25 Nisan 2009 00:00

Petkim işçileri patrona 1 Mayıs’ta yanıt verecek

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a günler kala Aliağa’da bulunan Tüpraş ve PETKİM işçileri hareketli günler yaşıyor.

Paylaş

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a günler kala Aliağa’da bulunan Tüpraş ve PETKİM işçileri hareketli günler yaşıyor. Tüpraş’ta yeni biten, Petkim’de ise yeni başlayan toplusözleşme görüşmeleri işçilerin ana gündemi. Bu nedenle işçiler bu yıl 1 Mayıs’a canlı ve hareketli giriyor.
1 Mayıs kutlamalarının İzmir’de saat 11.00’da başlayacak olması işçilerde yetişme telaşı da yaratıyor. Çünkü saat 08.30-9.00 arası Petkim ve Tüpraş’ta işyeri kutlamaları yapacak olan işçiler Aliağa’da diğer sendika ve demokratik kurumlarla ortak basın açıklamasını yapıp İzmir’e yetişme planları yapıyor. Petrol-İş Aliağa Şubesi her sene Aliağa’da geleneksel olarak yapılan kutlamaların bu sene de yapılması gerektiğini düşünüyor. Şube Mali Sekreteri Adalet Kul “Pazartesi günü Demokrasi Platformu toplantısı yaparak Aliağa’daki kutlamalarla ilgili netlik sağlarız. Bu 1 Mayıs canlı ve sınıfa yakışır olmalı” dedi.
PETKİM TİS SÜRECİYLE KARŞILIYOR
Petkim işçileri ise özelleştirmeden sonraki ilk toplusözleşmesini yaşıyor. Özelleşmeden sonra birçok sıkıntının yaşandığı, yaklaşık 600 işçinin çıkarıldığı Petkim’de toplusözleşmede kolay geçeceğe benzemiyor. Petrol-İş’in, iş tanımı ve kök ücretlerin (işe giriş ücretlerinin) belirlenmesinde ısrar ettiği toplusözleşmelerde özellikle işe yeni alınan ve genç işçilerin koşullarının iyileştirilmesi için pazarlık yapılıyor. 2006 girişlilerin yaklaşık bin lira ücret aldığı Petkim’de işe yeni giren bir işçi ise 800 lira civarında ücret alıyor. Bunun 200 lirası da lojman kesintisi olarak geri alındığında eline yaklaşık 600 lira geçen yeni işçilerin durumu eski işçiler içinde sıkıntı yaratıyor. 22 yıllık bir işçi “Yeni girenlerin ücreti 1500 liranın altında olduğu koşullarda işyerinde iş barışını sağlamak mümkün değildir” diyor. Turcas Patronu Erdal Aksoy’un oluşturduğu yeni yönetim ise başından bu yana sopa sallamayı tercih ediyor. Sözleşmede önerdiği zam oranı ise yüzde 2 gibi gülünç derecede düşük. Yeni işe girenlere iyileştirme olarak ise ilk altı ay için yüzde 4’ü reva görüyor. Sendikanın önerdiği kök ücrete ise sıcak bakmıyor.
BORDROLAR 3 AYDIR VERİLMİYOR
Konuştuğumuz işçiler ise başından beri yeni patronların sıkıntılar yarattığını, sözleşmeye böyle yaklaşmalarının da bu sıkıntıları daha da büyüteceğini belirtiyor. Son 3 aydır bordrolarının verilmediğini söyleyen işçiler bunun nedenini öğrenmek istediklerini belirterek ücretlerin ödenmesinde değişiklik istemediğini söylüyor. İşyerlerinde huzursuzluk olduğunu belirten işçiler sendika yönetiminden daha aktif bir süreç yaratmasını istiyor. Durum böyleyken işçilerin her eylemde attıkları “Kahrolsun işçi düşmanları” sloganını bundan sonra daha çok atacak gibi görünüyor. (İzmir/EVRENSEL)
Turan Kara
ÖNCEKİ HABER

Asemat işçisi 4 aydır grevde

SONRAKİ HABER

Dökme Kurşun’datek hata isimmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...