28 Nisan 2009 00:00

200 yıllık tarihi ev yıkıldı

Ankara Altındağ Belediyesi’nin tarihi Hamamönü’nde başlattığı restorasyon çalışmalarında büyük bir skandal ortaya çıktı.

Paylaş

Ankara Altındağ Belediyesi’nin tarihi Hamamönü’nde başlattığı restorasyon çalışmalarında büyük bir skandal ortaya çıktı. AKP’li Belediye Meclis Üyesi Ali Gökşin’in 68 bin TL’ye aldığı 200 yıllık tarihi Ankara evinin restore edilmediği, yıkılıp yeniden yapıldığı ortaya çıktı. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, bugün değeri 350 bin TL olarak ifade edilen evi Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a gezdirmiş, Günay eve övgüler düzmüştü.
Altındağ Belediyesi’nin şair Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı Hamamönü Mahallesi’nde başlattığı “Sokak sağlıklılaştırma ve restorasyon projesi” kapsamında mahallede bulunan tarihi Ankara evleri restore edilmişti. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün onayladığı proje kapsamında, dönemin Altındağ Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ali Gökşin’e ait olan Dutlu Sokak 21 numaralı evin de restore edilmesi gerekiyordu. Ancak 200 yıllık ev 2007 yılının Mayıs ayında birkaç gün içinde yıkılarak yeniden yapıldı.
3 YIL İÇERİSİNDE DEĞERİ 5 KAT ARTTI
İnşaat sırasında evin önüne Altındağ Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü imzalı restorasyon tabelası konuldu. Tabelada inşaatın başlangıç tarihi olarak 24 Kasım 2006, bitiş tarihi olarak da 28 Temmuz 2007 yazıyordu. Tabelada yazan tarihler, başlaması gereken tarihten 6 ay sonra başlayan çalışmaların, projede yazan bitiş tarihine yetiştirilmeye çalışıldığını ortaya koyuyor. Evin tarihi değeri olduğu belirtilen, ağaç işlemeli tavanı ise tamamen ortadan kayboldu.
Halen Altındağ Belediye Meclis Üyesi olan Ali Gökşin, evi 2006 yılında Mehmetçik Vakfı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’ndan 68 bin TL’ye satın aldı. Evin şu anki değerinin 350 bin TL civarında olduğu tahmin ediliyor.
RESTORASYON MU, RANT MI?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2005 yılında çıkardığı “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmeliğe” göre Koruma Kurulları tarafından tescilli olan binaların restorasyonunda 50 bin TL’yi geçmeyen projelerin masraflarının tamamı, 50 bin TL’nin üzerindeki projelerin masraflarının yüzde 70’i Bakanlık tarafından karşılanıyor. Gökşin ile beraber AKP’li Altındağ Belediye Meclis üyelerinden birkaçının daha aynı bölgede tarihi evleri düşük fiyatlara satın alıp restorasyon projesinden yararlanmaları akla “Restorasyon projesi mi, rant projesi mi” sorusunu getiriyor.
Hacettepe Üniversitesi’ne ait öğrenci yurdunun bulunduğu sokaktaki evlerin restorasyon sonrasındaki fiyatları 100 bin TL’lerle ifade ediliyor. Evlerin birçoğu şu an restoran, kafe ya da bar olarak kullanılıyor.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Altındağ Belediye Meclis Üyesi Ali Gökşin ise, iddiaları yalanladı. Kendisinin iş adamı olduğunu, projenin teknik ayrıntıları hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Gökşin, binanın projeye uygun olarak restore edildiğini savundu. Gökşin, konuyu yargıya taşıyan Abdulhalik Balaban hakkında da tazminat davası açacağını söyledi.
SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEMİŞTİ
Hamamönü’nün eski sakinlerinden Abdulhalik Balaban, konuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Veysel Tiryaki hakkında “görevi kötüye kullanma” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ancak İçişleri Bakanlığı, Altındağ Belediyesi Teftiş Kurulu müfettişi ve Altındağ Belediyesi’nde çalışan bir inşaat mühendisine hazırlatılan “bilirkişi raporu”nu dayanak göstererek, Tiryaki hakkındaki soruşturma isteğini reddetti.
Aynı bölgede 1959 yılında belediyeden satın aldığı dükkanı, “restorasyon” gerekçesiyle yıkılan Balaban, olayın peşini bırakmadı. Balaban, İçişleri Bakanlığı’nın Tiryaki hakkında soruşturma izni vermemesine itiraz etti.
Balaban’ın başvurusunu değerlendiren Danıştay 1. Daire Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı’nın iddiayla ilgili “işleme koymaya gerek yoktur” kararını bozdu. Danıştay, Altındağ Belediye Başkanlığı’na bağlı olarak oluşturulan bir heyetin hazırladığı bilirkişi raporuna dayanarak iddianın işleme alınmamasının, kararın “Objektifliğini ve hukukiliğini tartışmalı hale getirdiği”ne hükmetti.
(Ankara/EVRENSEL)

KÜLTÜR BAKANI EVİ ÖVMÜŞTÜ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Veysel Tiryaki ile beraber restorasyon çalışmalarının olduğu Dutlu Sokağı gezmiş, Ali Gökşin’e ait evde basına poz vermişti. Evin anı defterini de imzalayan Günay, “Ankara’da böyle bir mahalle yok” diyerek eve övgüler dizmişti.
Belediyenin tarihi Hamamönü ve Akbaş Mahallesi’nde gerçekleştirdiği proje, 24 Kasım 2006 tarihinde başladı. AKP’li Meclis Üyeleri Halit Çakmak, Gürsel Baran, Ömer Gafa ve Ünsal Muratdağı projenin gerçekleştiği alandaki 79 yıllık 84 metrekarelik eski evi 16 Kasım 2007’de 32 bin TL’ye ortaklaşa satın aldılar. Altındağ AKP İlçe Başkanı İdris Atalay da, 220, 225 ve 161 metrekare büyüklüğündeki 3 evi, 9 Kasım 2007’de satın aldı. Mahallede restorasyon sonrası 100 metrekare civarındaki evler 150 bin ile 200 bin, 150-200 metrekare büyüklüğündeki evler 200-250 bin, 300 metrekare büyüklüğündeki evler 400 bin, 500 metrekare ve daha geniş evler ise 700-750 bin TL’ye alıcı buluyor.
Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Nükleer’in Türkiye Tarihi

SONRAKİ HABER

1 MAYIS’A DOĞRU 2009 3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa