25 Nisan 2009 00:00

Asemat işçisi 4 aydır grevde

BİRLEŞİK Metal-İş’in örgütlü olduğu, Asemat Otomotiv’de grev 4 ayını doldurdu. 95 işçinin çalıştığı fabrikada yılbaşı gecesi başlayan grev hâlâ devam ediyor. İşyeri temsilcisi Yusuf Yıldız’la grevi ve 1 Mayıs’ı konuştuk.

Paylaş

BİRLEŞİK Metal-İş’in örgütlü olduğu, Asemat Otomotiv’de grev 4 ayını doldurdu. 95 işçinin çalıştığı fabrikada yılbaşı gecesi başlayan grev hâlâ devam ediyor. İşyeri temsilcisi Yusuf Yıldız’la grevi ve 1 Mayıs’ı konuştuk.

Talepleriniz neydi neden greve çıktınız?
Bundan önceki sözleşme de tıkanmıştı. Yüksek Hakem Kurulu’nun belirlediği artışla 2 yıl çalıştık. Aynı patrona ait Opsan adlı fabrikada da yüzlerce işçi çalışıyor, onlara uyguladığı ikramiyeyi biz de istedik. Ağır iş kolu olmasına karşın ücretlerimiz çok düşüktü. Yani makul taleplerde bulunduk.

Zor bir dönemde grev dediniz ve greve çıktınız bu 100 günü değerlendirirsek neler yaşadınız neler öğrendiniz?
Sendikalaşma sürecinde hep işçiler birlik olmalı deniyordu. Bu bana da mantıklı gelirdi ama bu işin zorluklarını yaşayarak öğrenmek gerekmiş. Sendikaya üye olduk, mücadeleleri verdik ve yetkiyi kazandık. Çok sevinmiştik ama sonra öğrendik ki iş ondan sonra başlıyormuş. Yani sendikalaştık her şey bitti, yok böyle bir şey. Her şeye boğun eğerek yaşarsan bir sorun yok gibi. Herkesle arkadaşsın müdürle iyisin. Haksızlığa sömürüye karşı çıkınca işler değişiyor. TİS, grev, grev gözcüsü, bu süreç de öğrendik. Mesela birkaç gündük fabrikada üretim yapmaya çalışıyorlar. Biz engel olmak istiyoruz. Tespit ettirmek için noter götürdük. İş hakimi götürdük. Ama hâlâ çalışıyorlar. Yasalarla bir şey yapamıyoruz.

Bütün bunlar olurken bir de geçim derdi, aile ilişkileri var. İşçilerin durumu nasıl?
Grevden önce fazla mesailerle uzun çalıştığımız halde geçimimizi karşılayamazken şimdi siz düşünün ne haldeyiz? Birçok arkadaşımız kiracı, birçok arkadaşımız kredi kartlarına borçlu. Şimdi böyle olunca ailede huzursuzluklar kaçınılmaz oluyor. Hepimizin çocukları var sabah okula giderken cebine bir simit parası koymayınca olur mu? Bizlerin yaşadığı mahalleler emekçi mahalleleri, bizi anlarlar diye düşünüyoruz. Ama öyle olmuyor. “Deli misiniz bu krizde grev mi olur?” diyorlar. Bunu söyleyen ya işten atılmış işçi ya da ücretsiz izinde yani benim gibi zor yaşayan insanlara bile haklılığımızı anlatamadığımız oluyor. Benim de eskiden böyle düşündüğüm olmuştur. Onun için doğal karşılıyorum, anlatmaya çalışıyorum. İnsanın başına gelmeyince anlamıyor.

Bu süre içinde çevreden destek görmediniz mi?
Tabi destekleyen kişiler oldu. Grev yerine gelenler oldu. Sağ olsunlar. Nilüfer ve Emek Belediyelerinden erzak yardımı aldık. Bir de sendikamızın yapmış olduğu dayanışma ödentisi var tabi. Sendika yöneticilerimiz her zaman yanımızda oldular.

1 Mayıs yaklaşırken bir işçi olarak neler söylersin. 1 Mayıs sizin için neyi ifade ediyor?
Daha önceleri, kendi halimizde çalışırken pek bir şey ifade etmiyordu. Televizyonlardan görüyorduk, olay çıkmış filan diye pek anlam veremiyorduk. Sendikalaştık sendikamızın verdiği eğitimlerde hocalarımız anlattı.105 gündür grevdeyiz, şimdi işçilerin birlik olması, dayanışma içinde olmasının çok önemli olduğunu anladık. 1 Mayıs alanı, yalnız olmadığımızı görmemiz bakımından önemlidir. İşçilerin birlik olmaları, bunu alanlarda göstermeleri, işten atmaların durdurulması, ücretsiz izinlerin durdurulması için işçilerin işsizlerin bir araya gelmesi önemlidir. (BURSA)
Hakkı Tali
ÖNCEKİ HABER

TÜPRAŞ İŞÇİLERİ:BİRLİĞİMİZ GÜÇLENMELİ

SONRAKİ HABER

Petkim işçileri patrona 1 Mayıs’ta yanıt verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa