26 Nisan 2009 00:00

Anılarımızdaki 1 Mayıs

Sanatçılarımıza 1 Mayıs’a ilişkin anılarını sorduk. İşte bize anlattıkları.

Paylaş

Sanatçılarımıza 1 Mayıs’a ilişkin anılarını sorduk. İşte bize anlattıkları.

Keşke orada olsaydık
Altan Erkekli: Ankara Sanat Tiyatrosu’yla her yıl nisan sonunda sezonu bitirip 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için 30 Nisan’da İstanbul’a gelirdik. Her 1 Mayıs’ta Devrimci İşçi Sendikaları’nın önderliğinde AKM’nin önünde Orhan Taylan’ın afişinin altını hıncahınç doldururduk. Kanlı 1 Mayıs’ın olduğu sene İzmir’de turnemiz olduğundan İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda katılmıştık. Akşama doğru haberleri alınca Taksim’de bulunamadığımıza üzülmüştük. “Keşke orada olsaydık” demiştik. 1 Mayıs dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de simge alanlarda kutlanmalıdır. Emekçiler Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlayabilmelidirler.

İyi ki bu insanlarla beraberim
Bennu Yıldırımlar: Çocukluğumdan beri 1 Mayıs’larda geçmiş güzel bir anım olduğunu hatırlamıyorum desem size... Güzel başlayan ama sonu kötü biten yürüyüşleri hatırlıyorum... Yani genelde güzel başlayan, insanlarımızın beraberlik ruhunu taşıdığı toplu yürüyüşler... İyi ki bu insanlarla beraberim dediğim güzel başlangıçlar. Toplumun haklarından emin, onları teker teker geri aldığı, sömürünün yavaş yavaş da olsa azaldığı, gerçek bayram havasında geçen Taksim yürüyüşlerinin olduğu, gelecekten umutla söz edilen günlere doğru gittiğimizi hissedebileceğimiz temennilerim var benim de naçizane...

Taksim’de kutladığımızı görmek
Nejat Yavaşoğulları: En güzel 1 Mayıs anım diye hatırladığım, belki
1976 1 Mayıs’ında tüm arkadaşlarla neşeli ve coşkulu bir şekilde Beşiktaş’tan Taksim’e yürüyüşümüzdü diyebilirim. ‘77 1 Mayıs’ında, meydan karışmadan 3 dakika önce elimde gitarla Osmanbey’deki Dostlar Tiyatrosunda Yavuzer Çetinkaya ile buluşmak üzere ayrılmıştım. Bir sonraki 1 Mayıs ise yasaklandı hatta bütün şehirde dışarı çıkma yasağı vardı. Biz, TİP olarak bu yasağı deldik sokağa çıktık ve polisten dayak yiyerek gözaltına alındık. Taksim Meydanı’mızda tüm emekçi, öğrenci ve sanatçılarla birlikte barış içinde mutlu bir şekilde 1 Mayıs’ları kutladığımız günleri görmek 1 Mayıs’la ilgili en büyük temennim.
ÖNCEKİ HABER

Krizin anahtarı kimde olmalı?

SONRAKİ HABER

Şiir ne işe yarar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...