26 Nisan 2009 00:00

23 Nisan vahşetine tepkiler sürüyor

Türkiye’nin bir çok yerinde yapılan eylemde Hakkari’de yaşanan vahşete tepki gösterildi. Olayın sorumlularının yargılanması talep edilirken, içişleri bakanın istifası istendi. Eylemlerde, 23 Nisan’da yaşananların vahşet olduğu yinelendi. Eylemlerde, duyarlılık ve kardeşlik çağrısı yapıldı.

Paylaş

Hakkari’de 23 Nisan’da çocuklara yönelik vahşet büyük tepkilere neden oldu. Bir çocuğun özel harekat polisi tarafından silahla öldürülesiye dövülmesi ve bir çocuğun dereye düşerek yaşamını yitirmesi yapılan eylemlerle kınandı. Birçok ilde yapılan açıklamada, yaşananlar vahşet olarak değerlendirilerek, sorumluların cezalandırılması istendi. Ayrıca, içişleri bakanının istifa da istendi.
Emek Gençliği önceki gün Galatasaray Meydanı’nda yaptığı eylemle polis vahşetine tepki göstererek, içişleri bakanının istifasını istedi.
Emek Gençliği üzerinde “Abdulsemat Erip’in katilleri hesap verecek” yazısı bulunan temsili siyah tabut taşıdı. “Katiller bulunsun hesap sorulsun”, “Bakan istifa”, “Katiller hesap verecek” sloganlarını atan İstanbul Emek Gençliği Taksim Tramvay Durağı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar yürüdü.
İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETMELİ
Emek Gençliği Üyesi Deniz Ezgi Sürek, yaşananların insanlık dışı olarak nitelendirdi. Yoksulluğun ve eşitsizliğin mağduru olan çocukların şimdi de dipçiklerin, tekmelerin hedefi olduğunu kaydeden Sürek, sorumluların yargı önüne çıkarılması gerektiğini vurguladı. Çocuk bayramında çocuklara yönelik gerçekleştirilen saldırıların toplumu derinden sarstığını belirten Sürek, yapılan saldırının tamamen öldürme maksatlı yapıldığının görüntülerden anlaşıldığını söyledi. 23 Nisan gününde ekranlara yansıyan görüntülerin insanlık için utanç verici olduğunun yineleyen Sürek, “İçişleri Bakanı bu olayın ardından makamında oturmamalıdır, derhal istifa etmelidir. Çünkü bu olay sadece olaya karışan polisin münferit bir olayı değildir. Kürt sorununa şiddetle değil, demokratik ve halkçı çözümle yaklaşılmamasının kaçınılmazlığı bu olayla birlikte bir kez daha ortaya çıkmıştır.” dedi. Yapılan açıklamanın ardından hazırlanan temsili tabut Cumhuriyet Anıtı’na bırakılarak eylem sona erdi.
DİPÇİKLER HEPİMİZE
Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları Hakkari’de yaşanan vahşeti kınadı. Taksim Tramvay Durağı’nda yapılan açıklamaya ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras’ın yanı sıra çok sayıda sanatçı ve yazar katıldı. Açıklamada “Her Kürt çocuk doğar” dövizleri taşınarak “Çocuklar için adalet istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamayı okuyan Ressam Murat Morova, makyajlarının bir kez daha aktığını söyleyerek, bir yandan 23 Nisan Çocuk bayramı kutladıklarını bir yandan ise dünyanın gözleri önünde bir çocuğun, öldüresiye bir nefretle dipçik darbeleri altında perişan edilişini izlediklerini belirtti. “Dipçiklenen her çocukla kafataslarımız ve yüreklerimizde derin çatlaklar oluşuyor” diyen Morova, sadece barış umutlarını değil, insanlıklarını da yitirdiklerini dile getirdi. Morova, çocukların değil, bu vahşetin ve utancın sorumlularının yargılanmasını istedi.
Hakkari’de ortaya çıkan fotoğrafın her şeyi gösterdiğini ifade eden ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “Bir rejim çocuklardan intikam alıyorsa o rejim bitmiş demektir. Çocukları bile ikna edemeyen bir rejime tepki göstermek çok önemli” dedi. Sanatçı Derya Alabora ise bazı çocukların Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulduğunu bazı çocukların ise polis tarafından dipçiklendiğine dikkat çekerek, bunun Türkiye için çok zor bir durum olduğunu söyledi. Çocukların Türkiye’nin yarınları olduğuna değinen Müzisyen Cahit Berkay, “Bu çocuklar bizim çocuklarımız ona göre onlara hak ettikleri değeri verelim” diye konuştu. Sanatçı Cüneyt Türel ise, “Çocuklara dipçiklerle saldırılıyorsa artık umudum kalmamıştır. Böyle olmasını bir daha hiçbir zaman böyle bir şey görmek istemiyorum” dedi. Dansçı Zeynep Tanbay ise 12 yaşındaki çocuklara, taş attıkları gerekçesi ile yaşlarından daha çok ceza verildiğini belirterek, böyle bir adaleti istemediğini ifade etti.
ADANA’DA YÜRÜYÜŞ
İnsan hakları savunucuları da Adana’da yürüyüş yaptı. 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kişi buradan İnönü Parkı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında “Çocuklara uygulanan vahşet son bulsun” yazılı pankart ile ve polis kurşunuyla yaşamını yitiren çocukların fotoğrafları taşınarak sık sık, “Faşist devlet hesap verecek”, “Çocuklara uzanan eller kırılsın” ve “Zam, zulüm, işkence işte AKP” sloganları atıldı.
İnönü Parkı’nda açıklama yapan İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, Kürt çocuklarının vahşete maruz kaldığı saatlerde, Ankara’da yapılan 23 Nisan kutlamalarını hatırlattı. Daha önce de Kürt çocukların öldürüldüğünü dikkat çeken Açıkalın, “Küçücük bir çocuğu öldürmek için işkence yapan polis şundan emindir; O çocuk nasıl olsa taş atan bir Kürt çocuğudur ve ölse bile kıyamet kopmayacaktır. Nasıl olsa Başbakan ve İçişleri Bakanı polislerin arkasındadır. Nasıl olsa o çocuk ‘terörist’ ilan edilen bir halkın çocuğudur” dedi.
Hakkari’de yaşanan olayları kınadıklarını ifade eden Açıkalın, DTP’ye yönelik başlatılan gözaltı ve tutuklamalara bir an evvel son verilmesi gerektiğini belirtti.
Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Hakkari’de polislerin halka yönelik saldırısını protesto eden esnaflar kepenk açmadı. DTP’ye yönelik operasyon ve Hakkari’deki olayları protesto eden ilçe esnafı toplu kepenk kapattı. İlçede bir fırın ile bir eczanenin dışında kepeklerin tamamen kapalı olduğu bildirildi.
DTP İzmir Menemen, Aliağa ve Çiğli İlçe örgütleri Hakkari’deki olayları protesto etmek amacıyla AKP Menemen ilçe binasına çelenk koydu. Dev Lis ve Dev Genç üyeleri de basın açıklaması yaparak AKP’yi kınadı.
Hakkari’de ise İHD 23 Nisan’da yaşanan ve Abdulsamet Erip’in ölümü ve S.T’nin silah dipçikleriyle yaralanması olayını oturma eylemiyle kınandı. Şanlıurfa, Siverek ve Kilis’te de yapılan açıklamalarda yaşanan olaylar protesto edildi. (HABER MERKEZİ)

DEVLETİN YAKLAŞIMI FAŞİZANCA
Hakkari’de 14 yaşındaki bir çocuğa uygulanan şiddet görüntülerine tepkiler yağıyor. SES ve Eğitim Sen, çocuklara reva görülen uygulamaları kınadılar. SES Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, ülkenin, ivmesi giderek artan toplumsal gerilim ve şiddet ortamına doğru sürüklendiği, devlet yetkililerinin, emniyet güçlerinin toplumsal olaylara yaklaşımının adeta faşizan karakter kazandığı ifade edildi. Sağlık örgütü olarak gelişmelerden kaygı duydukları belirtilen açıklamada, “faşizm nedir” sorusuna gösterilebilecek tipik bir örnek olduğu ifade edilen saldırı kınanarak, yetkililer hesap vermeye çağrıldı. Açıklamada, “Sorunlara çare bulması gerekenler sorun yaratıyor, baskı ve şiddetle toplumu zapturapt altına almaya çalışıyor” denildi.
Diyarbakır’daki cezalandırma şoku atlatılamadan, Hakkari’de sokak gösterilerine katılan 14 yaşındaki Seyfi T.’nin bir polis tarafından öldüresiye dövülmesinin, çocuk hayatlarının nasıl hiçe sayıldığının utanç verici bir belgesi olduğunu ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da “Neler oluyor” diye sordu. Siyasetçilerin yıllardır çözemedikleri sorunların faturasının çocuklara yükletilmek istendiğini dile getiren Kılıç, çocuklara reva görülen bu uygulamalardan biran önce vazgeçilmesini istedi. Kılıç, tutuklu çocukların da derhal serbest bırakılmasını ve yetişkinler gibi yargılanmalarına son verilmesini ve çocuklar yerine, çocuklara kalkan ellerin yargılanmasını istedi. ANKARA

Van’da binlerce kişi kınadı
ÖZEL harekat polisinin kafasına vurduğu dipçikle ağır yararlanan S.T.’nin tedavi gördüğü Van YYÜ Araştırma Hastanesi önünde binlerce kişi bir araya geldi. Aralarında DTP Milletvekilleri ve belediye başkanlarının da aralarında olduğu binlerce kişi DTP’ye yönelik baskılar ve Hakkari’de yaşananları kınadı.
Basın açıklaması öncesi kurulan bir heyet hastanede tedavi gören 15 yaşındaki S.T’yi ziyaret ederek sağlık durumu hakkında doktorlardan bilgi aldı. Daha sonra hastane önünde bir açıklama yapan DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, olayları vahşet olarak değerlendirdi. Olay sırasında polisin öldürme kastıyla S.T’ye vurduğunu belirten Geylani, “Bu darp değil, öldürmek amaçlı yapılan bir saldırıdır. Allah’ın verdiği canı iki tane aygıt ve makine haline gelen özel tim elemanı öldüremez. Fakat kabahat onların değil, onları makine haline getiren sistemindir. Onlara o kültürü aşılayan bu ülkenin Başbakanı’dır. Hani demişti ya ‘Çocuk da olsa kadın da olsa gerekeni yapacaktır.’ İşte gereken yapıldı. Ama Kürt halkı böylesi hukuk dışı vahşice saldırılara çok maruz kaldı ve ölmedi. Bu halk ölmeyecek” diye konuştu.
DTP Van İl Başkanı Selim Ertaş, Kürt sorununda gelişen baskıcı ve inkarcı politikaların insanlık dışı siyasi ve fiziki saldırılara kadar vardığını söyledi. Kürt halkının yaşanan katliamlara sesiz kalmayacağını dile getiren Ertaş, herkesi yaşanan katliam karşısında sesini yükseltmeye çağırdı. Hastane önünde toplanan kitle buradan DTP il binasına kadar yürüdü.
Sanat Sokağı’nda bir araya gelen sendika üyeleri adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Yılmaz Berki, DTP’ye yönelik operasyon ve Hakkari’de yaşanan olayları kınadı. Son olarak Hakkari’de halka yönelik yapılan saldırıyı kınayan Berki, olayların sorumluların adalet önüne çıkarılmasını istedi.
ÇOÇUKLARDAN AÇIKLAMA
Diyarbakır ise 5 Nisan Özgür Yurttaş Derneği’nin yıllık olağan kongresinde Hakkari’de yaşanan olaylar protesto edildi. DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, DTP’ye karşı kirli bir siyaset yürütüldüğünü kaydetti.
Dernek binası önünde gerçekleşen açıklamayı çocuklar adına konuşan Gazal Süer AKP Hükümeti’nin Kürt halkına karşı başlatmış olduğu baskıların katliam boyutuna vardığını belirtti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Okullarını ve ismini geri istiyorlar

SONRAKİ HABER

ÇERNOBİL, BİR DAHA ASLA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...