26 Nisan 2009 00:00

Bu davadan kötü kokular geliyor

Davanın ilk aşamasının sonuçlanmasının ardından, Korsan Körfezi’nde[1] seyreden ‘korsan’ gemilerinin rotasında herhangi bir değişiklik yaşanmasını bekleyenler biraz şaşırdı.

Paylaş

Davanın ilk aşamasının sonuçlanmasının ardından, Korsan Körfezi’nde[1] seyreden ‘korsan’ gemilerinin rotasında herhangi bir değişiklik yaşanmasını bekleyenler biraz şaşırdı. Zira Korsan Körfezi gemileri, kaptanları, tayfaları ve yolcularıyla hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etmeyi sürdürdü. Korsan Körfezi Davası, peer-to-peer (P2P) paylaşım ağlarına ne getirecek, bu ağlardan ne götürecek bunu zaman içinde hep birlikte göreceğiz. Bu yazıda P2P paylaşım ağları ya da onların geleceği ile ilgilenmeyeceğim. Bu yazıda Korsan Körfezi Davasının Hakimi Tomas Norström ile ilgileneceğim. Neden oldukça basit: çıkar çatışması...
Yanlış anlaşılmasın benim çıkarlarımla hakimin çıkarları çatışmıyor. Çatışan çıkarlar hakimin ve davada suçlanan taraf olan Korsan körfezinin çıkarları. İsveç’in günlük gazetelerinden biri olan ‘The Local’ davaya bakan Hakim Tomas Norström’un iki ayrı telif hakkı kuruluşuna üye olduğunu ve bu iki topluluktan biri olan Swedish Association for the Protection of Industrial Property’nin (İsveç Endüstriyel Mülkiyeti Koruma Birliği) yönetim kurulunda yer aldığını açıkladı. Her ne kadar hakimin kendisi, -bu durumun basına yansımasının ardından- yaptığı açıklamada bunun bir sorun oluşturmayacağını iddia etse de zaten şaibeli görünen dava süreci, bu bilgiyle birlikte şaibeli görünmekten çıkıp ‘yüzde yüz şaibeli’ olarak tescil edilmiş oldu.
Nasıl tescil edilmesin ki? Davanın hakimi, davada müzik endüstrisini temsil edenlerle aynı birlikte (Swedish Copyright Association : İsveç Telif Hakkı Birliği) beraber çalışıyor. Aynı hakim benzer amaçlı bir başka derneğin (Swedish Association for the Protection of Industrial Property) yönetim kurulunda yer alıyor. Ardından da çıkıp utanmadan yaptığım iş çıkar çatışması oluşturmuyor, ben tarafsızım diyor. Kargalar bile güler buna. İşin daha komik yanı Korsan Körfezi için bu bir ilk değil. Önce Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu, hiç üzerlerine vazife olmamasına, görev alanlarının dışında olmasına, adaletin işleyişine müdahale anlamına gelmesine rağmen; Korsan Körfezi hakkında açıklamalarda ve ‘önerilerde’ bulunmuştu. Daha önce bir başka hakim bu tip olası çıkar ilişkileri nedeni ile davadan alınmıştı. Bunun daha da öncesi var: 2008 Haziran’ında, Korsan Körfezi soruşturmasını yürüten polis memurunun aynı zamanda Warner Bros. Tarafından işe alındığı ortaya çıkmıştı.
Bütün bu Korsan Körfezi davası sürecinde bir şeyler gerçekten çok kötü kokuyor ve kötü kokanın Korsan Körfezi olmadığı açık.
Korsan kardeşler iftiharla sunar
Google’ın sunduğu istediğiniz kriterlere göre özel arama sayfası hazırlayabilme imkanını kullanan ‘korsanlar’, The Pirate Google[2] adını verdikleri bir arama sayfası oluşturdular. Bu sayfa Google üzerinden torrent dosyalarına kolay yoldan erişmeyi sağlıyor. Her ne kadar yöntem oldukça basit olsa da, hem torrent’e erişimi kolaylaştırmak, hem de Google’ı da tartışmaya dahil etmek açısından önemli bir girişim. Siteyi hazırlayanlar, bu sayede Google’ın da Pirate Bay ile aynı işlevi gördüğünü ispatlamak istiyorlar. Bu nedenle arama logosunda da Google renkleri kullanılmış. Bakalım müzik ve film tekelleri Google’a da dava açacak mı?

Ubuntu 9.04 yayınlandı
Yeni Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope görücüye çıktı. Linux 2.6.28 çekirdeğinin getirdiği yeniliklerle gelen Jaunty Jackalope, kablosuz aygıtlar için yeni sürücüleri içeriyor. Ayrıca yeni çekirdek ext4 dosya sistemini de beraberinde getiriyor. Her ne kadar eski ext3 dosya sistemi halen varsayılan olarak kullanılsa da, kullanıcılar daha hızlı açılış zamanı ve daha yüksek performans için ext4’ü tercih edebilir. Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope ile birlikte grafik arabirim de yenilendi.
Abaküs - İsmail Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

Yazar benliğinin kapılarını başka varlıkların acılarına açandır

SONRAKİ HABER

Fosiller ve evrim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...