29 Nisan 2009 00:00

Valilik DİSK’i kamerayla izliyor

İSTANBUL Valiliği’nin 1 Mayıs öncesi yaptıkları “bu kadar da olmaz” dedirtti. DİSK Genel Merkez binasına gelen emniyet görevlileri, valilik emriyle geldiklerini dile getirerek bina kapısına MOBESE kamera yerleştirdiler.

Paylaş

İSTANBUL Valiliği’nin 1 Mayıs öncesi yaptıkları “bu kadar da olmaz” dedirtti. DİSK Genel Merkez binasına gelen emniyet görevlileri, valilik emriyle geldiklerini dile getirerek bina kapısına MOBESE kamera yerleştirdiler.
DİSK yöneticilerinin özel alanların kamerayla izlenemeyeceği uyarısı üzerine “İsterseniz savcılığa gidin” yanıtını veren polisler, kameraları kurduktan sonra binadan ayrıldılar. Bu arada bir diğer uygulamada DİSK binasının karşısında bulunun ve geçen yıl basın mensuplarının görüntü aldığı yer de tel örgülerle kapatıldı. DİSK’in bulunduğu sokakta ise gün boyu bir polis otosu beklemesi dikkat çekti. Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, uygulamanın amacının gözdağı vermek olduğunu ifade etti. Yasal işlemlere başlayacaklarını söyleyen Görgün, yapılanın hem hukuksuzluk hem de ahlaksızlık olduğunu dile getirdi.
CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞTÜLER
Bu arada 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen DİSK, KESK, TTB ve TMMOB yöneticileri, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu ve TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı’nın katıldığı görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Çelebi, Cumhurbaşkanı Gül’ün Taksim’deki kutlama talebinin değerlendirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiğini söyledi. Bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanı bu konuyu Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gündemine getirecek mi” şeklindeki sorusuna Çelebi, “İlgililerle görüşeceğini söyledi” şeklinde cevap verdi.
VİCDANEN BORÇLUYUZ
Bu arada Taksim’de yapılacak 1 Mayıs kutlaması için destek açıklamaları sürüyor. DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamasına açılması taleplerini Madenci Anıtı önünde yineledi. DİSK Bölge Temsilcisi Kani Beko, “32 yıl önce, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda, üzerlerinde oynana oyundan habersiz, bir bayram sevinci yaşarken yaşamını yitiren 36 yurttaşımıza, yakınlarına ve işçi sınıfına, demokrasi adına toplum olarak vicdanen borçluyuz. Bu sene bu borcu ödemek istiyoruz” dedi. 78’liler Girişimi de 1 Mayıs 1977’de Taksim’de ölen 36 kişiyi andı. 29 kişinin can verdiği Kazancı Yokuşu’nda bir araya gelen 78’liler Girişimi üyeleri, katillerin halen korunduğunu ifade ettiler. Adaleti temsil eden büyük bir teraziyi de Kazancı Yokuşu’na getirdiler. (İSTANBUL)

BÖLÜNMÜŞLÜK GÖRÜNTÜSÜ RAHATSIZ EDİYOR

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Meclis Başkanı Köksal Toptan ile Taksim’in 1 Mayıs kutlamalarına açılması gündemiyle gerçekleştirdikleri görüşmeler sonrası TMMOB Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdiler.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak istemelerinin demokratik ve haklı bir istek olduğunu belirterek, bu yöndeki taleplerini Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı’na ilettiklerini bildirdi. Görüşmelerin olumlu olduğunu aktaran Çelebi, Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Toptan’ın yaşanan kaos ve gerginlik ortamından rahatsız olduklarını dile getirerek, konunun çözümü için ilgili makamlarla görüşeceklerini söylediklerini bildirdi.
Taksim’de 1 Mayıs kutlamasının inatlaşmaya dönüşmesini istemediklerini ifade eden Çelebi, kutlamalarla ilgili ortaya çıkan bölünmüşlük görüntüsünün kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Çelebi, “Taksim ısrarımız da 1977 katliamını yapanların açığa çıkartılması, üzerinin örtülmemesi için önemli ve haklı bir taleptir. Bundan feragat etmenin hiçbir demokratik yarar getirmeyeceği inancındayız” diyerek, Türk-İş’in Kadıköy’de kutlama yapmasını eleştirdi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de, “1 Mayıs’ın bayram olmasını önemsiyoruz. Dolayısıyla bayramımızın zehir olmasını istemiyoruz” diye konuştu. Görüşmelerden sonra topun hükümette olduğunu kaydeden Evren, Taksim ile ilgili Valilik’in değil, hükümetin tavrının belirleyici olacağına dikkat çekti. ANKARA
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Taksim’de bildiri dağıttı

SONRAKİ HABER

EMEP: 1 MAYIS ORTAK KUTLANMALI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...