25 Nisan 2009 00:00

Aynı parayla daha çok insan geçinmek zorunda kalıyor


Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık bir ay geçti. Vaatlerle, sorunlarla, taleplerle, beklentilerle, krizle geçen bir yerel seçim. Vaatlerin ne kadarı gerçekleşir bilinmez ama derinleşen krizle birlikte artan işsizlik, hayat pahalılığı, zamlar halkın taleplerini çok daha yakıcı hale getiriyor ve bu sene 1 Mayıs alan tartışmalarının da dışında kriz ve tabanda yaşattığı sıkıntılarla geliyor
Kocaeli sanayisi ve büyük işçi nüfusuyla, işten atmaları ve işsizleriyle krizin en derin yaşandığı yerlerden. Artan işsizlik beraberinde kabaran bakkal defterleri, ufalan pazar sepetleri ve ödenemeyen öğrenci harçlarıyla esnafı, ev hanımını, işçi çocuklarını, öğrencileri de etkiliyor. Derince Yenikent Mahallesi halkıyla ekonomik durumu, yerel seçimleri ve 1 Mayıs’ı konuştuk.
DURUM KÖTÜLEŞİYOR
İlk olarak küçük atölyesinde kaynak işleri yapan Yunus Kahya’nın evine uğradık. 2 çocuk babası Kahya yapılan seçimlerle başlıyor konuşmasına. Seçimlerden sonra değişen hiçbir şeyin olmadığından bahsediyor ve ekliyor: “Değişen isimler, değişen partiler, birinin yaptığını diğeri söküp tekrar yapıyor.” Ekonomik durumun her gün daha kötüye gittiğine değinen Kahya, işlerinin azalmasından şikayetçi. Mahallede artan işsizlik nedeniyle insanların anne babalarının yanına taşınmak zorunda kaldıklarını belirten Kahya, “Aynı parayla artık daha çok insan geçinmek zorunda kalıyor. Zorunlu ihtiyaçları dışında bir harcama yapamıyorlar. Buda bize yansıyor. Balkon demiri, çamaşır demiri gibi işleri yapamaz olduk” dedi. Yaklaşan 1 Mayıs’a da değinen Kahya, “İşçiler hükümetin yapmış olduğu siyaseti yeni anladı, kriz döneminde en büyük zararı işçiler yaşadı, gördü. 1 Mayıs’ta da bu tepkilerini alanlarda göstermeliler” diye konuştu.
EN ÇOK EV KADINLARI ETKİLENİYOR
Yunus Kahya’nın eşi Döndü Kahya ise ev hanımı. Ekonomik sıkıntılardan en çok etkilenen kesimlerden birinin de ev hanımları olduğuna değinen Kahya, tencerenin nasıl dolacağını kadınların düşündüğünü belirtti ve ekledi: “Eskiden 20 lirayla pazara giderdik şimdi 35–40 liradan aşağı parayla gidemiyoruz. 3 lira olan peynir 10 lira oldu, artık gramla alır olduk. Gelir aynı, gider hep artıyor. En temel ihtiyaçlarımızdan kesiyoruz.”
Evin büyük oğlu Hüseyin ise Muğla Üniversitesi’nde okuyor. 1 Mayıs’ta birlik olmak gerektiğine değinen Mustafa Kahya, “Sadece Taksim’de 1 Mayıs kutlanması çok önemli değil, tüm illerde kutlanmalı” şeklinde konuştu.
Mahallede esnaflık yapan Ahmet Demirci, ekonomik durundan memnun olmayanlardan. Tanıdığı bazı esnafların işyerlerini kapatmak zorunda kaldığından bahseden Demirci, “İnsanlar işten atılıyor, esnaf da bundan etkileniyor haliyle” dedi. Ekonomik sıkıntılarla işten atmalarla beraber esnafın, öğrencinin, işçinin sıkıntılarının da ortaklaşmaya başladığını söyleyen Demirci, 1 Mayıs’ın kitlesel kutlanması gerektiğini belirtti. “Bizim en büyük sorunumuz işçi, işsiz, esnaf, öğrenci olarak ayrışmamız. Ekonomiden memnun olmayan herkes bir araya gelmeli. Sadece Taksim ya da Çağlayan’da değil her yerde kutlanmalı” diyen Demirci, 1 Mayıs kutlamalarının ne kadar çok yerde gerçekleştirilirse o kadar etkili olacağını kaydetti.
Zeynel Arlı ise emekli sağlık memuru. Seçimlerden sonra hiçbir değişiklik olmadığını düşünenlerden. “Yani düşünün Sabancı bile en büyük şirketlerden biri ve binlerce işçi çıkartıyor ama başbakan hâlâ her şey çok güzel, herkes memnun diyor” şeklinde konuşan Arlı bunun çok düşündürücü olduğunu sözlerine ekledi.
Mahallede kasaplık yapan Tevfik Özcan da ekonomik krizle beraber işlerinin kötüye gittiğini söyledi. Özcan, “AKP IMF ile anlaşmaları seçimden sonraya bıraktı. İşçilerin işten atılması bizi etkiliyor” dedi. (KOCAELİ)
Barış Kara

Evrensel'i Takip Et