26 Nisan 2009 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Son haberlerde Afrika’nın boynuzu Somali’nin doğu kıyısındaki korsanlık draması vardı.Korsanlık aniden, küresel değilse bile askeri çözüm gerektiren bir problem haline geldi.

Paylaş

Son haberlerde Afrika’nın boynuzu Somali’nin doğu kıyısındaki korsanlık draması vardı.
Korsanlık aniden, küresel değilse bile askeri çözüm gerektiren bir problem haline geldi.
Her kukla politikacı, mangalda kül bırakmayarak korsanların nasıl eşkıyalar veya en son batılı tabirle de teröristler olduklarını anlatıp duruyorlar. Bu tür açıklamalar her zaman kanımı dondurmuştur veya en iyi ihtimalle içimde bu olayların arkasında perspektif ve açıklığı haykıran bir tarih yattığına dair şüphe olmuştur.
Eğer korsanlık, bireyler bunu yaptığı zaman suç oluyorsa devler yaptığında bunun adı ne oluyor? Amerika’nın Kızılderililerden topraklarını gasp ettiğini kim inkar edebilir ki? Veya Afrika’dan ülkelerinde çalıştırılmak üzere milyonlarca insanı çaldıklarını kim inkar edebilir? Bu korsanlık mı yoksa bunun adı siyaset mi?
Korsanlık, 17. ve 18. yy.larda vardı ve bu sömürgeci güçler arasında bir çatışma meselesi veya sadece çıkar çatışması değildi. (İngiliz korsanlarının İspanyol gemilerini hedef alması, onları soyması gibi.)
Somali devleti bir nesil boyunca yitikti ve bugünkü korsanlık girişimleri tehlikeli bir yaşam mücadelesi aracı mı? Birkaç yıl önce Somali, Bush hükümeti tarafından Etiyopya’yı işgal etmek için silahlandırıldığında bu, devlet korsanlığı mıydı?
2003 Yılında ABD, Irak’ı işgal edip ele geçirdiğinde önce Irak hükümetini devirdi, sonra kuklalarını yerleştirdi. Daha sonra insanlarının üzerine bomba yağdırdı, nüfusun üçte birini sürgüne gönderdi ve bütün bunlar yalanlara dayandırılmıştı.
Bu, bir ulusun diğerine karşı sergilediği tavır, korsanlık mı yoksa ulusal güvenlik miydi?
Korsanlar azar azar, devletler çuval çuval götürüyor.
Eşkiya kim? Suçlular kim? Gerçek korsanlar kim?
Benim bildiğim kadarıyla hiçbir korsan çetesi bir ulusun geleceğini çalmamıştır.
Tahmin edin bunu yapan kim?
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

AKP hem tatil ediyor hem yargılıyor

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...