25 Nisan 2009 00:00

Sancılı normalleşme

TÜRKİYE ve Ermenistan ile İsviçre Dışişleri Bakanları’nın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritasının benimsendiğini, ortak açıklamayla duyurmalarının ardından gözler atılacak somut adımlara çevrildi.

Paylaş

TÜRKİYE ve Ermenistan ile İsviçre Dışişleri Bakanları’nın, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritasının benimsendiğini, ortak açıklamayla duyurmalarının ardından gözler atılacak somut adımlara çevrildi. Ancak, Başbakan Erdoğan, henüz netleşmiş bir metin bulunmadığı ve imza atılmadığını söylerken, Ernenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da, “sınır açık veya açılmak üzere değilse Türkiye’ye gitmem” dedi.
SARKİSYAN’DAN
SINIR ŞARTI
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, mutabakat açıklamalarından iki gün önce Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide, “Elbette ki eğer sınır açık ise veya açılmak üzere ise, rövanş maçı için Türkiye’yi ziyaret edeceğim. Ancak Türkiye’ye sade bir turist veya bir futbol taraftarı olarak seyahat etmem söz konusu değil” dedi. “Soykırım konusunun Türkiye ile ilişkimize engel olmasını istemiyoruz” diyen Sarkisyan, Azerbaycan’ın bu müzakerelere ilişkin beklentilerinin ise abartılı olduğunu da savundu. Sarkisyan, “Sınırı açarak veya Türkiye ile ilişkiler normalleşerek Ermenistan’ın Karabağ ile ilgili tavrı değişmez. Karabağ sorunu ancak karşılıklı uzlaşılar ile çözümlenebilir” dedi. Sarkisyan, Karabağ’ın hiçbir zaman Azerbaycan’ın bir parçası olmadığını, Azerbaycan ile Sovyetler Birliği Komünist Partisi’nin kararı ile birleştirildiğini de savundu.
Sarkisyan, Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesi için en büyük çabanın ABD tarafından yapıldığını vurgularken “ABD yönetimine çok minnettarım” ifadesini kullandı.
ERDOĞAN: İMZA YOK, PARAF VAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’deki, 23 Nisan resepsiyonunda, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan, “Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermenistan ile mutabık kalındığı vurgusu yapıldı. Sürecin İsviçre’nin arabuluculuğunda devam ettirildiği ve yol haritası belirlendiği ifade edildi. Bunlar içinde net ve muğlaklığı ortadan kaldıracak detay verebilir misiniz?” sorusuna, “Arkadaşlar, zaten somutlaştığı zaman imzalar atılır, bu açıklanır. Demek ki böyle bir şey henüz daha somut hale gelmiş değil. Somutlaşırsa imzalar atılır. Şimdi imza atılmış böyle bir metin yok, paraf edilmiş metin var. Demek ki takvim denilen konu bu” dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Ermenistan’la yürütülen görüşmeler konusunda Başbakan ya da Dışişleri Bakanı’nın TBMM’ye bilgi vermesini istedi.
GÜL, ALİYEV
İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önceki akşam Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “İki devlet başkanı arasında geçen haftalar içinde gerçekleşen istişarelerin bir devamı niteliğindeki görüşmede, iki kardeş ülke arasındaki geleneksel anlayış, dayanışma ve yakın işbirliğinin önemi teyit edilmiş, bunun bölgenin istikrar ve refahına da katkıda bulunacağı tespiti yapılmıştır” denildi.Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov ise, TBMM’de, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle verilen resepsiyonda, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin Yukarı Karabağ meselesinin çözümüyle paralel gitmesi gerektiğini savundu. Haşimov, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın bu yönde kendilerine güvence verdiğini belirtti.
Azerbaycan Savunma Bakanı Korgeneral Sefer Abiyev, dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u Genelkurmay Karargahı’nda ziyaret etti. Başbuğ, Korgeneral Abiyev’i resmi törenle karşıladı. Törenin ardından Genelkurmay binasına giren Orgeneral İlker Başbuğ ile Korgeneral Sefer Abiyev’in görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.
AZERİ BASININDAN RUSYA KOZU
Öte yandan Azeri gazeteler, Azerbaycan yönetiminin Ankara-Erivan diyaloğu ile ilgili tavır ortaya koymadığını savundu. Cumhurbaşkanı İham Aliyev’in son gelişmelere karşı suskun kalmayı tercih ettiğine dikkat çeken ‘Bizim Yol’ gazetesi, “Azerbaycan’ın çıkarlarını dikkate alan Türkiye ile doğru bir diyalog kurabilirsek, Ermenistan üzerindeki baskıyı artırabiliriz. Rusya ile sıkı işbirliği sayesinde Bakü, Erivan-Moskova müttefikliğinden gelecek olumsuz etkiyi de azaltabilir” yorumunda bulundu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

DİSK ve KESK Taksim’de ısrarlı

SONRAKİ HABER

Depremzede için yapıldı bürokratlar yerleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa