28 Nisan 2009 00:00

Normalleşmeye direniş!

Türkiye ile Ermenistan arasında, ilişkilerin normalleşmesine yönelik ortak açıklamadan rahatsız olan Taşnak Partisi, Ermenistan’da hükümetten çekildi.

Paylaş

Türkiye ile Ermenistan arasında, ilişkilerin normalleşmesine yönelik ortak açıklamadan rahatsız olan Taşnak Partisi, Ermenistan’da hükümetten çekildi. Kararın gerekçesinde, Ankara’nın normalleşme sürecini Karabağ sorunu ile paralel görüşme önerisi gösterildi. Türkiye’de de MHP, Meclis’e sunduğu soru önergesinde, “Ermeniler Karabağ’dan çekilmeden sınırı açacak mısınız?” diye sordu. CHP ise, Erivan’da Türk bayrağı yakılması olayını Meclis’e taşıdı.
ERMENİSTAN’DA MİLLİYETÇİ DİRENÇ
Ankara ile Erivan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine dönük görüşmelere tepkili olan Taşnak Partisi liderleri, dün Erivan’da düzenledikleri kapalı toplantı sonucu, Ermenistan hükümetinden çekilme kararı aldı. 131 sandalyelik parlamentoda 16 koltuğa sahip olan Taşnak Partisi’nin bu kararı, hükümetinin parlamentodaki konumunu etkilemedi.
Karara ilişkin bir açıklama yapan Taşnak Partisi Siyasi Büro Şefi Kiro Manoyan, “Ankara’nın normalleşme sürecini Karabağ sorunu ile paralel görüşme önerisi ve Türkiye’ye yönelik toprak talebinden vazgeçme koşulu, Erivan’ı zor durumda bırakacak. Bu koşullar kapsamında imzalanacak anlaşma, Ermenistan’ın dış siyasetinde değişikliğe neden olur. Biz bu durumu kabullenemeyiz” şeklinde konuştu.
Manoyan Türkiye-Ermenistan ortak açıklamasından sonra yaptığı ilk değerlendirmede de, kendisini aldatılmış hissettiğini söylemişti.
Taşnak Partisi’nin, koalisyon hükümetinde toplam üç bakanı, yedi de bakan yardımcısı bulunuyor.
TÜRKİYE’DEKİ MİLLİYETÇİ DİRENÇ
MHP Grup Başkan Vekili ve Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, Ermenistan ile yaşanan yakınlaşmayı ‘Karabağ’ sorunu ile birlikte Meclis gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Ali Babacan’a yönelttiği soru önergesinde “Dağlık Karabağ’dan Ermeniler çekilmeden sınır kapısını açacak mısınız?” diye sordu. Şandır, Babacan’a şu soruları yöneltti: “Dağlık Karabağ meselesi belirlenen yol haritasının neresindedir? Azerbaycan halkı ve devleti varılan bu mutabakatın neresindedir? Dağlık Karabağ’dan Ermeniler çekilmeden sınır kapısını açmayı düşünüyor musunuz?”
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise 24 Nisan’da Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bir göstericinin Türk bayrağını yakmasını gündeme getirdiği soru önergesinde Başbakan Erdoğan’a, “Ermenistan’a bu olayla ilgili nota verilecek mi, Türkiye’den özür dilenmesi talep edildi mi?” sorusunu yöneltti.
ANKARA ADIM ATMIYOR
Dışişleri Bakanlığı da, ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan açıklamasına ilişkin Ankara’nın görüş ve tepkilerini iletmek üzere cumartesi günü ABD Büyükelçisi James Jeffrey’i çağırdığı bildirildi.
Bakanlığa çağrılan Jeffrey’e nota verilmediği ancak, Ankara’nın Obama’nın açıklamasında rahatsız olduğu noktaları ilettiği bildirildi.
Barack Obama’nın açıklamasının ardından Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada Başkan’ın açıklamasında yer alan bazı ifadeleri ve 1915 olaylarıyla ilgili tarih yorumunun “kabul edilebilir” olmadığı vurgulanmıştı.
Önceki gün de, Başbakan Erdoğan, Obama’nın açıklamasına tepki gösteren bir açıklama yapmıştı.
Ankara bu tutumuyla, Ermenistan-Türkiye ilişkilerini, iki ülkenin doğrudan ilişkileri yerine, ABD yönetimi üzerinden bir ilişki olarak ele aldığı izlenimini verdi. Ayrıca, Obama’nın TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasının ardından İsviçre’nin arabuluculuğunda yapılan ortak açıklamadan sonra, Azerbaycan’dan gelen tepkileri yatıştırmaya çalışan bir görüntü veren Ankara, Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi açısından somut bir adım da atamadı. (HABER MERKEZİ)

FT: ‘OBAMA’NIN KONUŞMASI MAKUL BİR GERİ ADIM’

ABD Başkanı Barack Obama’nın 24 Nisan’da yaptığı açıklamaya ilişkin tartışmalar sürerken, Financial Times, başyazısında Obama’nın “soykırım” sözcüğünü kullanmamasını “makul bir geri adım” olarak niteleyerek, “Türkiye ve Ermenistan’ın barışması buna değer” ifadesini kullandı.
Financial Times, “Ermenistan’ın Istırabı” başlığı ile yayımladığı başyazısında, Türkiye ile Ermenistan’ın vardığı mutabakatı “çok iyi haber” olarak nitelendirirken iki ülke arasındaki düşmanlığın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını, iç politikalarını zehirlediğini, Ermenistan’ın izolasyonu ve yoksulluğuna yol açtığını ve Türkiye’nin Avrupa ve ABD ile ilişkilerine gölge düşürdüğünü belirterek, “Şimdi yaraları sarmaya başlamak için bir şans var” dedi.
Buna karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini söyleyen gazete şöyle devam etti: “Geçen hafta açıklanan deklarasyon, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin bir bilgi veya bir takvim içermiyor. ABD Başkanı Barack Obama’ya, 1915 katliamlarını, ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmadan anma olanağını sağlamak için alelacele yapıldığı gibi görünüyor. Bu da Türkiye’yi uzaklaştırmamak için seçim kampanyasında verilen sözden makul bir geri adımdır. Türkiye ile Ermenistan’ın barışması buna değer, ancak süreç hâlâ kırılgan ve güvensizlik nedeniyle zora sokulmuş durumda. Anlaşma, diplomatik tanıma ve etnik Ermeni kuvvetlerinin komşu Azerbaycan’daki Karabağ’ın kontrolünü ele geçirmesinden sonra 1993 yılında kapatılan sınırların yeniden açılmasını öngörür. Her iki girişim, güven tesis etmek amacıyla aşamalı olarak yapılacak.” Başyazıda, “tarihçiler komisyonu ve Karabağ sorunu”nu iki hayati konu olarak sıralandı. 1915 olaylarını araştırmak üzere kurulması öngörülen tarihçiler komisyonunun nasıl oluşturulacağını ve nasıl çalışacağını soran gazete, şöyle devam etti: “Eğer katliamları, soykırım olduğuna veya olmadığına karar verirse bu, taraflar arasında sonuçları kabul etme yönünde bir anlaşma olmazsa, hâlâ siyasi patlama yaratabilir. İkincisi, Türkiye’nin sınırını açması için Karabağ sorununda ne gibi bir ilerleme sağlanması lazım?”
Gazete, ABD ve Avrupa’daki güçlü diaspora başta olmak üzere muhalefete rağmen ilerleme yolunun bulunması için Ankara ve Erivan tarafından ciddi bir çaba sarf edildiğinin görüldüğünü de belirtirken “Ancak daha ilerleme sağlamak ve net bir takvim için ikisine Washington, Brüksel ve daha önemlisi Moskova’dan baskı yapılması esastır” yorumunu yaptı. (Londra/ANKA)

Sarkisyan’dan açıklama

ERMENİSTAN Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Türkiye- Ermenistan arasındaki görüşmelere ilişkin “Görünür bir gelecekte imzalanan belgeyi kamuoyuna açıklayacağız. Halkımız tarafından onaylanacağından eminim” dedi. Türkiye ile görüşmelerde Karabağ sorununun hiçbir zaman ele alınmadığını belirten Sarkisyan, “21. yüzyılda kapalı sınırlar olmamalıdır” dedi. Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ise, iki ülke arasında ki mutabakatın, tarafların atacağı adımları belirleyen, hiçbir hüküm veya ilkeyi içermeyen bir yol haritası olduğunu söyledi. Nalbaldyan, hüküm ve ilkelerin imzalanacak anlaşmada yer alacağını belirtti. (ERİVAN)
ÖNCEKİ HABER

Özkök: Bildiklerimi söyledim

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...