27 Nisan 2009 00:00

Vahşete tepkiler sürüyor

Hakkari’de 23 Nisan’da gerçekleştirilen, DTP operasyonuna karşı çıkanlara yönelik polis müdahalesi hâlâ tepki topluyor. Bir çocuğun ölümüne, bir çocuğun da silah dipçiğiyle öldürülürcesine yaralanmasına neden olan müdahale büyük tepki gördü. Yaşanan bu vahşete karşı eylemler dün de birçok yerde sürdü. Tepki eylemleri bugün de sürecek.

Paylaş

Hakkari’de 23 Nisan’da gerçekleştirilen, DTP operasyonuna karşı çıkanlara yönelik polis müdahalesi hâlâ tepki topluyor. Bir çocuğun ölümüne, bir çocuğun da silah dipçiğiyle öldürülürcesine yaralanmasına neden olan müdahale büyük tepki gördü. Yaşanan bu vahşete karşı eylemler dün de birçok yerde sürdü. Tepki eylemleri bugün de sürecek.
İHD İstanbul Şubesi, Taksim Gezi Parkı’nda yaptığı eylemle yaşanan vahşete tepki gösterdi. İHD üyeleri, “Yaşam hakkına saygı istiyoruz”, “Abdulsemat Erip 14 yaşındaydı, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda devlet terörüne kurban oldu” yazılı pankartlar ve polis müdahaleleri sırasında hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarını taşıdı. DTP, EHP ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin de destek verdiği açıklamada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Hakkari’de gerçekleşen polis müdahalesinin “devlet güçlerinin terörü” olduğunu söyledi. Çocuklara yönelik müdahaleyi “vahşet” olarak nitelendiren Yoleri, “Çocuklarımızın öldürülmesine seyirci kalmayacağız” dedi.
Maltepe Demokrasi Platformu’nun yapmak istediği yürüyüşe polis müdahale etmek istedi. Kitlesel bildiri dağıtımının ardından pankart ve sloganlarla yürümek isteyen platform üyelerine polis, “Bu şekilde yürürseniz müdahale ederiz” diyerek tehdit etti. Platform üyeleri, Maltepe Meydanı’na kadar sessiz yürüdü. “Hepimiz Kürdüz hepimiz DTP’liyiz” sloganı atıldı. Basın açıklamasını okuyan Zabit Vurdu, hükümetin yerel seçimlerin hemen ardından başlattığı operasyonları, “Hazımsızlık Operasyonu”olarak değerlendirerek, “Egemen mantık, ‘ya benim gibi düşünürsün ya da seni yok ederim’ mantığıdır” dedi.
KÜRT ÇOCUKLARINA UĞRAMIYOR MU?
İzmir’de Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelen DTP, SDP, BDP, MKM, Barış Anneleri İnisiyatifi, DÖKH, YDG-M, TZP Kurdi, İDAYDER ve İHD temsilcileri, 23 Nisan günü Hakkari’de yaşananları protesto etti. Eylemde “Çocuklara uzanan eller kırılsın”, “Katil devlet hesap verecek”, “Çocuk katili AKP” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan DTP İzmir İl Başkanı Yusuf Kaya, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın çocuklara armağan edildiği bir ülkede, dünya çocuklarını ağırlayan yetkililerin Kürt çocuklarına hediyesinin ise şiddet ve ölüm olduğunu söyledi. 23 Nisan’ın dünya çocuklarına armağan edildiğini hatırlatan Kaya, “23 Nisan Kürt çocuklarına uğramıyor mu? Bunu bu ülke yetkililerinin açıklamasını bekliyoruz” dedi.
ESNAF KEPENK
AÇMADI
Van’ın Başkale ilçesinde polisin Hakkari’de çocuklara yönelik şiddetini protesto eden esnaflar, kepenk açmadı.
Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli’den sonra Başkale’de de esnaflar, DTP operasyonunu protesto gösterisine yapılan müdahalede, polisin çocuklara yönelik şiddetini kınamak amacıyla kepenk açmadı. İlçede kepenklerin tamamının kapalı olduğu gözlendi.
DTP Hakkari İl Örgütü, bugün yapacağı protesto yürüyüşü için dün basın açıklaması yaptı. Saat 13.00’te başlayacak yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.
Batman Demokrasi Platformu, çocuklara yönelik şiddeti protesto etmek amacıyla Gülistan Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. DTP ilçe binasında yapılan basın toplantısına, DTP milletvekilleri ve belediye başkanları da katıldı. YDG-M Çanakkale Meclisi, Barış Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Çok sayıda gencin katıldığı protesto eylemine, DTP, İHD ve Emek Gençliği de destek verdi. DTP Gaziantep il binası önünde bir araya gelen EMEP, İHD, ESP ve MESOP da eyleme katıldı. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Şimdi de domuz gribi salgını

SONRAKİ HABER

Özyalçıner 75. yaşını kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...