28 Nisan 2009 00:00

Tamiller: Teslim olmayacağız

SRİ Lanka’da ordunun geniş çaplı operasyon düzenlediği Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları, asla teslim olmayacaklarını açıkladı.

Paylaş

SRİ Lanka’da ordunun geniş çaplı operasyon düzenlediği Tamil Eelam Kurtuluş Kaplanları, asla teslim olmayacaklarını açıkladı. Tamiller önceki gün tek taraflı ateşkes ilan etmiş ancak hükümet buna “teslim olun” çağrısıyla yanıt vermişti. Tamillerin Sözcüsü S. Puleethevan, dün bir açıklama yaparak “Asla teslim olmayacağız ve meşru haklarımızı alana kadar savaşacağız” dedi.
Puleethevan, telefonla yaptığı açıklamada, “Uluslararası topluma tavrımızı açıkça belirttik. İsteklerimiz yerine getirilmeden asla teslim olmayacağız” ifadesini kullandı. Sözcü ayrıca, hükümet tarafından reddedilen ateşkes önerisinin ardından direnişçilerle Sri Lanka ordusu arasındaki çatışmaların sürdüğünü aktardı.
Sri Lanka ordusu önceki günkü açıklamasında, operasyonda artık ağır silah kullanılmayacağını açıklamıştı.
Hükümetin yaptığı açıklamada, “Tamil gerillaları sivilleri kendi güvenliği için rehin tutuyor. Sivillere zarar verdiği için Tamil gerillalarına karşı karadan ve havadan ağır silahlarla saldırıları durdurduk. Muharebe harekatımız sona ermiştir. Gerillalara son darbeyi vurmak için askeri manevralarımız devam edecektir” denilmişti.
BÖLGEDE 160 BİN SİVİL VAR
Tamil gerillalarına göre bölgede halen 160 bin sivil kendileri ile beraber. Birleşmiş Milletler rakamı 50 bin olarak açıklarken, hükümete göre en fazla 20 bin sivil gerillaların elinde rehin olarak tutuluyor. Sri Lanka ordusu pazar günü yaptığı açıklamada sivil rakamlarına değinmezken; 12 gerillanın öldürüldüğünü, 27’sinin de yaralandığını aktarmıştı.
Öte yandan, gerillalara bağlı TamilNet internet sitesine göre, ordu, ülkenin kuzeydoğusunda gerillaların elinde kalan son bölgeye yönelik ağır saldırı başlattı. TamilNet, bölgede yoğun olarak sivillerin yaşadığını belirtti.
Ordu ise henüz saldırıyla ilgili bir açıklama yapılmadı. (DIŞ HABERLER)

3 DIŞİŞLERİ BAKANI ADAYA GİDİYOR

Sri Lanka hükümetinin Tamil gerillalarının tek taraflı ateşkesini kabul etmemesi üzerine İngiltere, Fransa ve İsveç Dışişleri Bakanları çarşamba günü Sri Lanka’ya gitme kararı aldı.
Hindistan Dışişleri Sekreteri Shiv Shankar Menon ile Güvenlik Danışmanı M.K. Narayanan da geçen hafta Sri Lanka’ya gitmişti.
İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakanı David Miliband, Fransız meslektaşı Bernard Kouchner ve İsveçli meslektaşı Carl Bildt ile beraber Çarşamba günü Sri Lanka’yı ziyaret edecekler” denildi.
ÖNCEKİ HABER

ABD ‘kural’ tanımıyor

SONRAKİ HABER

Domuz gribi hızla yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...