yaşındaki bir çocuğun polis tarafından öldüresiye dövülmesini, “Savaş meydanlarında düşmana yapılması bile yasaklanan bir uygulama, 14 yaşındaki bir çocuğa reva görülmüştür” diye değerlendirdi. Türk, çocuğu döven polisin, “nasıl olsa taş atan bir Kürt çocuğudur, ölse bile kıyamet kopmayacak” diye düşündüğünü, Başbakan ve içişleri bakanının arkasında olduğunu ifade etti. Daha önce gösterilerde Türk, 9 kişinin öldürüldüğünü ve hiçbir güvenlik görevlisinin cezalandırılmadığını, “terörist ilan edilmiş bir halkın çocuğudur ve her türlü cezayı hak etmiştir” diye bakıldığını belirten “Kürtler ne yazık ki 80 yıldır devleti copla, işkenceyle tanıdılar, bugün de durum farklı değil” diyen Türk, Hakkari’de “dipçikle parçalanmak istenenin, 14 yaşındaki bir çocuğun değil Kürt halkının kafası ve beyni” olduğunu dile getirdi. Türk, Kürtlere yönelik şiddetten parlamentonun büyük çoğunluğunun ne yazık ki memnun olduğunu da söyledi.
İKİYÜZLÜLÜK
23 Nisan’da Başbakan’ın, bakanların, koltuklarını çocuklara emanet edip çocuklara değer verdiklerinden dem vururken büyük bir ikiyüzlülük örneği sergilediklerini ifade eden Türk, Hakkari’deki olaylardan dolayı polislerin, valinin cezalandırılmasını istemeyeceğini, bunun gereksiz bir beklenti olacağını dile getirdi. Türk, Türkiye’ye, “23 Nisan günü İstanbul’da, Trabzon’da, Edirne’de, İzmir’de özel harekatçı polis bir çocuğu bu şekilde dövseydi nasıl tepki gösterirseniz, lütfen aynı şekilde tepki gösterin” diye seslendi. Ancak o zaman Edirne’nin Hakkari’ye daha yakın olacağını ifade eden Türk, “Bu trajedinin hesabını soracak cesur savcılar, yargıçlar çıkar mı” diye sordu. Tüm saldırılara rağmen barış ve diyalogda ısrarcı olacaklarını belirten Türk, “Tarihte eşi benzeri görülmemiş demokratik bir direnişle iktidarınızı sarsacağımızı ilan ediyoruz” sözleriyle hükümeti uyardı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremzede için yapıldı bürokratlar yerleşti

SONRAKİ HABER

50/d’ye Özcan geçsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...