27 Nisan 2009 00:00

Şimdi de domuz gribi salgını

Meksika’da nisan ayı ortalarından itibaren hızla yayılan domuz gribi, sağlık örgütlerinde ciddi endişelere yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgınla ilgili olarak “uluslararası endişeye yol açan acil durum” ilan etti.

Paylaş

Meksika’da nisan ayı ortalarından itibaren hızla yayılan domuz gribi, sağlık örgütlerinde ciddi endişelere yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgınla ilgili olarak “uluslararası endişeye yol açan acil durum” ilan etti. Uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi’nin toplantısında, mevcut durumla ilgili veriler değerlendirildi. Komite, kaydedilen vakalardaki klinik özellikler, epidemioloji ve viroloji bilgilerinde bazı boşluklar bulunduğu için durumu henüz “genel salgın” olarak ilan etmedi. Ancak komite, tüm ülkelere, olağan dışı grip benzeri hastalıklar ve zatürree salgınlarını yakından incelemesini tavsiye etti. WHO, virüsün daha da yayılabileceği uyarısında bulundu. New York’ta domuz gribinin belirtilerinin görüldüğü bir grup öğrenciye tahliller yapıldı. Bu öğrencilerin gittiği okulun kuruluş yıl dönümü kutlamaları iptal edildi, dezenfekte edilmesi için hafta sonu bina kapalı tutuldu. WHO adına yapılan açıklamada, Meksika’daki salgının çok ciddi olduğu ve yakından izlenmesi gerektiği belirtildi. Açıklamayı yapan WHO yetkilisi Margaret Chan, ABD gezisini kısa keserek, konuya ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere örgüt merkezinin olduğu Cenevre’ye döndü. Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede 13 Nisan’dan beri domuz gribinden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 81 olduğunu açıkladı. Bakana göre Meksika genelinde 1324 kişi domuz gribi şüphesiyle tıbbi gözetim altına alındı. Salgın nedeniyle başkent Meksiko’da okul, müze, kütüphane ve devlet tiyatrolarının kapatıldığını hatırlatan Cordova, okulların 6 Mayıs’a kadar, müze ve tiyatroların ise 1 hafta kapalı kalacağını açıkladı. Meksikalı yetkililer, Meksika genelinde 1004 kişiye, insan, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşan A/H1N1 virüsü bulaştığını bildirdi.
GRİP ALARMA GEÇİRDİ
Kolombiya’da Meksika’dan gelen 5 yolcu gözlem altına alındı. Kolombiya Sosyal Güvenlik Bakanı Diego Palacio da, hükümetin sağlık yetkililerinden domuz gribinden korunmak için plan oluşturmalarını istediğini, durumun ciddi olduğunu ve çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Palacio, grip belirtileri gösteren kişilere evlerinde kalma, maske kullanma ve ellerini sık sık yıkama çağrısında bulundu. Palacio, havaalanı ve limanlarda Meksika ve ABD’nin güneyinden gelenleri kapsayan sıkı önlemlerin alındığını vurguladı. Ekvador’da ise yetkililer, domuz gribine rastlanan ABD ve Meksika’dan gelen yolcular için önlem almaya başladı. Ekvador Sağlık Bakanı Marcelo Aguilar, hükümete ait internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, havaalanı ve limanlarda önlemlerin alındığını belirterek, şu ana dek domuz gribi virüsüne bağlı solunum hastalıklarına rastlanmadığını belirtti. Öte yandan, Yeni Zelanda’da Meksika’dan dönen, bazısı grip belirtisi gösteren 25 kişi karantinaya alındı. Japonya’nın en büyük uluslararası havaalanında sağlık kontrolleri artırılırken, Filipinler Meksika’dan gelen ve ateşi olan yolcuları karantinaya alabileceğini bildirdi. Tayland ve Hong Kong’taki sağlık yetkilileri de durumu yakından izliyor. Çin, domuz gribinin vurduğu bölgelerden son iki hafta içinde gelen ve grip belirtileri bulunan kişilerin yetkililere bilgi vermesi gerektiğini bildirdi. Avustralya Sağlık Müdürlüğü de Meksika’ya ziyarette bulunan ve grip benzeri hastalık geçirenlerden doktorlarına görünmelerini istedi. Malezya ve diğer Asya ülkeleri ise Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni açıklamalarını beklediğini bildirdi.
ABD’li de sağlık yetkilileri, domuz gribinin yayıldığını belirterek virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu. ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi’nden Anne Schuchat, enfeksiyonların birçok toplulukta görülmesi nedeniyle, virüsü tek bir yerde tutmanın mümkün olmadığını düşündüklerini, dolayısıyla daha fazla vakaya rastlanabileceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Vahşete tepkiler sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...