26 Nisan 2009 00:00

AKP hem tatil ediyor hem yargılıyor

HÜKÜMET 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etti etmesine ancak, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde 1 Mayıs işçi bayramını Toplu İş Sözleşmesi’nde tatil olarak kabul eden DTP’li Suruç Belediye Başkanı Etem Şahin ve Genel İş Sendikası yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ gerekçesiyle açılan dava hâlâ devam ediyor.

Paylaş

HÜKÜMET 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etti etmesine ancak, Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde 1 Mayıs işçi bayramını Toplu İş Sözleşmesi’nde tatil olarak kabul eden DTP’li Suruç Belediye Başkanı Etem Şahin ve Genel İş Sendikası yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ gerekçesiyle açılan dava hâlâ devam ediyor. Meclis’de 1 Mayıs’ın tatil edildiği gün görülen davanın ileri bir tarihe ertelenmesi, hükümetin samimiyetinin tartışılmasına neden oldu.
Suruç Belediyesi’nin 2008’de Genel-İş’le yaptığı toplu iş sözleşmesinde 1 Mayıs ile Newroz bayramının resmi tatil ilan edilmesiyle İçişleri Bakanlığı Suruç Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası hakkında soruşturma başlattı. Etem Şahin ve Genel İş Sendikası yöneticileri hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla Suruç Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Davanın ilk duruşması 1 Mayıs’ın Meclis’te resmi tatil ilan edildiği 22 Nisan’da görüldü, ancak dava Meclis’in “resmi tatil” kararından etkilenmedi ve ertelendi.
1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesine rağmen davanın düşmediğini belirten Şahin, askerlerin imzaladıkları sözleşmeye müdahale ettiğini söyledi. Şahin, TİS sürecinde işçilerin istemi doğrultusunda Newroz ile 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı idari izin sayılması için mutabakata vardık. Sözleşmenin ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın talimatıyla hakkımızda soruşturma başlatıldı. ” dedi.
‘İKİYÜZLÜLÜK’
1 Mayıs’ıntatil kabul edildiği gün adliye koridorunda olduklarını dile getiren Şahin, AKP’nin samimi olmadığını ve Türkiye işçi sınıfı ile Kürt halkının mücadelesinin arasına girmek istediğini kaydetti. Şahin, şunları söyledi: “Biz kendilerine idari iznin idare hakkı olduğunu ve yasal hakkımızı kullandığımızı belirttik. Ancak tatil için bize dava açan aynı bakan, davamızın görüldüğü saatlerde 1 Mayıs’ın resmi tatil edilmesine imza attı. Bu da AKP’nin ikiyüzlü yaklaşımlarını gösteriyor. ”
Genel İş Şube Başkanı Sadık Demir ise, 15 farklı belediye ile yaptığı sözleşmelerde hiç bir sorun çıkmadığını, ancak DTP’li belediye hakkında açılan davanın düşündürücü olduğunu ifade etti. (Şahlıurfa/DİHA)
Ferhat Arslan
ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a meşaleli çağrı

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa