26 Nisan 2009 00:00

Obama iki tarafı da memnun edemedi

ABD Başkanı Barack Obama’nın günlerdir ‘merakla’ beklenen 24 Nisan açıklaması her iki tarafın beklentilerini de karşılamadı.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama’nın günlerdir ‘merakla’ beklenen 24 Nisan açıklaması her iki tarafın beklentilerini de karşılamadı.
Obama’nın açıklamasında ‘Soykırım’ sözcüğü yerine ‘Büyük Felaket’ ifadesini kullanmasına Türkiye’den ‘kabul edilemez’ tepkisi geldi. ABD’de yaşayan Ermeniler ise ABD Başkanı Obama’nın ‘soykırım’ ifadesini kullanmamasına tepki göstererek, “Sözünde durmadın’ dediler.
Her sene 24 Nisan yaklaşırken gündemin en üst sıralarına taşınan ‘ABD Başkanı soykırım diyecek mi, demeyecek mi’ tartışması bu senede önemli bir gündem olarak tartışıldı. Ancak Obama’nın konuşması nda tercih ettiği ifadeler, her iki tarafı da tatmin etmedi.
ABD Başkanı Barack Obama, 1915 Ermeni olayları anma gününde yayınladığı açıklamada, “94 yıl önce, 20. yüzyılın en büyük katliamlarından biri başladı. Her yıl, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni’nin katledilmesi veya ölüme yürümesini anıyoruz” ifadelerini kullandı. Bu ifadeler Türkiye’de soykırım anlamına geldiği gerekçesiyle yetkililer tarafından ‘kabul edilemez’ olarak nitelenirken, ABD’de yaşayan Ermeniler ise seçimlerden önce ‘soykırımı’ tanıma sözü veren Obama’nın kendilerini kandırdığı görüşünde.
DIŞİŞLERİ: KABUL EDİLEMEZ
Dışişleri Bakanlığı, Obama’nın 24 Nisan mesajına tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Daha önceki yıllarda olduğu gibi ABD Başkanı Obama da 24 Nisan tarihinde ‘Ermeni Anma Günü’ vesilesiyle yazılı bir açıklama yapmıştır. Söz konusu açıklamada yer alan bazı ifadeleri ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunu kabul etmemiz mümkün değildir” denildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Tarih ancak gerçekliği tartışılamayacak kanıt ve belgeler temelinde yazılır ve değerlendirilir. Türk ve Ermeni uluslarının ortak tarihleri ancak tarafsız ve bilimsel verilerle incelenebilir ve değerlendirmeler tarihçiler tarafından bunun ışığında yapılabilir. Biz Türk-Ermeni diyaloğunun tarihsel boyutunu bu anlayışla destekliyoruz.”
GÜL: KATILMADIĞIM YANLAR VAR
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise konuşmada katılmadığı ifadeler olduğunu belirterek “1915’te yüz binlerce Türk de hayatını kaybetti. Herkesin acısının paylaşılması gerekir” dedi. Olaylara siyasilerin ve devlet adamlarının karar vermesinin mümkün olmadığını söyleyen Gül, “Şimdi geleceğe bakmak lazım. Gelecek için, bugünlerde bazı çevrelerce farklı yerlere çekilebilir ama yapılan diplomasiye fırsat vermek gerekir” şeklinde konuştu.
BAYKAL: DİASPORANIN AĞZIYLA KONUŞTU
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Obama’nın açıklamasının Türkiye açısından tatmin edici olmadığını söyledi. Baykal, “Obama Ermeni diasporasının ağzıyla konuştu” dedi. Açıklamanın Türkiye’de oluşturulan bekleyiş doğrultusunda olmadığını söyleyen Baykal, “Soykırım sözcüğünü kullanmamış olmasından bir teselli çıkarmak mümkün değildir. Çünkü ‘soykırım’ dememiştir ama Ermeni diasporasının terminolojisiyle, Ermenice bu iddiaları dile getirmiştir.” dedi. MHP lideri Devlet Bahçeli de konuşmanın çok ağır ve kabul edilemez olduğunu söyledi. Bahçeli, “Başbakan Erdoğan Erivan’la başlattığı teslimiyet sürecinden bir an önce vazgeçmelidir” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)

ABD’Lİ ERMENİLER OBAMA’YA KIZGIN
ABD’deki en büyük iki Ermeni kuruluşu, ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan açıklamasından memnun olmadı ve Obama’yı, geçen yıl verdiği sözleri tutmamakla eleştirdi.
Amerikan Ermeni Ulusal Kongresi’nin (ANCA) Başkanı Ken Hachikian, yazılı açıklamasında, “Başkan Obama’nın, ‘soykırımı’ tanıyacağı sözünü tutmamasından derin bir düş kırıklığı duyan Amerikalı Ermeniler’e katılıyorum” ifadesini kullandı. Hachikian, Obama’ya, bu konudaki tutumu değiştirmesi ve Kongre’de bekleyen ‘soykırım’ tasarısını desteklemesi çağrısında bulundu. Diğer büyük Ermeni kuruluşu Amerika Ermeni Asamblesi de (AAA), Başkan’ın açıklamasını, “Obama, ‘Ermeni soykırımını’ tanıyacağı sözünü tutmadı” başlığıyla verdi. AAA’nin icra direktörü Bryan Ardouny, “Bu açıklama, Başkan’ın sözünü verdiği değişimi yansıtmıyor” dedi.

DIŞ BASIN: OBAMA SÖZÜNÜ TUTMADI
ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan açıklaması, dış basında da büyük yankı buldu. Batı medyasının büyük bölümü, seçim kampanyasında “soykırım”ı tanıma sözü veren Obama’nın sözünü tutmadığını öne çıkarırken, bir çoğu da ABD liderinin soykırım sözcüğünü kullanmamasına rağmen “fikrinden vazgeçmediğini” belirtti. “Obama tonunu yumuşattı” başlığını kullanan Washington Post, “Obama, başkan adayı iken Ermenilerin ölümünü soykırım olarak nitelemişti, ama ölümlerin 94. yıldönümünde soykırım kelimesini kullanmaktan kaçındı” dedi. ‘Obama Ermenileri kızdırdı’ başlığıyla konuyu sayfalarına taşıyan Los Angeles Times, “Başkan Obama, Ermenilere verdiği sözden geri adım attı” dedi. Le Figaro gazetesi Obama’nın, kendisinden önceki ABD Başkanlarının diplomatik geleneğini sürdürdüğünü yazdı. BBC “Obama “Seçim kampanyasında verdiği sözlere rağmen, Birinci Dünya Savaşı sırasında işlenen cinayetleri soykırım olarak nitelemekten kaçındı” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Clinton ilk kez Irak’ta

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...