25 Nisan 2009 00:00

Depremzede için yapıldı bürokratlar yerleşti

Tıpkı deprem için halktan toplanan bağışların amacı dışında kullanılması gibi bir usulsüzlüğün de deprem konutlarında yaşandığı ortaya çıktı. Marmara Depremi’nin ardından Saddam Hüseyin’in talimatıyla Irak tarafından ‘Depremzedelerin oturması’ koşuluyla yaptırılan İzmit’teki konutlara bürokratlar yerleştirilmeye başlandı.

Paylaş

Tıpkı deprem için halktan toplanan bağışların amacı dışında kullanılması gibi bir usulsüzlüğün de deprem konutlarında yaşandığı ortaya çıktı. Marmara Depremi’nin ardından Saddam Hüseyin’in talimatıyla Irak tarafından ‘Depremzedelerin oturması’ koşuluyla yaptırılan İzmit’teki konutlara bürokratlar yerleştirilmeye başlandı.
Depremde kiracı konumunda oldukları için kalıcı konutlardan hak sahibi olamayan ve ailelerinden birkaç kişiyi birden kaybedenlerin yerleştirildiği ‘Irak Kızılayı Konutları’ndaki dairelerden depremzedeler çıkartılmaya başlandı.
Çoğunluğu işsiz olan dul ve yetimler, hemen her gün valilik aracılığıyla gönderilen ‘Daireyi boşaltın’ yazıları nedeniyle geceleri uyku uyuyamadıklarını belirtti. Yaklaşık 8 yıl önce yerleştirildikleri daireleri boşalttıklarında işleri de olmadığı için gidecekleri yer olmadığını söyleyen depremzedeler, mahkemelerden de sonuç alamadı. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na yaptıkları başvurular da dikkate alamayınca, konuyu bu kez avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürdüler.
‘NEREYE GİDEBİLİRİM’
Depremde kiracı olarak oturdukları evin yıkılması sonucu eşi ve bazı yakınları ölen, 3 çocuğuyla birlikte konutlara yerleştirilen Felek Menteşe, evlere temizliğe giderek karınlarını doyurduklarını, evi boşaltması için her gün yazı geldiğini söyledi. Menteşe, “Başbakan’a soruyorum. Yetim çocuklarımla ben nereye gidebilirim? Hiçbir gelirim yok. Sigortam yok. Çocuklarımı zor şartlar altında okutmaya çalışıyorum. Benim çocuklarım başarılı. Okul birincileri” diyerek soruna el atılmasını istedi.
ANNE - KIZIN GÖZYAŞLARI
Aynı konutlarda oturan Gülizar Yamak da, 16 yaşındaki kızı Kübra’nın lise birinci sınıftan ayrılıp apartmanlarda merdiven silmeye başladığını belirterek şunları söyledi. “Bana ‘15 gün içerisinde evden çık’ diyorlar. Nereye gideyim?. Bana bari bir kulübe versinler. Dayanacak gücüm yok. Elektriğim kesik. Suyum kesik. Doğal gaz hiç kullanmıyorum.”
Kübra Yamak da, “Aidat adı altında alınan kirayı bile ödeyemiyoruz. Kriz nedeniyle iş bulamıyorum. Bu yaşımda merdiven siliyorum. Çok çaresiziz. Evden çıkarılırsak nereye gideceğiz” diye sordu.
BU EVLER KİMİN İÇİN YAPILDI?
Depremde eşini, oğlunu, annesini ve erkek kardeşini kaybeden Ülkü Karahan ise, o tarihte 5 yaşında olan kızıyla birlikte 2 gün enkaz altında kaldıktan sonra kurtarıldıklarını belirtti. Bu konutları Irak Kızılayı’nın 10 milyon dolarlık hibe göndererek inşa ettirdiğini hatırlatan Karahan, “Sürekli kağıt göndererek bizleri buradan çıkartmak istiyorlar. Ama bizler burada kiracı değiliz. Bu evler hibe edilmiştir. Bizleri çıkartıp vali yardımcılarını, bürokratları, üst düzey yöneticileri buraya yerleştiriyorlar” dedi. Recep Uğur ise, diğer sakinlerle birlikte hukuk mücadelesini sürdürdüklerini, Türkiye ve Irak arasında yapılan anlaşmaya göre bu konutlarda depremzedelerin oturması şartı olmasına rağmen, depremzedelerin kapı dışarı edildiğini ileri sürdü. Birçok dava açtıklarını, sonuç alamayınca 16 Ocak 2009 tarihinde de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduklarını ve sonucu beklediklerini anlattı. (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

Sancılı normalleşme

SONRAKİ HABER

‘Parçalanmak istenen Kürt halkının kafası’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...