27 Nisan 2009 00:00

Aydınlar Kürt halkına sahip çıkmalı

DTP’ye yönelik gerçekleşen operasyonu değerlendiren yazarlar, operasyonun Kürtlere karşı bir saldırı girişimi olduğunu söylediler. AKP’nin ikiyüzlü politikalarının aydın ve yazarlar tarafından da teşhir edilmesi gerektiğini belirten yazarlar, aydın ve yazarların Kürt halkına sahip çıkması gerektiğini vurguladılar.

Paylaş

DTP’ye yönelik gerçekleşen operasyonu değerlendiren yazarlar, operasyonun Kürtlere karşı bir saldırı girişimi olduğunu söylediler. AKP’nin ikiyüzlü politikalarının aydın ve yazarlar tarafından da teşhir edilmesi gerektiğini belirten yazarlar, aydın ve yazarların Kürt halkına sahip çıkması gerektiğini vurguladılar.
Araştırmacı-Yazar Erdoğan Aydın, DTP operasyonunun Kürt sorununa dair umutları da kararttığını ifade etti. Operasyonun çok yönlü okunabileceğini belirten Aydın, hükümetin Kürt sorununun çözümsüzlüğünü ordunun üstüne attığını kaydetti. Başbakan’ın Kürtlere yönelik çeşitli açılımlara yönelik söylemlerini hatırlatan Aydın, son iki yıl içinde “Ya sev ya terk et” tutumunu ortaya koyduğunu söyledi.
SORUN ÇÖZÜLMEK
İSTENMİYOR
Aydın, bunun da Kürt sorununu çözmek değil sorunu İslamizasyonla çürütmek olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. DTP operasyonunun Kürtlere yönelik bir saldırı girişimi olduğunu belirten Aydın, eski politikaların yenilenmek istendiğini söyledi. Hükümetin, Türkiye’nin Kürt hareketini devre dışı bırakmak isteyen bir yaklaşımda olduğunu kaydeden Aydın, hükümetin şu an Kürt sorununu çözmek istemediğini söyledi. Ergenekon davasında yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Aydın, hükümetin, kendi dışındaki hiçbir iradeyle eşit koşullarda masaya oturmak istemediğini gösterdiğini kaydetti. Ergenekon davasında bunun görüldüğünü belirten Aydın, “Sağlam bir duruş ve Kenan Evrenlerin, ‘Bin operasyon yaptık bin kişiyi öldürdük’ diyenlerin, faili meçhulleri gerçekleştirenlerin yargılanması gerekiyor. Ancak son dönemde şöyle bir tehlike belirdi. Ergenekon AKP’ye muhalif olan tüm kesimlere karşı bir operasyon hattına kaymış vaziyette. Oysa ki bu ülkenin ihtiyacı, her türlü Ergenekon, derin devlet örgütlenmelerinin tasfiye edildiği, demokratik bir düzlemdir” diye konuştu.
AYDIN SORUMLULUĞU
Şair Ahmet Telli, yaşanan gelişmelerin temel nedeni olarak demokrasinin evrenselleştirilememesini göstererek, geçmişten günümüze devletin değişmez yapısının, her dönem muhalifler üzerinde farklı yöntemlerle farklı baskı mekanizmaları uygulandığını belirtti. Son dönemlerde tırmanan pervasızlığı savaş isteyen kesimlerin yangın çıkartmaya çalışma girişimleri olarak niteleyen Telli, “Pervasızlığın arttığı dönemlerde şunu görüyoruz ki, barış istemeyenler kendilerini mutlaka bir şekilde gösteriyorlar. Bu, geçmişte aydınlar üzerinde yapılan baskılarla gerçekleşiyordu. Son 30 yıldır ve özellikle de son dönemlerde Kürt örgütlenmeleri ve Kürt insanı üzerinde yoğunlaştırılıyor. Bu son yapılanların, kimin barışçı olduğunu kimin savaştan yana olduğunu dünya kamuoyunda göstermesi açısından teşhir edilmesi gerekiyor” diye konuştu. Savaşa en çok karşı çıkan kesimlerin savaştan en çok zarar görenler olduğunun, Kürtlerin yıllardır barıştan yana aldığı tavırla bir kez daha ortaya çıktığına vurgu yapan Telli, Kürtlerin verdiği mücadelede tek başına kaldıklarını belirtti. Barışın tek başına gerçekleştirilmeyeceğini anlatan Telli, entelektüel vicdanı olan aydınların savaş yanlısı politikaları teşhir etmesi gerektiğini kaydetti. Telli, bununda toplumsal bir aydın sorumluluk olduğunu kaydetti. (İzmir/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Süryanilerden hükümete mektup

SONRAKİ HABER

Nükleer santral çözüm değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...